用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 亞仔今日搞到我就來嘔血
go

亞仔今日搞到我就來嘔血 [複製鏈接]

亞仔舊年K1返全日,由於搬屋,冇辦法找唔到全日,連上早都冇位,所以找到宜家呢間下午班。呢兩日都有落雨,勤日同今早都有羅佢自己把傘,今日放學我就冇羅到,羅咗一把大傘,佢一落校車就問佢把傘,我話冇帶來,跟住佢就喊,好嫐個樣,我話下次落雨記得幫你帶好無好,都唔搭,總喊到雙腳跳起來個種喔,真系急死我,後來我話:咁你要定做呢,佢話返回羅啦,我話咁你冇喊啦,我地返回羅,跟住一邊走一邊總喊,最後終於返到屋企啦,佢居然話要羅住把傘再出去行多一次在翻來,可能個時好眼瞓,哎,,,,
   0    0    0    0

回覆 1# kiki2007huang 的文章

小朋友有時不聽話,真令人頭痛.

我覺得引開佢注意力會較好,否則會引致惡性循環,哭---> 得到-->哭-->得到.如果你知他是眼訓,不如盡快回家睡會好.

我覺得在安全範圍(在家)下可讓他哭至疲倦,不要心軟.你可以簡單告訴他媽媽見你哭我也不開心,我也要休息一下,你哭完媽媽來找你.你哭的時候,我聽不到你說話,我想幫你.

另外,多教他用言語表達需要.

我擔心他會在上課時用這方法,告訴你一個極端例子,有幾個小朋友不斷拿別的小朋友的東西,不要自己手上的,別人向他要回就哭. 有些小朋友用哭的方法和打人的方法,那些家長眼見兒子打人不制止...有些在上課時走來走去,老師請他回去便大哭大叫,什至用頭撞倒在地.有一些小學生只蝦父母,對老師卻唯唯諾諾,如說:你不給我半天打機,我不會補習"

佢系學校唔會咁樣既,我知道,佢系老師面前好聽話既,系我地面前比較冇咁聽話。
‹ 上一主題|下一主題