用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅REJECT
樓主: YuenTung
go

德雅REJECT [複製鏈接]

放開D啦!我真係見到嗰日太多女仔競爭,唔好令囡囡覺得失望,佢都會唔開心,畢竟只你K3學生,只要努力,其他學校都可考到好成績架!支持你!

佢系唔系話明年5月有位通知你,如果系即系WAITING
原帖由 wing 於 11-11-10 19:07 發表
我已經收咗reject letter LA , 好失望,  同學仔個個都收 , 點解亞女會唔收架呢????
哲哲寫真 哲哲私相集

係呀, 收個 D 由上星期 5 開始都有信 lor .... 我囡到而家都未收到信 lor , 睇黎都係 rejected letter 多

原帖由 wing 於 11-11-9 00:16 發表
今日都仲未有信 都打咗輸數LA 亞女有幾個同學仔都收咗

ME 2....等緊RL...
原帖由 chickenwing2006 於 11-11-10 23:24 發表
係呀, 收個 D 由上星期 5 開始都有信 lor .... 我囡到而家都未收到信 lor , 睇黎都係 rejected letter 多

回覆 1# Jomei 的文章

睇埋今日至算啦...已打輸數

昨天有家長打去學校問過,佢哋話在咋天有一批信寄出咗,應該在今天會收到卦!
起碼得唔得都有個知字...唔使日日估估下!

原帖由 pandabonita 於 11-11-10 16:27 發表
請問小一二是否同小三一樣咁忙嗎?

小一小二對我阿仔而言, 好像是蜜月期, 功課ok.
小三~開始功課稍多, 既重質也重量, 因為既要顧及行常的課程, 也要考tsa, 所以學習會好密集.
所以小三會好忙.
小四打後就未知拉~

原帖由 pandabonita 於 11-11-10 16:27 發表
請問小一二是否同小三一樣咁忙嗎?

小一小二對我阿仔而言, 好像是蜜月期, 功課ok.
小三~開始功課稍多, 既重質也重量, 因為既要顧及行常的課程, 也要考tsa, 所以學習會好密集.
所以小三會好忙.
小四打後就未知拉~

今日收到RL...好失望
不過預料中事...心情還好..
祝你好運
原帖由 UncleGrand 於 11-11-11 11:14 發表
睇埋今日至算啦...已打輸數

昨天有家長打去學校問過,佢哋話在咋天有一批信寄出咗,應該在今天會收到卦!
起碼得唔得都有個知字...唔使日日估估下! ...

Jomei:
唔好咁喇!可能有間好既比你小朋友架.

RL received this afternoon. Long time in waiting, know the result., no feeling at all....... but is it no Waiting List letter from others ?

回覆 1# celinapang 的文章

me too

我亦相信天父會安排一所適合囝囝既學校...
大家一齊加油
原帖由 jomel 於 11-11-11 16:46 發表
Jomei:
唔好咁喇!可能有間好既比你小朋友架.

主要睇下邊間幼稚園!!!!!!

原帖由 wing 於 11-11-10 19:07 發表
我已經收咗reject letter LA , 好失望,  同學仔個個都收 , 點解亞女會唔收架呢????

回復 33# law_panda 的帖子

你覺得幼稚園對小一面試好大影響嗎?
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

回復 1# water55 的帖子

我覺得徳雅會收一些合他學校style的學生,即一眼望落去乖巧文静、有禮、純樸,所以不在乎甚麼幼稚園或interview表現。
(個人意見,勿插)

醒目開學勳章

原帖由 jomel 於 11-11-10 10:38 發表
因為太多女仔,好方面想:女仔叻,學野快,可能會push到佢,對佢講野都有幫助;壞方面想:太多女仔,無男仔同佢玩,失衡,亦唔夠女仔叻,有自卑感,所以..........真係好矛盾,你地救下我啦! ...

Dun worry! My 2 sisters and me and my brother all studied in Tak Nga Primary school (but 2x-30 years ago) ^^"  At that time there were also only a few boys in a class (7-8 boys out from whole class of 40 students).  The boys are OK ga, secondary school allocation were good!  We had gathering few months ago, some boys becomes professional, one of them is a doctor now.  Good Luck!
‹ 上一主題|下一主題