用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 評鑑報告已出
樓主: Hang'sMum
go

評鑑報告已出 [複製鏈接]

回復 11# jojolam_ma 的帖子

唔好意思, 我未係培僑家長, 不過有D奇怪你FEEL DISAPPOINTED 個報告, 但又唔想學校改變. 我都係幫小朋友報唔太谷的學校, 但有時會諗如果小朋友在學校唔FEEL下D壓力, 第日出社會習唔習慣呢? 會唔會係害左佢呢? 我都希望搵間小功課的 如CKY 他們行IB, 功課可以鬆D, 但要同其他主流爭位上大學的話會輸. 我都好想對個小朋友鬆D, 但人有惰性, 何況小朋友呢? 這全是個人意見, 不是挑戰你的. 莫怪.
另想請教培僑小學有無NET 教英文的呢? 多不多? 謝

回復 1# PUIPARENT 的帖子

這個我讚同. 記得我讀中學時有個同學成績不是很好, 年年都入唔到頭兩班, 但到了中4, 他的成績進步神速, 還入了港大讀architecture, 所以讀書真係要睇個小朋友, 我們只可幫他搵間好d既學校提供好既學習環境罷了.

回復 1# JadeW 的帖子

我都有交留位費, 我都有其他offer 如tsl, TT國際班等等; 還有一些未有結果. 我都很喜歡培僑既語境同愉快學習(因不用考呈分試,所以多些時間在教學方面而不是為呈分試), 如果學校的課程是沒有問題的話, 只要學習好學校教的知識, 是不是已經可以在hkcee考得好成績呢? 學生質數是一個問題, 家長是一個問題. 如果d家長只想愉快學習, 不想小朋友下些苦工, 那麼學校可以做什麼呢? 我喜歡培僑的另一原因係一條龍, 中學d同學係同一群人升上的, 以現在情況看, 小學的家長及學生都是有質數的,學壞機會很低. 所以都會比小朋友讀
‹ 上一主題|下一主題