用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted
   0    0    0    0

LH of course!

LH for sure.

York 雜費比較多, 形象近年插水, 但朋友仔仔讀得好好, 課程都幾深, 朋友好滿意但唯一唔滿意係咩都要俾錢, 攪好多名目要家長俾錢.

學之園我仔女讀緊.學費雖然貴, 但我覺得得到超額既野.雜費亦唔多.我覺得物有所值.

原帖由 四隻貓 於 11-11-9 15:00 發表

學之園我仔女讀緊.學費雖然貴, 但我覺得得到超額既野.雜費亦唔多.我覺得物有所值. ...

好羨慕呢

我朋友覺得york 既課程本身係好ok , 英文亦係幾好的.如果無其他更好選擇, 錢又不是大問題, york 其實都ok的.

原帖由 sumaggie101 於 11-11-9 15:23 發表
約克真係唔ok????????  如果york (international) vs 啟思,點揀﹖

有錢當然係York la~~

2 間差不多, 不如就你住嘅地區好過

sorry, del........

LHK.
surely 物有所值!
it is a good school!

回復 12# lukimama 的帖子

agreed.
最鍾意佢個課程設計同埋啲老師!

Me too

原帖由 Christi 於 14-12-2011 00:41 發表
agreed.
最鍾意佢個課程設計同埋啲老師!

請問各位媽媽講緊LH係邊一間分校呢?謝謝!

其實間間LH課程都一樣,我係LP

原帖由 jijincat 於 14-12-2011 01:05 發表
請問各位媽媽講緊LH係邊一間分校呢?謝謝!

LH的課程係由課程發展部負責 ,所以間間分校大致上係一樣.

真係唔知York排位咁低(even in terms of English teaching),我都好puzzle 揀York 定 Think...

睇你注重什麼吧, 我自己因為BUY YORK的課程, 尤其是我鐘意 YORK教LETTERLAND PHONICS (朋友有囡讀緊,話教得好), 而且都好著重小朋友要開心學習, 所以我自己已諗住唔會去LH INTERVIEW了

仔仔是york畢業, 現時津校小二, 幼稚園3年好開心, 好充實, 雖然好多額外錢, 但俾左之後係覺得值得俾。york 會有升小support是真的, 在適當時候會派一資料俾你, 係全港私校/直資學校資料, 一目了然。會有幫做portfolio, 但另收費, optional。會幫小朋友考cert. 英文、數學都有 (另收費), 幫唔幫到in小一, 見仁見智。每個月有一張課程表, 一面中文, 一面英文, 話你知這個月教咩, 有考試, 有名次, 有獎狀。好多親子活動︰花燈設計、聖誕卡設計、多到唔記得, 次次都有學校俾cert.。畢業時1個file放滿了。夏天要帶泳衣返去玩水, hollween要扮野行catwalk, 聖誕有party, 有時會去龍堡攪party, 小朋友一班班上台表演, 好精彩, 每年都有旅行, plan得好好, 唔係放低你就算, 好似去左outdoor上堂, 好好玩。

自問是在職媽媽, 冇咩花額外太多時間再去學好多野, 屬於成績平平的一位, 上小學後, 英文真係幾好, 基本上唔使理佢, 但中文科就比較差, 但花了一年時間幫幫佢, 都ok了, york校長亦知道中文唔好, 話會日後加強返。其他相熟的幾位同學家長, 佢地就好會花時間給小朋友, 小朋友亦會坐定定的, 成績就好標青, 年年考第一(他們不同班)。小學亦考到德望、英華、st paul so-ed, 陳守仁...。當然亦有同學in咩都冇份, 最後要叩門, 叩門都冇份, 最最最後8月收電話有位。我就好彩, 有2間叫做2線私小收左等到大抽獎首志願, 我認識的同學不多, 所以唔可以話升小的result係好好定唔係幾好。

我亦好多謝學校K2時已經有幫小朋友準備升小, 佢地會在課堂做一d小學interview會做的事, 例如講故事, 要先舉手才好答問題等等...小朋友被教左都唔覺, interview就好自然表現出來。我知道是因為有一次in 完出來, 仔仔話返我知in咩, 佢話小學的老師講的故事是k2班主任講過的, 所以好記得, 亦因為咁, 佢可以答到2條, 其他in的同學只答到1條囉。

york在好多人心中係麻麻地, 但我係用家, 人地問我, 我會答以上答案, 你地自己去選擇是否合適。其他學校我冇讀過, 冇得比較, 希望幫到大家了解多d間學校。
‹ 上一主題|下一主題