用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問保良局顏寶鈴書院得唔得????
go

請問保良局顏寶鈴書院得唔得???? [複製鏈接]

女兒係陳守仁讀梗小五.....佢同我講中學想去顏寶鈴書院....請問家長有冇意見比我?????
   0    0    0    1

因為實在太多陳守仁學生入顏寶鈴, 今年有30個,多數小學生都希望同小學同學一齊升中。
不過我覺得如果同學成績有望升讀更好官津英中的話(如同學屬band 1),不如搏一搏自行及派位,待七月之後如果派不理想再叩門不遲。

smalle  agreed  發表於 12-3-12 10:05

參觀左先, 了解下先, 同埋多睇幾間心儀中學, 到小六再睇下女女成績如何才作決定吧!

東方日報 9.11.2011
爛賭教師返學校做賊
年輕男教師變成病態賭徒,輸爆煲淪為校園盜賊!曾培育不少學界體育精英的教師沉淪賭海,一度僥倖贏得百萬元彩金後,迅即又輸光,欠下銀行及財務公司巨債,三年前破產後仍賭性不改。雖月入五萬,卻不夠填百萬元賭債,借遍親友和同事,月前借錢不遂玩自殘,近日有人疑走投無路,竟在校內涉嫌連環爆格,盜取約六萬元現金,疑用來搏殺,警方調查後將他拘捕。
「拍卡」開門成罪證
涉嫌盜竊的男教師姓黃(三十二歲),畢業於浸會大學體育系,於土瓜灣保良局顏寶鈴書院任教體育科。據消息透露,該宗校園失竊案於上周四被揭發,因之前兩天是學校陸運會,周四是補假日,只有教職員需回校。當日中午,約有十名教師發現櫃桶被撬開,其中三名教師報稱失去財物。
校方報警後,探員到學校蒐證,在教員室內辦公桌套取指紋,並在現場檢走一批證物。
消息稱,由於師生進入學校需「拍卡」開門,故警方在根據紀錄很快鎖定目標,懷疑一名男教師在學校陸運會期間犯案,調查後於前日將他拘捕,晚上押解他返上水住所搜查。警方證實,在土瓜灣拘捕一名姓黃的三十二歲男子,涉嫌與崇安街一宗盜竊案有關,涉及六萬元現金,該男子獲准保釋候查,下月中向警方報到

原帖由 elainesuen 於 11-11-7 16:32 發表
女兒係陳守仁讀梗小五.....佢同我講中學想去顏寶鈴書院....請問家長有冇意見比我?????

719117    發表於 12-9-12 07:58

回覆 4# Waiking 的文章

OH God.........

1.  Kids tends to know less about other schools, esp secondary schools, than parents.

2.  Agree with Tingmum :
Take your daughter to visits / open day of suitable schools first before narrowing down.  The more you see, the more you know, and the more you know about what to look for.

醒目開學勳章

They will have open day in mid Nov (I don't remember the exact date, seems like around 19/11 or 20/11).  You can visit them to have better understanding.

原帖由 Bluestar 於 11-11-10 12:19 發表
1.  Kids tends to know less about other schools, esp secondary schools, than parents.

2.  Agree with Tingmum :
Take your daughter to visits / open day of suitable schools first before narrowing down. ...

讀書係小朋友,唔係自己,當然係要帶小朋友去感受一下每間學校o既環境及設施,老師o既熱誠,與同學之間o既態度..... 每一間學校都各有唔同o既教學方法同特色。

此校今個星期六有開放日同2場簡介會。上去佢哋學校website就可以見到資料同埋登記。

以小兒為例,舊年帶佢去過不同學校o既開放日同簡介會,佢自己已經心裏有數一間係佢最心儀。舊年有4間直資學校收咗佢,結果佢都係無三心兩意。

小B媽咪,你兒子讀頻寶鈴,你認為這學校整體上校風如何?

小B媽咪,我在kingdom見你早年問過天水圍李兆基,最後你是否選了顏寶鈴?原因是?  因為我的兒子也被李兆基及顏寶鈴收了,我想看看這兩間學校的優, 缺點。謝謝

NPL係學業方面係好谷學生的,好唔好真係唔能夠一概而論,我個小朋友當年都係去完開放日就好中意NPL,入左去後真係遇到的好老師,佢由一個無咩自信心的人變到現在自信心爆彭,F.2開始已唔需要我勞氣學業方面。我識另一個係同一英小上,F.1懶懶閒又唔受谷,老師要佢留班最終佢選擇轉校,個家長同我講NPL太深又多功課唔適合佢個小朋友,所以別人講到NPL點好都要睇個小朋友抱咩態度讀書。

小B媽咪  完全同意! 無論讀邊間中學,都好睇小朋友夠唔夠主動去學習。小學上到中學,不論學習和環境,會面對好多轉變,老師o既關心同鼓勵係好重要!  發表於 12-2-20 11:33

Hi ceomun
pls check PM
thanks
Florence

回復 andy_pa 的帖子

你可以放心,校風好嚴。學校係以英文及普通話教學,只要好好打好基礎,自然就會上到軌道。

回復 andy_pa 的帖子

選NPL最主要原因是小兒的決定。小兒參觀過多間學校開放日,始終情有獨中NPL。
NPL本身學校設施比較多樣化,校舍新翼有室內游泳池及天文台,看看小朋友喜不喜歡游泳或天文學啦! 小兒很喜愛天文學,近日常常掛著嘴邊五月尾可以去西貢觀星!
不如你問下小朋友意願啦! 始終讀書係佢嘛!

今年都有好多陳守仁學生入到NPL, 佢地好鍾意NPL, 因為理念同埋學習模式同小學差不多, 所以很有親切感......本人覺得最緊要是小朋友喜歡, 否則可能會有反後果......

今年 tsl french student 多數去邊?  平時好似都好少人提.

識個家長囝囝讀黃大仙保良局敢泰小學, 係黃大仙名校, 當年顏去學校做宣傳, 講明只收BAND1生, 但TSL既BAND1生一定唔去顏, 如邊緣學生, 家長又唔想博, 都有D去顏.

囝囝最後去左顏, 係敢泰小學既BAND1中生, 2年前會考考14分, 去左讀 IVY, 因小朋友唔想中6, BUT唔知顏係咪唔收番.

哪一間是TSL

‹ 上一主題|下一主題