用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科
樓主: LailaiChan
go

大學選科 [複製鏈接]

回復 37# ANChan59 的帖子

ANChan59, thanks for your information, please check pm.

khmama.

原帖由 樂樂 於 11-11-20 16:01 發表

又係既,有道理.

其實讀風險管理出路好唔好呢?

亞仔有個好朋友,數學好叻,佢修讀精算畢業後,係保險公司做左冇幾耐就辭左工啦,唔知是否晚晚收11點,又或冇興趣,佢又返去大學讀另一行既學位,所以我覺得修讀兩個學位好D,出路多D咁囉,

樂樂:
雙學位/雙主修當然出路多D喇!
早兩日同朋友傾開,佢仔讀緊HKU 理學院year 1。佢話
理學院year 2可揀主修風險管理,你可叫亞仔check吓,入左理學院先慢慢揀。

原帖由 KWT 於 11-11-17 15:52 發表

CU  MATHS+INFO ENG得15個位,競爭會否非常激烈?

Paste for info:
中大工程學院,收生中位數達3科A的數學與信息工程學雙學位將與取錄4科D的信息工程學等8個課程合併收生。
----------------------------------
入左中大工程學院先,Year 2按成績揀主修。數學與信息工程學雙學位會偏向收數理尖子!

原帖由 ANChan59 於 11-11-21 02:02 發表
In CUHK, two programs are similar related to 精算, one for Risk management and the other for QFin. [在中大,有兩個課程歸類精算,保險+風險管理及計量金融。]

My son prefer QFin, his friends who are more int ...

ANChan

明白了,麻煩晒你呀.

原帖由 JP 於 11-11-21 12:03 發表

樂樂:
雙學位/雙主修當然出路多D喇!
早兩日同朋友傾開,佢仔讀緊HKU 理學院year 1。佢話
理學院year 2可揀主修風險管理,你可叫亞仔check吓,入左理學院先慢慢揀。 ...

JP

唔知我仔係唔清楚呀,定係唔知佢條數點計,好在我有上BK 跟你地學野, 佢話如果year 2修讀風險管理,要非常好成績才可讀到,在大學要好成績比考AL有 好成績更難,你同意佢這點嗎?

我地初步傾左A 內面放風險管理,及統計學之類,B 就放工程科目.

原帖由 khmama 於 11-11-20 17:29 發表
ANChan59,

阿女依家要決定CUHK選科, 佢想選QFin或Accounting, 依家都有o的十五十六, 唔知邊科好, 朋友覺得Accounting出路闊o的, 其實QFin出路如何? Global Business又會唔會適合阿女呢o的喜歡Maths既人? ...

我阿仔都係諗住揀cu o既QFin or Risk Man, 早前已interview cuhk & ust, 佢話等dse放榜後會有機會再2nd interview. 另朋友建議band A 要放3間唔同univ去增加面試機會, 但實際3大已經開始interview, 咁如果放cu QFin, Risk Man and UST Business 會唔會好危險? Band B係唔係要放d學額比較多o既 program? 阿仔唔like 讀engineering, natural sci 又麻麻地, 都唔知點放d choices.

原帖由 cocomints 於 11-11-22 22:07 發表

我阿仔都係諗住揀cu o既QFin or Risk Man, 早前已interview cuhk & ust, 佢話等dse放榜後會有機會再2nd interview. 另朋友建議band A 要放3間唔同univ去增加面試機會, 但實際3大已經開始interview, 咁如果放cu QF ...

咁睇來CU 既QFin, Risk Man 呢d課程好受歡迎喎,呢度都有幾個,雖然我地係兩條龍,你地新制冇舊年既收生資料,會唔會好難選科?

原帖由 樂樂 於 11-11-23 10:37 發表

咁睇來CU 既QFin, Risk Man 呢d課程好受歡迎喎,呢度都有幾個,雖然我地係兩條龍,你地新制冇舊年既收生資料,會唔會好難選科?

