用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好可惜,要放棄香兒⋯
樓主: TMMA
go

好可惜,要放棄香兒⋯ [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 TMMA 於 11-12-8 09:15 發表
我之前曾問過可否申請轉班去"就"我兩個小朋友可在同一日、同一個地點的相近時間內上課,
不用我一個返上午、一個返下午,一個在東、一個在西咁去上堂,
又或一個星期兩日在街等等等⋯⋯
但職員話升班後是兩班合併為一班,
每班 ...

應該唔係,如果中2A的同學表現係1般而又無特別技能(如識dance, violion,celio,MC),多數下年就會out,會去番普通高班,得果的就會continue係中2A度再浸多幾年wait 上高A,B.......

醒目開學勳章

"正確lai講,係中級如果唱得好既會升上中 2A班,果班係表演班,要求會好高,他們會係中 2A唱到老師認為可以升到高A,B班就可以,其他班應該唔可以直升concert choir...因為我知道係中2A班入面的同學都係果班唱左幾年都升 ... "

下!要在中二A唱幾年先有機會升高班⋯
我真係唔知,我以為人人都係讀完中二就可升高班⋯

醒目開學勳章

回復 1# TMMA 的帖子

係中1時各班老師會係自己果班choice 1的唱歌好既學生上中2A(小兒就是這樣係中2A上左1年),裡面全部都係精英,好多音樂技能,如果1路唱得好既話就要再係中2A唱多幾年攞多的表演經驗(因為呢班係表演班)好多大型表演都係呢班出show....1路keep住唱得好既話就可以上高A.B 再跟住上concert choir....其他高班應該無機會上到concert choir...
小兒今年都由中2A降番出普通高班,佢很不開心,因為他同我講佢係好努力唱,但點都比唔到其他同學,佢話有幾個同學同佢1樣留唔番係中2A即場crying ah....
可能小兒無特別其他技能,只懂唱歌,所以無辦法再去高層次唱啦.......

醒目開學勳章

回復 43# rebecca0113 的帖子

咁又真係會好唔開心⋯

原帖由 rebecca0113 於 11-12-8 09:20 發表

應該唔係,如果中2A的同學表現係1般而又無特別技能(如識dance, violion,celio,MC),多數下年就會out,會去番普通高班,得果的就會continue係中2A度再浸多幾年wait 上高A,B....... ...

我有些不明白 -----> 請教一下, 讀左中2A一年後, 出年轉讀高班(是其他班, 絕不是A or B), 咁即係升班定係降班呢??? 多謝解答

醒目開學勳章

原帖由 C-Lai 於 11-12-9 23:14 發表

我有些不明白 -----> 請教一下, 讀左中2A一年後, 出年轉讀高班(是其他班, 絕不是A or B), 咁即係升班定係降班呢??? 多謝解答

現實的講,就係降班.......

原帖由 rebecca0113 於 11-12-10 12:02 發表

現實的講,就係降班.......

Rebecca, check pm

Thanks for sharing

回復 macymary 的帖子

HI rebecca,
咁想請教 囡囡黎緊升高班, 今年亦唔係中二A, 但佢assessment全部excellent, 咁係咪都冇機會之後會"升"上高A/B班? 定係如果佢今年keep住唱得好, 將來有機會過高A/B呢?  
(我自己不熟香兒的運作, 但係咁諗的.  亦希望鼓勵囡囡繼續努力)
thanks!

回復 濤兒 的帖子

清兒, Check PM

回復 rebecca0113 的帖子

上個星期派考試result,唔怪得留番喺中二A嗰D仲開心過升高C,D,E嗰D啦

rebecca0113 發表於 11-12-8 09:49
係中1時各班老師會係自己果班choice 1的唱歌好既學生上中2A(小兒就是這樣係中2A上左1年),裡面全部都係精英, ...

請問要咩技能?小兒都係中二A
‹ 上一主題|下一主題