用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家可以俾個叻自己既小朋友嗎?
go

大家可以俾個叻自己既小朋友嗎? [複製鏈接]

最近喺呢版見到好多家長因為小朋友入唔到心儀既學校而失眠,傷心,痛苦,失望,甚或因為小朋友面試時答錯問題而遷怒於佢地,覺得佢地差,唔盡力,無用。。。

但其實佢地都只係5歲人仔,已經要過五關斬六將,一日走幾場去面試,又要面對陌生人不斷既提問,又中又英又算術,普通話等。可以想像佢地內心都係充滿不安,承受著好大壓力。試想,呢種壓力,連大人都感到透不過氣,可況一個5歲既小朋友?
所以無論得與否,請大家都要俾個叻自己既小朋友,讚下佢地,同埋要俾佢地知,無論結果如何,父母都會咁愛佢地架!

祝大家既小朋友都可以入到合適既小學!
   0    0    0    0

我是過來人, 都祝各位小朋友入到適合的小學.

另外, 明年6月才是戲肉. music chair!!!

goodluck

YEAH!!! 極之讚成! 比個5你.!!!!!

今日要走兩間,見犬兒有d呆,以為早起未醒,返到屋企才發覺佢發燒,真心痛

原帖由 laiyuen 於 11-11-5 21:46 發表
最近喺呢版見到好多家長因為小朋友入唔到心儀既學校而失眠,傷心,痛苦,失望,甚或因為小朋友面試時答錯問題而遷怒於佢地,覺得佢地差,唔盡力,無用。。。

但其實佢地都只係5歲人仔,已經要過五關斬六將,一日走幾場去面試,又要面對 ...

同意....所以今日我見亞囡考完第1間後好似唔多高興, 當我地去到第2個INTERVIEW 會場時, 我不斷跟她談笑, 希望她輕鬆一點..... 點知佢考完第2個, 個樣仲差過佢剛才考個間....

我以對自己的女兒引以為傲

今日得一間, 因為上次已經撞左. 不知何解, 本來2ND INTERVIEW 才是關鍵, 心理上卻偏偏放鬆了11月以來已經沒有什麼演練, 可能自己已經太累了. 現在只求她保持笑容, 已經阿彌陀佛了...

阿囡你真係好叻吖! 無論點都好,我只想講....I love you!!   

I am proud of my child and truly appreciate her great efforts put during the past few weeks, no matter what the result will be. Both of us feel the great pressure and sometimes I think I've gone too far to push a 5-year kid to be a "super-kid" to join such cruel "war".
Both parents and kids here do their very best to play this cruel game. We should all award ourselves and children with billions of DISTICTION!!

回覆 9# laiyuen 的文章

絕對同意...十萬個認同呀..

呀女,無論妳今曰in完的結果係點,爸媽也是會為你而驕傲的,因為我們知道妳已盡了所能了!
永遠愛你的爸媽.

嘩...睇到我有d眼濕濕添...
每次送佢入課室interview個刻都例必有少少淚光,覺得咁樣有d陰功,但從正面來看,都算是一些經歷....回味無窮

呢排仲到細佬in k1 tim(剛完成1日3個面試)
真係1日內k1,p1面試都有......so exciting......

大家大人細路都要加油加油.....

YES, 所有小朋友都係叻叻, INTERVIEWS 真係唔容易的..

所以我都攬住個仔同仍佢講" MAMA 以你為榮"!

我已經送左份禮物比阿仔,其實佢都吾叻,我IN的學校都吾多,亦一早遇左佢吾得,始終幾千人先選果百幾人,所以有機會2ND IN我已當係BONUS,

佢地己經做得好好喇,大家諗真D.其實係佢地陪我地呢班緊張家長四處跑去見學校,而又乖乖完成賽事.其實已經好好.大家應該鍚下佢地咁乖,佢地都係愛家長,先做得到.

大家吾好咁緊張,吾好將緊張比小朋友.而家D小朋友好醒.

I agree! All the kids are smart and brave, don't blame them no matter the result is ok or not.
‹ 上一主題|下一主題