用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學校借圖書
go

學校借圖書 [複製鏈接]

學校每週放學後都鼓勵家長陪小朋友在校內圖書閣借3本圖書, 我的小朋友因為乘搭校車關係, 每週皆由老師代借, 今週有兩本書是短期內已借過的(1本上兩週, 1本上週), 於是我自然地請老師幫忙更換, 但老師回答話唔會換, 因為:
(1)圖書睇完是可以再睇的,
(2)如果是想填寫學校推行的"借書記錄", 學校是容許家長填寫在公共圖書館借來的圖書的,
(3)老師是看不到同學借過什麼書的
其實我是好接受老師以上的理由, 謝過老師便掛線了, 不過從以上事件, 給我証明到老師只是打份工, 真係唔好祈望佢對我小朋友好有heart, 做家長都要自求多福, 只是我好奇問下大家, 你地小朋友間學校的老師會唔會好似我遇到的一樣, 還是真有老師不持勞苦, 不計較多做工夫, 為小朋友更換圖書呢?
   0    0    0    0

係咪間幼稚園太小圖書, 所以好快就睇晒呀? 不過佢地又要推行讀書計劃, 都幾....

我囡囡的老師會在讀書報告作業的背面mark down 借過的圖書書名. 好簡單地就免去短期內重覆看一樣的書,點解佢地唔咁做呢?

我小朋友學校所推行的讀書計劃, 係有個"借書記錄"要寫低你讀過的書名, 不過就唔係老師寫, 係要家長寫, 一個月先交俾老師睇一次!
lily233242, 你囡囡的老師都肯用方法記低小朋友借過乜書, 我小朋友的老師就講到明唔肯幫手記
‹ 上一主題|下一主題