用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院 F.1
go

嘉諾撒聖瑪利書院 F.1 [複製鏈接]

有冇人知F.1扣門位有幾多學額到?
因佢本身2間小學結龍,學額唔知會唔會比其他學校少。
   0    0    0    0

smcc 去年得8個位open 比街外生, 叩門位就應該係0
但今年的確有人叩門成功, 但聽聞是靠人事的

原帖由 Martina 於 11-11-11 20:12 發表
smcc 去年得8個位open 比街外生, 叩門位就應該係0

請問資料邊到得返來?如果得咁少位,不如唔好開放比人考,其他津貼名校都唔會咁少位掛,但想一問,官津唔係一定要比位出來等人扣門咩?點解佢叩門位係0。

原帖由 lauerica 於 11-11-12 00:22 發表

請問資料邊到得返來?如果得咁少位,不如唔好開放比人考,其他津貼名校都唔會咁少位掛,但想一問,官津唔係一定要比位出來等人扣門咩?點解佢叩門位係0。 ...

St. Mary's 上年自行8個位, 甲部2個位, 乙部非保留油尖旺3個位, 九龍城2個位. 總共15個比街外人. 因為St. Mary's 有兩間一條龍小學, 學生數目大約200人, 所以得咁少自行位. 出年仲有冇位放出黎都好成問題.

原帖由 Martina 於 11-11-11 20:12 發表

一般有一條龍、直屬學校的叩門位,可分為三部份:
1)留班位
      若留班人數少於預留人數,便有位剩。
2)留給小學的位用剩
     以協恩為例,預留99個位,但小學用了8x個。
      相信St.Mary's都會有這些位吧。
3) 轉了校
     為了保障自己,相信大部份都先上自己中學。前有前的會走,相信後面也會有機會。因有不少人都說,在St.Mary's中一都已經功課壓力很大。

當然應Martina較為清楚情況

但自行得8個位,有甚麼人想讀呢?

去年f1 沒有人留班, 所以到叩門時可以1-2個位預留了再放出來吧.

去年得8個位, 好多人想讀, 而是誰願意用1個机会卡去搏甘少位!   以前好多油天女仔首選smcc, 係2間直屬以外最多學生入讀. 但去年得一個入到.

我個仔同學就係八個之一
佢全級第一, 學界田徑..樂團.. 奧數....真係文武全材先至得

反而我想知結龍後,整體的成績會有甚麽轉變

anyway~很欣學校對教育的承擔

原帖由 Bing.Jing 於 11-11-13 02:12 發表

公開試成績要六年後才有。除此之外,有沒有其他指標呢?

原帖由 Bing.Jing 於 11-11-13 02:12 發表

但係代價唔輕, 好多家長心態覺得入到小一, 就可以上到St. Mary's, 小朋友既成績好唔好都一於少理, 其實中學真係好深, 程度唔夠會令小朋友讀得好辛苦.

原帖由 khmama 於 11-11-13 15:48 發表

但係代價唔輕, 好多家長心態覺得入到小一, 就可以上到St. Mary's, 小朋友既成績好唔好都一於少理, 其實中學真係好深, 程度唔夠會令小朋友讀得好辛苦. ...

還有一些代價是留班率會高一點,課外活動參與率會低一點。

多謝各位回覆,有機會都想一試,還想問庇利羅士、瑪利諾又多唔多位呢?
‹ 上一主題|下一主題