用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 外籍老師一間....
go

外籍老師一間.... [複製鏈接]

想請教各位前輩,

除了國際學校外,本地那間學校有較多的外籍老師呢?

因本人想女兒的英語會話好些,但又不想她讀國際學校,請各位俾些意見....

萬分感激!
   0    0    0    0

原帖由 UncleGrand 於 11-11-7 09:22 發表
想請教各位前輩,

除了國際學校外,本地那間學校有較多的外籍老師呢?

因本人想女兒的英語會話好些,但又不想她讀國際學校,請各位俾些意見....

萬分感激! ...

崇真小學暨幼稚園, 有25位外籍老師

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=603&mode=published&nocache1320630707

回覆 1# silvia_ng 的文章

Hi Silvia,
1 請問25位外籍老師 都是教國際部呢?
2若讀主流部,有那些科目是用英文教的呢?
3妳覺得主流部的英文水平如何呢?
4學校的閱讀氣氛怎樣呢?
5讀主流部一個月要幾$?
6是否國際部的課程是為了升讀國際學校的中學?而不能涵接本地中學的課程?
不好意思太多問題!

回覆 2# silvia_ng 的文章

謝謝silvia_ng的資料,

但崇真學費不便宜,而且收生人數也不多,(學校本身亦有幼稚園學生直上),今年競爭亦相當大,相信很難考入咯!
聽朋友說CKY也有很多外籍教師,語景和學費跟崇真差不多(當然也是難入的學校啦),如果這兩所學校計,會喜歡那間呢?
大家俾小小意見,分享下!

謝謝!

回覆 3# silvia_ng 的文章

蕭亞姨, I am quite fond of 崇真 because of its abudent of NET and native PTH teachers.  My kid also has got offer from this school this year.  However, I have a question that I cannot find an answer - with all the good resources of this school for language development and a 直屬secondary school, why this school is still far from famous?  

I never heard that the graduates from this school is of very high quality.  Also, the acceptance rate of offers of this school seems to be extremely low - amongst 33 students in Learning Habitate KG who got offer from this school last year, only 3 students finally took the offer and got into this school.  What are the reasons for the above??????

蕭亞姨, the above puzzles me a lot and hope that you can share your thoughts.  Thank you so much!!!!!

1 請問25位外籍老師 都是教國際部呢?
[ANS] 教哂4部, 即KG主流, KG國際, PRI 主流, PRI 國際

2若讀主流部,有那些科目是用英文教的呢?
[ANS] 唔清楚, 要問返小學部家長, 我小朋友唔係呢度讀小學的。

3妳覺得主流部的英文水平如何呢?
[ANS] 應該都OK的。

4學校的閱讀氣氛怎樣呢?
[ANS] 好多閱讀報告要做, 我之前係圖書館做家長義工, 小息好多小朋友落黎睇書借書的。

5讀主流部一個月要幾$?
[ANS] 唔清楚, 基本學費3600, 校車, LUNCH, 學野就你自己決定。

6是否國際部的課程是為了升讀國際學校的中學?而不能涵接本地中學的課程?
[ANS] 唔係, 國際部係可以升返去本地中學的。

不好意思太多問題!

原帖由 UncleGrand 於 11-11-7 11:08 發表
謝謝silvia_ng的資料,

但崇真學費不便宜,而且收生人數也不多,(學校本身亦有幼稚園學生直上),今年競爭亦相當大,相信很難考入咯!
聽朋友說CKY也有很多外籍教師,語景和學費跟崇真差不多(當然也是難入的學校啦),如果這兩所學校計,會喜歡那間呢?
大家俾小小意見,分享下!

謝謝!

學校幼稚園部學生也要經過面試的, 不是每一個都收佢入小學部的,這兩年都有CASE不收。

CKY唔認識, 但係佢擺明行IB, 即係一讀就讀12年, 唔同崇小, 到中學升返出去主流文法中學。呢個應該係最大既分別吧。
簡單講, 讀CKY你預左比12年錢(轉返出去要考慮小朋友既中文程度呀), 讀祟小就預比6年錢吧

原帖由 hoihoima 於 11-11-7 12:53 發表
蕭亞姨, I am quite fond of 崇真 because of its abudent of NET and native PTH teachers.  My kid also has got offer from this school this year.  However, I have a question that I cannot find an answer - ...

UM....出唔出名就見人見智啦, 如果同其他好鬼死出名果D比, 當然有距離啦。

佢多NET係近呢3-4年既事。想當年我仔讀K1時, 佢地大約得14-16個左右, 之後K2果年, 有左學券, 加多左2-3個。其後每年係咁加, 加到而家咁多個囉。

至於果間直屬中學係新校, 都唔係咩出名既中學, 所以呢個都唔係一個吸引既因素去叫人報考呢。反而沙田崇真就出名BAND 1啦, 每年學校都有大約10個左右入到既。(因唔係聯繫位, 只會考慮成績, 有需要校長再推薦)

學之園既小朋友可能考到其他較適合既學校, 而放棄崇真個位。崇真公佈結果較其他直資/私校早。仲有就係"大抽獎", 如果小朋友抽到"正野", 就根本唔洗比3600一個月啦!

其實好與唔好, 出名與唔出名冇一個標準。最適合小朋友既學校就只有父母先知(又或者得呀媽知, 呀爸通常唔理 ), 所以選一間適合既學校緊要過出名呀!

Dear 蕭亞姨, thank you very much for your comments!!!  Want to ask you one more question, if $ is not a consideration, do you think the Mainstream section is better or international stream is better?  I do not plan to let my kid study abroad or go to international secondary school.

Thanks again.

原帖由 hoihoima 於 11-11-7 22:04 發表
Dear 蕭亞姨, thank you very much for your comments!!!  Want to ask you one more question, if $ is not a consideration, do you think the Mainstream section is better or international stream is better?  ...

$$$唔係問題就一定係INT'L STREAM啦。我朋友都係讀緊INT'L果邊, 佢話學埋法文日文, 班主任一定係NET, 接觸既機會多過主流, 所以加多千幾蚊都唸得過呢。

蕭亞姨, thank you for your reply!  Will see what offers my kid can get and then evaluate.  Thanks!

祟小升中派位如何?

回覆 6# silvia_ng 的文章

唔該晒silvia_ng你的分析....明白了!

謝謝

原帖由 lovegirlslove 於 11-11-8 10:19 發表
祟小升中派位如何?

網上有得睇

原帖由 ha! 於 11-11-8 18:40 發表
Wkf is english school and TT is mandarin/eng school, i think both are good in language, which one is better in overall?

wkf 唔識呢。冇得比較。
‹ 上一主題|下一主題