用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 星期五in完 SC,唔開心左兩日,想抒發吓
go

星期五in完 SC,唔開心左兩日,想抒發吓 [複製鏈接]

我個女不嬲英文好過中文,所以我㨂左用英文in,點知面試前佢用番好多中文,我唔知可否改面試語言,無打去學校問,當日攞form時我又無要求改語言,結果我個女唔太識答,我又無提佢或者幫佢翻譯,答到六七成,我相信如果用中文佢一定全部識答
好似因為我㨂錯面試語言累左佢,我又無嘗試問可唔可以轉,面試時又無提佢,依家成日諗番轉頭,得好唔開心
   0    0    0    0

結果未必好似你想像咁差, 放開D啦 !

原帖由 pangps 於 11-11-7 11:28 發表
我個女不嬲英文好過中文,所以我㨂左用英文in,點知面試前佢用番好多中文,我唔知可否改面試語言,無打去學校問,當日攞form時我又無要求改語言,結果我個女唔太識答,我又無提佢或者幫佢翻譯,答到六七成,我相信如果用中文佢一定全部 ...

其實面試時可否提水?

回覆 1# pangps 的文章

你有話亞女英文好過中文,而家又話如果用中文一定識答,咁即係點丫?我覺得係你自己問題囉!

人地已經唔開心、內疚,
點解仲要話佢呢﹖

樓主,唔好唔開心,你都預計唔到會咁樣
結果一日未出,都未知收唔收架嘛

我平日全英文同阿女溝通都無問題,只係佢果日無答

我只係怪自己無嘗試過改面試語言同無提水,依家仲諗緊其實可唔可以改!無試過好似有遺憾咁

回覆 6# pangps 的文章

如果佢明白英文而唔答,點解你覺得佢中文又會肯答呢?

如果一向英文好過中文..又點會一下子唔識英文,要用中文?

pangps,  算數啦, 忘掉佢, 都已經in完, 況且情況都唔係咁差啫, 都答到6,7成..! 唔好比咁大壓力自己..

如果話累咗個小朋友教唔到, 可能我仲衰過你呀! 我個女in KV 時, 老師問我點解揀佢地間學校, 我只係答聽朋友仔講... 跟住就停咗 ( 我個心掛住聽我個女答問題 ), 之後老師又問 "無喇!", 我衰到竟然答佢 "係呀"......咁樣我咪仲差....

其實真係好想聽下老師問小朋友嘜野......

原帖由 KellyChim 於 11-11-7 13:25 發表
pangps,  算數啦, 忘掉佢, 都已經in完, 況且情況都唔係咁差啫, 都答到6,7成..! 唔好比咁大壓力自己..

如果話累咗個小朋友教唔到, 可能我仲衰過你呀! 我個女in KV 時, 老師問我點解揀佢地間學校, 我只係答聽朋友仔講 ...

每次IN完, 更會賽後檢討, 必定有不足之處.......
不過吾緊要架, 下次再做好D........
會越黎越好架........吾好吾開心........

我個女不嬲英文好過中文,所以我㨂左用英文in,點知面試前佢用番好多中文,我唔知可否改面試語言,無打去學校問,當日攞form時我又無要求改語言,結果我個女唔太識答,我又無提佢或者幫佢翻譯,答到六七成,我相信如果用中文佢一定全部 ...

小朋友interview講心情,未必關語言事,既然佢係識英文,用英文in都應該冇問題架,你唔好諗咁多,攪到自己唔開心啦,入唔到又未必係損失,可能有間更好既收你囡囡呢~

放鬆心情去應付其他INTERVIEW啦, 我聽KM的老師講佢地教咁耐, 一眼已經知龍與鳳, 亦知小朋友得唔得

我小朋友只係答中一題咁大把, 個老師可能見我無晒心機, 臨走時木無表情說 : 小朋友今日做得好. 我當場嚇吊咗, 因為受寵若驚之餘, 未聽過呢種語氣講呢句話, 唔知係咪一個測驗, 要SAY THANK YOU...

你地有無呢個問題?

我情況更加激氣, 話說SC寄表格來時我剛好不在港, 因為又要指定日期寄回(6號收到7號前一定要寄出). 唯有叫我家人代填寫, 當日見到份表時激到我死, 厡來佢幫填填錯咗又改到花晒, 就算我小朋友表現好都冇用, 睇我份申請都唔會收(感覺父母唔認真).

Take it easy! 唔好放係心啦~

對,其實仲有幾個interview要面對,況且當日下午阿女in KV時又做得唔錯,該忘記過去,迎接未來更多的挑戰,我們的路只是剛剛開始咋!

選語言真是很重要的, 有些人在外地生活講英文, 為了adapt港式生活都會TUNE番屋企講中文, 之後發覺小朋友真的進步了(咁當然返學, INTERVIEW都講番中文). 你可以參考下!

交FORM時, 我秘書填左用粵語, 到INTERVIEW時, 我臨時改返英文. 因為我囡囡答問題時是用英文的; 其實答到六成已經好叻, 當日的圖片題真的難到小朋友. 我囡囡2歲未夠, 我當是一個經驗.
‹ 上一主題|下一主題