用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好可惜,要放棄香兒⋯
樓主: TMMA
go

好可惜,要放棄香兒⋯ [複製鏈接]

我個仔唱兩班,中二表演班,男童聲,成個星期日俾晒佢,我個仔P.5,呈分,叫佢放棄其中一班,佢點都唔肯,學校功課又多,又默書,又測驗,好趕好趕,我好難做,見到佢又辛苦

其實香兒唔係難入,而係小朋友唱咗咁多年,佢自己好有感情,唱到中/高班都成10/11歲,好多嘢唔係家長話cut就cut,都要顧吓佢嘅感受,平時功課忙碌,佢唱歌真係好開心,好relax

回覆 23# minniemouse131 的文章

難得可以堅持.....開心就可以了。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

agreed....
原帖由 ilovethiscow 於 11-11-21 13:13 發表
其實香兒好搶錢.... =.=~~~

It is not that easy to get in now that there are limited classes & location for HKCC...if you give up now, very unlikely to get back in.  Besides if your son likes to sing so much, it another way to relief stress.

原帖由 minniemouse131 於 11-11-23 16:12 發表
其實香兒唔係難入,而係小朋友唱咗咁多年,佢自己好有感情,唱到中/高班都成10/11歲,好多嘢唔係家長話cut就cut,都要顧吓佢嘅感受,平時功課忙碌,佢唱歌真係好開心,好relax ...

原帖由 bebebe12345 於 11-11-25 09:47 發表
難得可以堅持.....開心就可以了。

我囡囡明年1月升合唱團中二, 兩小時課程, 只比現在多半小時, 還可應付, 囡囡說現在1堂的時間很快過, 最好3小時, 即加長多1堂.
她同樣不斷堅持要返合唱團, 這也好, 難得她樂在其中, 可以享受這學習過程.  但到了高班3小時, 真有點擔心學校的功課及考試, 希望她比心機, 可抽到時間唱歌.

因我侄仔剛孝入香兒, 他明年1月開始加入預備班, 我想請問合唱團是否每年有評核之後就有得升班架?

原帖由 Bowl 於 11-11-25 11:09 發表
我囡囡明年1月升合唱團中二, 兩小時課程, 只比現在多半小時, 還可應付, 囡囡說現在1堂的時間很快過, 最好3小時, 即加長多1堂.
她同樣不斷堅持要返合唱團, 這也好, 難得她樂在其中, 可以享受這學習過程.  但到了高 ...

回復 30# Queenielam88 的帖子

年中, 有觀摩表演, 團員在理工的音樂廳表演, 彼此欣賞同場的表演. 9月公開在文化中心表演, 吸取表演經驗及可給家長欣賞他們的成果. 接著, 課堂評估, 升班.

請問有無人知道高級班(除a及b班)通常要讀幾耐?

我囡囡也是出年高班 , 也在考慮是否繼續 , 3小時真係幾長時間 ! 好明白這題目各媽咪的心情, 重有約一星期便要決定, 自己也很矛盾

醒目開學勳章

我剛剛交了退團表.....

醒目開學勳章

我小朋友出年升高班,想問下係咪如果不是升去高A同高B班既話就最好退團呀?因為聽人講香兒上到高班都係最top 係呢2班,有機會上concert choir,其他普通班唱都係waste time......

講真,如果真係dum time....1個星期train 3 hours wor....如果無前景我都會退團lor...因為上左5年級真係要用好多時帶間溫習

醒目開學勳章

原帖由 rebecca0113 於 11-12-5 15:13 發表
我小朋友出年升高班,想問下係咪如果不是升去高A同高B班既話就最好退團呀?因為聽人講香兒上到高班都係最top 係呢2班,有機會上concert choir,其他普通班唱都係waste time......

講真,如果真係dum time....1個星期trai ...

在我個人立場,如果時間是配合到的話,
我是不會因上唔上到concert choir而退團的,
因我兩個小朋友都是十分喜歡唱歌的,
現在要退團,都係真係無其他辦法下才無奈作出的決定.....

回復 36# rebecca0113 的帖子

囡囡都係1月升高班, 3小時真係好長, 但囡囡好喜歡唱歌, 冇諗過退團.  我相信第一年升高班應該好難直接升去高A or B (如有錯, 請更正), 不過每年高A/B有人會升上concert choir, 而其他高班考試如果好的話係應該可以轉過去A/B. 唔知咁諗啱唔啱?!

醒目開學勳章

我之前曾問過可否申請轉班去"就"我兩個小朋友可在同一日、同一個地點的相近時間內上課,
不用我一個返上午、一個返下午,一個在東、一個在西咁去上堂,
又或一個星期兩日在街等等等⋯⋯
但職員話升班後是兩班合併為一班,
每班巳有六十多人,除非很多人退團,
否則很難轉班,所以我惟有下了一個很無奈的決定⋯

另外AB兩班好似有寫明不可轉入的,
可能真的要在中二班時考得很好,
才有機會升高B,
因現在的中二A好像是直升高A的,
不知我的理解對不對?

醒目開學勳章

原帖由 濤兒 於 11-12-7 23:49 發表
囡囡都係1月升高班, 3小時真係好長, 但囡囡好喜歡唱歌, 冇諗過退團.  我相信第一年升高班應該好難直接升去高A or B (如有錯, 請更正), 不過每年高A/B有人會升上concert choir, 而其他高班考試如果好的話係應該可以轉 ...

正確lai講,係中級如果唱得好既會升上中 2A班,果班係表演班,要求會好高,他們會係中 2A唱到老師認為可以升到高A,B班就可以,其他班應該唔可以直升concert choir...因為我知道係中2A班入面的同學都係果班唱左幾年都升唔到高A,B班最後只好give up退團.....

我個人就認為如果係普通訓練唱歌當興趣,no need 要3個小時training.....
‹ 上一主題|下一主題