用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校 - 很惡的校車公司主管劉太 ...
go

韓國國際學校 - 很惡的校車公司主管劉太 [複製鏈接]

事因, 我孩子在校車內被同學仔扭轉了眼鏡, 校車保母表示不知情.  我孩子已告知她的實況.

我要求退款, 但校車主管很惡表示不退, 死也不退. 真的很差呢!

各位好心的家長有何建議???

心中有氣!!!

我們會找校長詳談.
   1    0    0    0

路過多咀搭句:
一般情況校長一定唔會介入;學校就是不想介入校車服務先搵外判!
仲有,冤有頭債有主;俾同學仔整爛眼鏡咪搵對方家長賠囉!搵校車保母做證;要求對方家長道歉並保證其小朋友不再攪你個仔!(呢件事可以去搵校長啩!)跟校車退款有何干?
心中有氣?唔怕煩可去小額錢債索償。

同時, 也找校長協助處理頑皮同學仔.

但保母, 一而再再而三地講大話, 一時話, 不知情, 一時話, 知, 但眼鏡沒有斷,   很差,
保母有責任處理校車內的事宜,

因為一交就要交三個月的車錢, 故此要求退款.
我不信任校車了, 要求退款!  

請問小額錢債是如何運作, 要找律師嗎?

原帖由 scl227 於 11-11-9 14:16 發表
同時, 也找校長協助處理頑皮同學仔.

但保母, 一而再再而三地講大話, 一時話, 不知情, 一時話, 知, 但眼鏡沒有斷,   很差,
保母有責任處理校車內的事宜,

因為一交就要交三個月的車錢, 故此要求退款.
我不信任校 ...

"兇"保母話要報警到差館落口供,逼佢講真話。
[警署一定唔受理,最多俾你留個報案記錄]
"兇"校長話要報警,校長多數息事寧人,以和為貴,叫校車睇緊d;
校車照坐,攪大左保母一定打醒20分精神。冇人敢攪事。
(唔坐校車蝕底係你)
小額錢債梗係自己攪;都係"兇"下人;俾你勝訴(人地缺席又唔俾錢)咁你係咪申請人破產?
我建議嘈一大輪後,人地認錯咪當攞個彩落台算啦!

WOW, Oooray 好耐無見您搭咀LOR WOR.

言帰正伝。  我賛成OOORAY的説法、校車是26座、OR BIGGER.  BUS MUM得一個、点可能睇SAAI成車。  所以説「不知、、、、等等」、可能BUS MUM 根本就不敢肯定。

其実、、、、有日有個MUM直接同我講、話我個女在校車上「HA」個男同学、一般這同学是坐我女傍辺的、現在不敢坐了、要求換位。 我聴到回家後、便馬上同個女対質、但個女説没有、第日、我問BUS MUM有無此事、BUS MUM説一定没有、如有她一定出声。

My girl sometimes plays rough with boys so I asked her again the next day.  She admitted and said 'yes'.  She said she had already apologized to that boy.   

Anyway, my story isnt important but I just want to bring out the fact that lots of things do happen on the bus and most of them bus mums do not know or just too busy n over look.

我覚得応該同壊同学的MUMMY傾談、MAY BE SHE DOENST KNOW。 I wasnt offended at all when I was told that my daughter was naughty.  Children need to be reminded all the time.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

原帖由 Mighty 於 11-11-9 19:07 發表
WOW, Oooray 好耐無見您搭咀LOR WOR.

言帰正伝。  我賛成OOORAY的説法、校車是26座、OR BIGGER.  BUS MUM得一個、点可能睇SAAI成車。  所以説「不知、、、、等等」、可能BUS MUM 根本就不敢肯定。

其実、、、、有日有個MUM直接同我講、話我個女在校 ...

hello Mighty. 常在但少說話已。2 kids in 2 different schools are really exhausting...
也言帰正伝:因校車服務不理想而放棄使用校車的權利是不智的;除非連學校也一井放棄。
不斷鞭策校車改善服務,對自己或其他家長也是有好處的。

請問你們的校車是不是每三個月交一次?

原帖由 scl227 於 11-11-10 09:34 發表
請問你們的校車是不是每三個月交一次?

個女一年3次;個仔一個月一次。

經校方調查後, 發現有兩位學生在校車內跑,
請問是不是有問題???

保母可以讓學生在校車內跑嗎?
不是要掛安全帶嗎?
看來問題很嚴重呢!

請問大家有何高見?

原帖由 scl227 於 11-11-10 11:32 發表
經校方調查後, 發現有兩位學生在校車內跑,
請問是不是有問題???

保母可以讓學生在校車內跑嗎?
不是要掛安全帶嗎?
看來問題很嚴重呢!

請問大家有何高見? ...

建議上網或打去運輸處了解有關法例。好似幼稚園seat belt先至係complusory...
仲有,睇吓校車公司守則(有寫住冇$退;或者有寫埋校車公司有權唔做d indiscipline o既學生o既生意。我個女個間白紙黑字寫清楚。)如冇改善可以強烈要求校車公司踢d攪事份子落車。
我覺得保母打份工,冇權亦冇必要幫人教仔;矛頭應該指向校車公司管理;學校只可以勸籲有關學生,亦犯不著為個別事件更換校車公司。

十分謝謝你

報警有作用嗎?

想找律師處理事件, 會否太小事

經校方的協助, 校車公司高層已聯絡本人並同意回款, 很感安慰. 謝謝大家幫忙.

我要求校方給予本人written report, 然後報警和交由律師處理.

我真的會言樣做, 因為校車公司的主管劉太太沒有禮貌了, 我是為了啖氣呢!
‹ 上一主題|下一主題