用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤vs德雅vs聖母
go

陸慶濤vs德雅vs聖母 [複製鏈接]

見學校就已經完了, 以上三間學校都收了我個囡囡, 開始要想下, 那一間比較好!
本人是住在將軍澳, 請問大家有咩意見!
   0    0    0    0

陸慶濤和德雅都係男女校, 聖母係女校
陸慶濤有一條龍band1中學
德雅和聖母考中學都吾差

陸慶濤比較近屋企, 小朋友有多些時間去溫習, 但自己喜歡德雅和聖母校風都很好, 吾係話陸慶濤吾好, 只是個人覺得上面兩間好少少!

1.德雅-男女校好,校風好,升中成績不錯,離屋企比較遠,校舍比較細

2.聖母-校風好,升中表現都不錯,校舍大,離屋企比較遠,全女校

3.陸慶濤-屋企近,一條龍中學吾駛煩,第二代校舍,男女校,可能屋村讀的小朋友比較多,可能沒有天主教管得嚴!

真係吾知應該點選好!!

以我來看,一定是陸慶濤~

原帖由 cmvfamily 於 11-11-7 21:23 發表
以我來看,一定是陸慶濤~

點解?

其實我覺得你個人偏好德雅,如果小朋友適合,就選你個人喜歡吧,否則將來有任何事發生你永遠都會自恕為何當初不選他。但做決定前,要清楚子解小朋友是否適合。

LHT附近是有很多屋邨,但同時亦有很多私人屋宛的中產。

原帖由 Lawrence_suen 於 11-11-7 21:07 發表
陸慶濤和德雅都係男女校, 聖母係女校
陸慶濤有一條龍band1中學
德雅和聖母考中學都吾差

陸慶濤比較近屋企, 小朋友有多些時間去溫習, 但自己喜歡德雅和聖母校風都很好, 吾係話陸慶濤吾好, 只是個人覺得上面兩間好少 ...

原帖由 roccolamar 於 11-11-7 22:00 發表
其實我覺得你個人偏好德雅,如果小朋友適合,就選你個人喜歡吧,否則將來有任何事發生你永遠都會自恕為何當初不選他。但做決定前,要清楚子解小朋友是否適合。

LHT附近是有很多屋邨,但同時亦有很多私人屋宛的中產。

...

其實我真係比較喜德雅(點解你會知?)http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb38.gif, 我都有問我個囡, 佢鍾意邊間, 佢想都吾想就話德雅,我問佢點解, 佢居然答我鍾意德雅校服,跟住我問佢, 陸慶濤近好多, 坐校車吾駛禁耐, 佢都話德雅!跟住我問佢聖母好吾好, 佢話吾鍾意只係得女仔, 只係同女仔會悶!

既然兩母女都喜歡德雅,為什麼因為地方較近而選LHT?就選兩位都喜歡吧,勉強無幸福,選了LHT將來女女可能會恕你,就選你女女喜歡吧!

原帖由 Lawrence_suen 於 11-11-7 22:16 發表

其實我真係比較喜德雅(點解你會知?), 我都有問我個囡, 佢鍾意邊間, 佢想都吾想就話德雅,我問佢點解, 佢居然答我鍾意德雅校服,跟住我問佢, 陸慶濤近 ...

原帖由 roccolamar 於 11-11-7 22:32 發表
既然兩母女都喜歡德雅,為什麼因為地方較近而選LHT?就選兩位都喜歡吧,勉強無幸福,選了LHT將來女女可能會恕你,就選你女女喜歡吧!

嘻嘻...係父女!!

TN: I observed the pupils were kind and nice. The teachers looked friendly, nice and sincere.  Overall the feeling was quite warm during that day and during submission of my app form.

原帖由 anthony010103 於 11-11-7 22:46 發表
TN: I observed the pupils were kind and nice. The teachers looked friendly, nice and sincere.  Overall the feeling was quite warm during that day and during submission of my app form.

我都有這感覺, 而且interview當日, 學生比我感覺好真,吾似做show

1) 升中唔駛煩
2) 一直鍾意男女校,平衡D

原帖由 Lawrence_suen 於 11-11-7 21:33 發表

點解?

我仲想知道,德雅在將軍澳有沒校車?

原帖由 Lawrence_suen 於 11-11-12 22:52 發表
我仲想知道,德雅在將軍澳有沒校車?

詳情上落點可以打去校車部問
或營運商都得24651622

如果住tko, 我一定選lht, 一條龍直升上band 1英中,
如果區外, 最好問清楚校車時間, 我都係住tko,好多閒閒地都要around 6:30-7:00am 前上車. 我區返聖母要6:45上車, 時間係金錢&精神.

回復 14# dleelm 的帖子

妳囡囡是讀聖母?妳覺得點?不過就算讀LHT,我都想坐校車,但可能都是差吾多早起身。

貢獻勳章

當然近返學好緊要,因為可能有課外活動會無校車,德雅好唔就腳,而且如果上到3,4年班,功課好多,坐校車又起得早,放學又浪費時間,會覺得時間不夠用,(好似我亞仔因是直資,小朋友來自五湖四海,今年由於校車人數不足,要兩條line group埋,搞到放學成個半鐘先返到,如果揸車是20分鐘,所以早上我選擇自己送),另外,如有一條龍當然無得頂,升中又一輪面試,又要在程分試力爭好成績,小朋友同亞媽會好辛苦!

其實小朋友幾年後長大咗就可能唔使坐校車,近嘅可以自己返學放學,較近住所方便參加課外活動,多一啲時間,可能你唸唔使參加課外活動;不過功課較多和住得遠都參加唔到課外活動,如果可以搬近學校就最理想啦。

既然你覺得小朋友適合受谷和6點起身梳洗食早餐返學冇問題,就選你個人喜歡嘅吧,免得將來後悔,早啲放番個位出黎比啲等緊嘅家長啦。

本人則有另一番見解,我住將軍澳已二十年,畢業於迦密主恩,但我依然覺得出面嘅學校比較好,唔係話LHT 唔好,不過如果你選的是Tko 小學,到中學都會在Tko ,自問區內內地小孩也實在多,我較喜歡往外面看,又德雅的位置於深水埗區,中學可選上智,聖母玫瑰,甚至德雅中學,選擇多著呢! 而且天主教學校真是值得信賴,至於功課多與小,則見仁見智,聖母的功課也小。有時若是太小功課,小朋友又不容易記緊。

PS 我個囡明年P 1,都係揀德雅(Tko plaza 6:25上車) $850 per month

你所講嘅唔多合理。

1.         如果嫌同區新移民家庭較多,就應該搬離此區。新移民家庭願意放棄免費津小,比錢讀直資應該唔多;再者願意比錢讀直資嘅應該都喺有要求嘅家長。

2.         我又唔相信深水埗或黄大仙區嘅新移民家庭會比將軍澳少,我認為應該更多。如果你話港島區我就信,始终將軍澳區嘅中產係越黎越多。

重有,你話聖母功課少就更加難以置信。小一、二可能喺,再高班啲睇睇:

請問聖母小學 (聖母書院) 好嗎?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D7

都喺個句,揀自己喜歡嘅吧,免得將來後悔,早啲放番個位出黎比啲等緊嘅家長啦。

‹ 上一主題|下一主題