用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 - 第一輪結果
樓主: charlotte2008
go

崇真 - 第一輪結果 [複製鏈接]

我都有同感 , TT都咁難 !!! 跟住嚟緊果D仲凍過水啦....
聽日仲有浸幼 、民生......月尾又有培正 、德望 .....遲些再有CCKG 和 SPK , 真係一間比一間更難 , 而家唔係阿女in到驚 , 係做阿媽的我患有"面試侯群症"呀 !! 點算...點算 .... 好肯定我自己都會怯場 , 唉 !!

原帖由 bagman 於 11-11-11 15:04 發表
考TT都咁難,你地有無人會報培正?應該會仲難!!!吾知佢地係咪都係喜歡收同TT一樣的小朋友呢?

Hi charlotte & bagman,

我都好擔心, 真係有"面試侯群症"呀!  我都有報培正, 但係擔心會撞期... 咁就更加慘 !  

真係好難猜測學校喜歡什麼類型小朋友, 唉... 面試真係要好好運先得!  

大家繼續加油努力呀!

原帖由 charlotte2008 於 11-11-11 15:13 發表
我都有同感 , TT都咁難 !!! 跟住嚟緊果D仲凍過水啦....
聽日仲有浸幼 、民生......月尾又有培正 、德望 .....遲些再有CCKG 和 SPK , 真係一間比一間更難 , 而家唔係阿女in到驚 , 係做阿媽的我患有"面試侯群症"呀 !!  ...

點解in名單只係去到第二輪,沒第三輪?

收到信,Rejected.

回覆 184# neko1234 的文章

請問你幾時in ?

我今日會去交留位費嘞

今年一條龍真係好搶手, 呢間仲要有學卷同咁多資源/NETs/課外活動! 超抵讀! 學校唔洗交租, 希望出年唔好加學費啦.

唔知有無人會放棄唔交$$?

原帖由 2Fats 於 11-11-16 09:17 發表
我今日會去交留位費嘞

今年一條龍真係好搶手, 呢間仲要有學卷同咁多資源/NETs/課外活動! 超抵讀! 學校唔洗交租, 希望出年唔好加學費啦.

唔知有無人會放棄唔交$$? ...

老公尋日去交左, 因趕住去交你張培正form, 1點幾去到等俾d老c話左幾句, 不過食晏都有幫佢搞...(係公司send唔到PM俾你...)

不過我有少少想轉am主流班...

點解想轉主流?

原帖由 傻太 於 11-11-16 09:38 發表

老公尋日去交左, 因趕住去交你張培正form, 1點幾去到等俾d老c話左幾句, 不過食晏都有幫佢搞...(係公司send唔到PM俾你...)

不過我有少少想轉am主流班... ...

原帖由 2Fats 於 11-11-16 09:49 發表
點解想轉主流?

只因為上午班...

因為我個囝e+番緊下午班, 一黎weekday無咩時間學野, 同埋最重要: 有時放工返到去見佢跪係梳化訓著左, 我好心痛...又同埋, 好想送佢上校車啊, 多點親子時間...

因為經歷緊下午班, 我真係唔想再係下午班...係本身呢間學校留位, 寧選上午英粵而放棄下午英普...

我個囝讀緊LH(同學仔父母都覺得我應該揀TT, 但我依然迷惘@@), 你小朋友讀緊邊間??

我初初填表時都有你呢個爭紮, 因為小朋友而家讀緊全日. 不過我會寄望喺K2時英普班有機會轉全日.  所以, 我希望只係捱第一年, 之後有好日子過.  同埋我唔想因為上午,下午而改變, 畢竟我係因為TT英普出色而揀佢, 同埋又難得小朋友咁難都考到, 所以我反而問題唔大.

你小朋友而家讀緊pm, 到出年應該會適應好好, 人仔大咗適應力又會強咗. 不如你同佢調吓D作息時間可能有幫助呢. 親子時間可以係你放工後嘛, 我而家都係咁.

