用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

我都覺得校舍好光猛同乾淨呀.. 由PLAYROOM行去INTERVIEW ROOM.. 我亞仔話曬... 個老師即刻話"係呀..太陽伯伯好曬, 我幫你遮住".. 我亞仔就話"THANK YOU".. 老師好CARING... 仲要全程面向我地佢自己向後行一直到INTERVIEW ROOM... 咁好老師邊間有... INTERVIEW 喎.. 仲未係學生..

係呀.. 我個仔一坐埋去就拎住個橙講"橙" 同扮食.. 老師都唔洗問咩黎...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 10:54 發表
絕對同意你既講法....環境真係好好...好似吸啖空氣都清新D....同埋真係暫時得呢間用真既生果黎問....請問你另一間收左係邊間呀?九龍塘區...我暫時都係得一間YORK收左主流班...不過係下午.. ...

佢地D玩具真係有"誠意"好多... 我去迦南IN.. 淨係放一堆類似LEGO既野俾小朋友自己砌半粒鐘.. 我個仔一下都冇掂過...
相反CPSK D 玩具好新.. 有個停車場既玩具俾會逐架車泊入去.. 又有個動物發聲卡既玩具..一放張卡入去就有O個種動物既叫聲俾小朋友玩...好FUNNY.. 不過玩唔夠5分鐘就已經可以去INTERVIEW ROOM... 好彩個老師拎住隻DONALD DUCK手偶逗我個仔去INTERVIEW ROOM.. 如果唔係我驚個仔唔願走...

原帖由 katie0208 於 11-11-8 11:00 發表
iloveal,  I totally agree with you. Toys are new and room is tidy. Good environment! The fruit is impressive too!

回覆 95# wishwong 的文章

唔會lu,因為屋企附近嗰間係全日普通話 incl. 40mins 英文由net教, 校車都唔駛搭, 咁囡囡唔使咁辛苦

咁好好丫.. 咁你仲會唔會IN其他??
其實今個星期仲有學之園同VICTORIA可以IN.. 唔知去唔去好...

原帖由 hobby 於 11-11-8 11:11 發表
唔會lu,因為屋企附近嗰間係全日普通話 incl. 40mins 英文由net教, 校車都唔駛搭, 咁囡囡唔使咁辛苦

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 10:54 發表
絕對同意你既講法....環境真係好好...好似吸啖空氣都清新D....同埋真係暫時得呢間用真既生果黎問....請問你另一間收左係邊間呀?九龍塘區...我暫時都係得一間YORK收左主流班...不過係下午.. ...

係york, 國際班下午, 同金巴倫上午.

原帖由 wishwong 於 11-11-8 11:16 發表
其實今個星期仲有學之園同VICTORIA可以IN.. 唔知去唔去好...

wishwong, 學之園我都好鐘意, 但唔知佢地係咪都係開心學校,唔多谷, 又好似cpskg咁主力培養小朋友思維和creativity呢?

兩間你會喜歡邊間多d?

原帖由 wishwong 於 11-11-8 10:56 發表
係呢.. 你小朋友係咪都係細仔呀? 係咪CONFIRM會讀呢??

我仔係9月仔, 都算係細仔. 我一定會去register!

學之園(剴帆校)我都有報....

The time for ENG is around 90 min each day, and PTH+Can (i.e. Chinese) is around 90 min each day.  So the language training is good.

I think the class size in the morning is between 25-30.  The afternoon class may be less (around 15-20).

原帖由 wishwong 於 11-11-7 23:14 發表
嘩。。咁即係有一半時間係英普喎。。。好好。。
一班有幾多同學仔?? 30?

原帖由 wishwong 於 11-11-8 11:16 發表

唔會lu, 除咗諗住報協恩玩吓, 因為要小朋友自己入去in; 其實我哋係9月報咗7間,之前in4間都有3間收,仲有間係崇真,不過冇可能會收掛;係估唔到呢間表現咁差,我之前諗住係backup添,或者囡囡已經in到悶,所以唔合作;其實有啲人都話我報7間多,但我覺得11月細囡,怕唔夠人爭嘛

我覺得有時間,都可以in吓,睇清楚間學校係唔係啱小朋友,不過如果想休息吓去玩吓, 都係一個唔錯的choice,話晒嗰2間都唔易入

其實我揀學之園係因為近屋企..可以行番學,,,
但勁難入.. 如果係有OFFER,, 都應該係PN... K1可以話係MISSION IMPOSSIBLE.
佢地都重兩文三語... 功課一定冇CPSK咁輕鬆...同埋冇一條龍.. 其實有CPSK OFFER之前.. 我地諗如果入到學之園,, 畢業入啟思小學都應該唔難... 但而家CPSK收咗AM.. 我又想佢一條龍讀上去算...
另外... 升上啟思小學佢校網係九龍城區...就算大抽獎都有好多好學校...

原帖由 iloveal 於 11-11-8 11:24 發表

wishwong, 學之園我都好鐘意, 但唔知佢地係咪都係開心學校,唔多谷, 又好似cpskg咁主力培養小朋友思維和creativity呢?

兩間你會喜歡邊間多d?

我都一定去REGISTER.. 不過係老公LUNCH HR揸車去俾錢...佢地限住邊日咩時間去... 好多要求... 如果少D誠意..真係未必會讀.. 咁都好..D位留番俾D真係想讀既家長報..
我超LIKE佢地咁快通知收唔收...唔洗等.. 岩就岩.. 唔岩就下位..

原帖由 iloveal 於 11-11-8 11:26 發表

剴帆校好似多位D.. 我報青衣校.. 細仔唔洗諗

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 11:44 發表
學之園(剴帆校)我都有報....

而家零壓力去考.. 真感覺真係舒服好多...或者睇吓到時小朋友有冇精神去先算.. 如果瞓緊就算數LU~~..
原帖由 hobby 於 11-11-8 12:01 發表

唔會lu, 除咗諗住報協恩玩吓, 因為要小朋友自己入去in; 其實我哋係9月報咗7間,之前in4間都有3間收,仲有間係崇真,不過冇可能會收掛;係估唔到呢間表現咁差,我之前諗住係backup添,或者囡囡已經in到悶,所以唔合作;其實有啲人都話我報7間多,但我覺 ...

回覆 112# wishwong 的文章

好似九龍塘啲學校都係指明某一日某一個小時俾留位費咁, 我都覺得,真係想讀先咁辛苦去俾錢

回覆 1# hobby 的文章

嘩~~咁掛張....指定邊日...仲要指定邊個時間 !!有問題!!

可能真係唔想係人都俾留位費BACKUP... 特別係D冇咁HIT既學校... 留咗位到最後又唔讀... 學校又要趕通知其他WAITING 既家長.. 我估都唔少ADMIN WORK..
我之前都諗要請假去俾錢... 好彩老公LUNCH去趕得切...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 12:32 發表
嘩~~咁掛張....指定邊日...仲要指定邊個時間 !!有問題!!

可能做到同學仔... =)

原帖由 iloveal 於 11-11-8 11:26 發表

回覆 116# shirleylee_0514 的文章

之前金巴倫,stafford都係指定時間,可能學校都唔想同一時間大多人走去俾錢la

原帖由 wishwong 於 11-11-8 12:15 發表
我超LIKE佢地咁快通知收唔收...唔洗等.. 岩就岩..  ...

非常同意!!
‹ 上一主題|下一主題