Check your PM
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 樂樂 於 11-11-22 00:48 發表

唔知我仔係唔清楚呀,定係唔知佢條數點計,好在我有上BK 跟你地學野, 佢話如果year 2修讀風險管理,要非常好成績才可讀到,在大學要好成績比考AL有 好成績更難,你同意佢這點嗎?

我地初步傾左A 內面放風險管理,及統計學之類,B 就放工程科目.

樂樂:
我要再問下朋友囝囝HKU係咪year 2修讀風險管理,要非常好成績才可讀到?到時再報料俾你。  
乜統計學係獨立科報架?我以為係理學院大類招生year 2才揀主修統計學添!
我老公話中大仲有科數學精研啱數學好既學生,year 2可轉讀數學+資訊工程雙學位。

原帖由 樂樂 於 11-11-23 10:37 發表

我地呢班白老鼠咩料都冇, 大學又改以學院制收生, 真係好難選.  dse放榜一定會有好多人同分, 大學個d熱門課程都唔知點揀學生.

原帖由 cocomints 於 11-11-23 11:54 發表

我地呢班白老鼠咩料都冇, 大學又改以學院制收生, 真係好難選.  dse放榜一定會有好多人同分, 大學個d熱門課程都唔知點揀學生.

Universities will select students into different programs in the faculty based on their academic results in year 1.  So there is no guarantee that students can enter those hot programs according to their wish in their applications.

原帖由 cocomints 於 11-11-22 22:07 發表

我阿仔都係諗住揀cu o既QFin or Risk Man, 早前已interview cuhk & ust, 佢話等dse放榜後會有機會再2nd interview. 另朋友建議band A 要放3間唔同univ去增加面試機會, 但實際3大已經開始interview, 咁如果放cu QF ...

Band A放3間唔同大學既choice 會好o的, 其餘就根據上年A-LEVEL收生既FIGURES排, 當然位多既最好. 最尾我都填番幾個CHOICE係理大同城大做保險.

回覆 51# WYmom 的文章

From my research so far, HKUST and CUHK may still go for that, but HKU some programs may be waived from the school based admission. [confirmed from HKUST admission office] that's why some parents said, if there is choice go for HKU esp top programs.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 JP 於 11-11-23 11:40 發表

樂樂:
我要再問下朋友囝囝HKU係咪year 2修讀風險管理,要非常好成績才可讀到?到時再報料俾你。  
乜統計學係獨立科報架?我以為係理學院大類招生year 2才揀主修統計學添!
我老公話中大仲有科數學精研啱數學好既 ...

JP

好呀,麻煩晒你先.

係呀,有"統計學"呢科架,第一年就可以報架啦,

我手上既2012/2013聯招選科全攻略,中大有一科叫數學,應該係你老公所指既數學精研,其實我都想我仔入左先,第二年先再選科,咁穩陣D啦囉.
不過呢,我手上既資料,"數學與信息工程",雖然得15個位,但舊年冇乜人報咋喎,組別A 只有8人報, 聯招學額競爭人數係0.53  , 中大既"風險管理" 係3.8 .

回復 55# 樂樂 的帖子

"數學與信息工程" is a cold program, just so so. The most demanding is BME and need higher admission grades.

原帖由 LailaiChan 於 11-11-8 15:09 發表
阿仔喜歡化學, 他希望大學選科揀關於這方面來讀, 不知出路如何, 可以做些甚麼工作

我細佬多年前在科大完成化學碩士課程, 畢業後一直在威爾斯醫院Lab工作, 專負責硏究癌症或不治之症的實驗, 幾有意義.

[quote]原帖由 樂樂 於 11-11-23 23:14 發表

樂樂,
好耐無見, 哥哥中七啦, 是揀入讀大學學系時候.

原帖由 波子 於 11-11-25 23:15 發表
[quote]原帖由 樂樂 於 11-11-23 23:14 發表

樂樂,
好耐無見, 哥哥中七啦, 是揀入讀大學學系時候.

波子

係呀,好耐冇見啦,時間真係過得好快,我地e + 要係高中呢邊傾啦.,請收pm .

我個女先係中四,不過都已經開始諗緊讀咩科啦
‹ 上一主題|下一主題