用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 星期五in完 SC,唔開心左兩日,想抒發吓
樓主: pangps
go

星期五in完 SC,唔開心左兩日,想抒發吓 [複製鏈接]

我仔IN KV, IN完我都有唔開心, 因為覺得自己回應得唔夠好. 唱歌果陣老師問我阿仔識唔識唱歌, 我應該比個仔試下, 但我試都無試就答左唔識....

不過現仍心存盼望, 唔知MISS會唔會中意我個仔而收佢呢?? (都係白日夢多)

我阿仔有啲野只知英文, 我有提水呀, 好似老師叫佢幫bb刷牙, 阿仔唔明, 扲左支顏筆, 我提佢係"brush teeth"呀, 佢先明, 然後扲起支牙刷幫bb刷牙

不過佢刷完, 即刻同"bb"講:"Bye Bye bb!"...吹脹!

吾好吾開心, 我St. Cat 同 KV撞左期, 無得去in St. Cat tim, 咁我米仲慘.

想問...........有邊個話要答岩哂D問題先考慮收唔收? 唔駛睇個小朋友同家長的反應或態度? 相信每間學校都有其標準吧. 不要太在意吧, 放鬆迎接結果吧. 可能老師就係鍾意佢咁收左佢呢.

唔好唔開心,重有大把好學校等你apply, 到時SC收你都唔去呀

原帖由 Ackl1002 於 11-11-7 17:34 發表
吾好吾開心, 我St. Cat 同 KV撞左期, 無得去in St. Cat tim, 咁我米仲慘.

去KV咪重好

原來真係可以臨時轉面試語言架?

唔你你問题
放眼下-個interview

anyone know when SC result announced?

as title..............

原帖由 hwyc 於 11-11-7 19:22 發表
as title..............

我將interview card寫住12月8日前會郵寄給家長!

"我聽KM的老師講佢地教咁耐, 一眼已經知龍與鳳, 亦知小朋友得唔得"-

此話可否詳細解釋下呢?

原帖由 史科菲 於 11-11-7 13:56 發表
放鬆心情去應付其他INTERVIEW啦, 我聽KM的老師講佢地教咁耐, 一眼已經知龍與鳳, 亦知小朋友得唔得

我小朋友只係答中一題咁大把, 個老師可能見我無晒心機, 臨走時木無表情說 : 小朋友今日做得好. 我當場嚇吊咗, 因為 ...

原帖由 pangps 於 11-11-7 11:28 發表
我個女不嬲英文好過中文,所以我㨂左用英文in,點知面試前佢用番好多中文,我唔知可否改面試語言,無打去學校問,當日攞form時我又無要求改語言,結果我個女唔太識答,我又無提佢或者幫佢翻譯,答到六七成,我相信如果用中文佢一定全部 ...

唔好唔開心啦! 要放鬆心情呀! 我女女in KV時仲恐怖啦! 個老師俾個陀螺玩具我女女, 我女女當BALL咁掟返俾老師, 老師叫佢唱歌時, 佢又say NO! 但係我一D都冇唔開心過, 因為我當interview 都係帶女女去玩下咁! 唔會抱太大期望! 同埋我相信女女自己會選擇佢鍾意既學校而表現得好! 我唔會俾壓力佢,  亦都唔會俾自己太大壓力, 盡咗做MAMI既責任幫佢報名就算啦, 其他都任由女女自己選擇!

回覆 32# captainbaby 的文章

你好叻!
真係一個好媽媽!

你真係好好呀!難得可以放輕鬆!好嘢!

原帖由 captainbaby 於 11-11-7 20:38 發表

唔好唔開心啦! 要放鬆心情呀! 我女女in KV時仲恐怖啦! 個老師俾個陀螺玩具我女女, 我女女當BALL咁掟返俾老師, 老師叫佢唱歌時, 佢又say NO! 但係我一D都冇唔開心過, 因為我當interview 都係帶女女去玩下咁! 唔會 ...

Pangps,  

Same feeling as you....let's forget the past....

What other interviews did you apply?  I will have LH and GH....

Add oil!!

原帖由 pangps 於 11-11-7 21:01 發表
你好叻!
真係一個好媽媽!

原帖由 j-mum 於 11-11-7 20:35 發表
"我聽KM的老師講佢地教咁耐, 一眼已經知龍與鳳, 亦知小朋友得唔得"-

此話可否詳細解釋下呢?

之前她擔心INTERIVEW問朋友的朋友係KM教, 一日IN咁多小朋友點擇?
只有幾分鐘時間好難去評一個人仔的能力, 如果當日失手點算.
我亦問佢INTERVIEW如果在早上會唔會唔好, 因為老師會覺得之後仲有好野....

佢叫我放心, 因為佢地心中有數, 一見D仔囡的眼神, 動作, 已經知佢叻唔叻, 聽唔聽話.

我有個朋友個仔上年in kv, 咩都答no 都有offer.

樓主請不要太擔心!! 我個仔去年in sc 其實只係講單字,全程 interview 只講一個字"blue",普通話亦冇出聲。最後,sc 都accept 佢讀下午英粵班。老師未必只看小朋友的對答,放心吧!!

醒目開學勳章

原帖由 captainbaby 於 11-11-7 20:38 發表

唔好唔開心啦! 要放鬆心情呀! 我女女in KV時仲恐怖啦! 個老師俾個陀螺玩具我女女, 我女女當BALL咁掟返俾老師, 老師叫佢唱歌時, 佢又say NO! 但係我一D都冇唔開心過, 因為我當interview 都係帶女女去玩下咁! 唔會 ...

你講得好好啊......咁樣就唔會咁大壓力和唔開心. 我星期日去in 完kv, 有個mami行左出來, 鬧到個女死下死下, 我見到, 都覺得點解mami要比咁大壓力個女呢 ? 佢得個2歲幾人仔, 你想佢點啊.
kristy

我係佢個囡都吾再願去IN其他啦........

有陣時真係睇吾過眼, 有D父母自己架態度都吾好, 成日埋怨小朋友.......我見到有個媽媽D態度勁衰, 雖則著到好高貴咁全身名牌...外表好似好有學識禮貌咁..一聽到未夠鐘吾俾入好似痴線咁.......黑口黑面, 又啤住職員, 不停話人地...勁無禮貌.. 學校叫你ON TIME INTERVIEW, 無話先到先得喳, 唔俾入咪等一陣囉, 又唔係叫你企一世.......好心尊重下自己同人地啦.......

原帖由 kristysiu 於 11-11-8 09:10 發表

你講得好好啊......咁樣就唔會咁大壓力和唔開心. 我星期日去in 完kv, 有個mami行左出來, 鬧到個女死下死下, 我見到, 都覺得點解mami要比咁大壓力個女呢 ? 佢得個2歲幾人仔, 你想佢點啊. ...
‹ 上一主題|下一主題