我有朋友個仔而家讀緊pm, 佢仲可以早小小返學參加課外活動, 同埋有額外校車接送,佢幫佢調節訓教時間(可以喺校車乖乖訓教).

我都會好似其他家長咁揀TT而放棄LH, 我會覺得TT喺學術/德育/"前景"上比LH有過之而無不及(觀察朋友仔/自己interview時感受).英普班一定係又愉快又學習到野啦.最緊要係,小一仍可玩大抽獎, 出去考直資/私小都唔輸洩, 咩都唔得仲有祟小保險, 不過讀崇小要儲定多D$$先, 因為我唔係公務員.

原帖由 傻太 於 11-11-16 10:07 發表

只因為上午班...

因為我個囝e+番緊下午班, 一黎weekday無咩時間學野, 同埋最重要: 有時放工返到去見佢跪係梳化訓著左, 我好心痛...又同埋, 好想送佢上校車啊, 多點親子時間...

因為經歷緊下午班, 我真係唔想再係 ...

唔好意思, 我想問問, LH係邊間.

仲有, 我都agree 2Fats講, 小朋友適應力高, 返完N1下午, 可能K1下午都ok呢, 如果真係唔得既, 先同老師講話要轉囉, 佢地都唔想見小朋友返學辛苦.
Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05

LH應該係學之園.

原帖由 NOPAN 於 11-11-16 11:39 發表
唔好意思, 我想問問, LH係邊間.

仲有, 我都agree 2Fats講, 小朋友適應力高, 返完N1下午, 可能K1下午都ok呢, 如果真係唔得既, 先同老師講話要轉囉, 佢地都唔想見小朋友返學辛苦. ...

醒目開學勳章

原帖由 2Fats 於 11-11-16 10:34 發表
我初初填表時都有你呢個爭紮, 因為小朋友而家讀緊全日. 不過我會寄望喺K2時英普班有機會轉全日.  所以, 我希望只係捱第一年, 之後有好日子過.  同埋我唔想因為上午,下午而改變, 畢竟我係因為TT英普出色而揀佢, 同埋 ...

K2轉全日英普班有多位?學費幾錢?

之前問過, 今年K1英普有3班下午, 咁K2就會2班下午,1班全日.

上網睇佢地今年全日班扣完學卷係$3,150一個月, 交10期, 真係超抵! 希望到時小朋友可以轉到全日啦.

http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/schooldetail.asp?ID=840

原帖由 Pigbaby 於 11-11-16 11:47 發表

K2轉全日英普班有多位?學費幾錢?

回復 2# 2Fats 的帖子

thanks a lot!
Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05

回復 185# Bear2004 的帖子

第一輪囉..

全日 Ik2 只有一班三十個位到,多數優先照顧有兄姊係崇小既小朋友,係 ik1 時可在開學時寫信申請 !!
原帖由 2Fats 於 11-11-16 12:04 發表
之前問過, 今年K1英普有3班下午, 咁K2就會2班下午,1班全日.

上網睇佢地今年全日班扣完學卷係$3,150一個月, 交10期, 真係超抵! 希望到時小朋友可以轉到全日啦.

http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/ ...

但係返全日係咪無得返ECA?

原帖由 2Fats 於 11-11-16 12:04 發表

http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/ ...

唔好意思,我想問你們是否都系ROUND  2 INTERVIEW 已經收到信通知啦????

原帖由 2Fats 於 11-11-16 10:34 發表
我初初填表時都有你呢個爭紮, 因為小朋友而家讀緊全日. 不過我會寄望喺K2時英普班有機會轉全日.  所以, 我希望只係捱第一年, 之後有好日子過.  同埋我唔想因為上午,下午而改變, 畢竟我係因為TT英普出色而揀佢, 同埋 ...

當初都係諗k2轉全日(因為仲有個細妹, 就半歲), 但我家傻仔既自理能力.............我真係驚佢返全日會餓c....

出去考直資/私校真係唔輸蝕????? <-- 呢個係我最concern的...

TT會否較LH傳統???
‹ 上一主題|下一主題