用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

回覆 12# wishwong 的文章

真係如你所願喎~~
你就好喇....咁快就知...仲係am class ~~
請問你係幾時in架 ?

星期六 (5/11) IN.. 老師話會盡快出OFFER LETTER... 我估佢地想快D收夠人... 控制番下星期六放幾多OFFER出去...你都應該好快會收到信嘞~

AM OFFER真係好吸引我.. 因為到而家我小朋友都係1:XXPM-2:00PM就瞓晏覺....

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 17:43 發表

真係如你所願喎~~
你就好喇....咁快就知...仲係am class ~~
請問你係幾時in架 ?

唔知除左佢間小學,其他會升咩小學呢﹖

回覆 15# bebelee 的文章

多謝你既分享...真係好有用.....請問除左你所講的費用外....會有其他買書,買vcd,買呢樣,參加學校自己係課堂時侯既活動...唔參加小朋友就坐埋一邊睇書,睇住人地玩..or等等其他雜費呀?? 因為有間九龍塘出名既幼稚園收了我囡....呢間出名英文好....同樣出名商業化...雜費勁多...

There are 2 teachers in the class - 1 English net + class teacher / 1 Mandarin + class teacher

The Eng & PTH class time is around 90 min each per day.

原帖由 wishwong 於 11-11-7 16:52 發表
Thanks so much for your info.
May I know how many teachers in 1 class?  Is there a NET teacher in each class?  How much time they will have for Eng & PTH?  Thanks.

No, don't worry!  At least I haven't come accross in K1 and K2 (now).

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 18:09 發表
多謝你既分享...真係好有用.....請問除左你所講的費用外....會有其他買書,買vcd,買呢樣,參加學校自己係課堂時侯既活動...唔參加小朋友就坐埋一邊睇書,睇住人地玩..or等等其他雜費呀?? 因為有間九龍塘出名既幼稚園收 ...

原帖由 wishwong 於 11-11-7 08:15 發表
我想喊出黎.. 我老公岩岩番到屋企... 收到啟小幼OFFER信.. 仲要係AM OFFER... 開心死我喇...... 呢間一直係我同先生想比囝囝讀既學校... 但一心以為係2013年九月先讀.. 今年以超細仔身份見識吓..睇吓小朋友對學校同 ...

叻叻!! 恭喜哂!!

I didn't receive any letter today ne, my daughter is rejected la.

咁請問大家是否都諗住直升上啟思小學? 假如我諗住第日我要報讀外面的小學(因實在負擔不起啟思小學的學費), 我是否不應選讀此校幼稚園呢? 但我又真的很喜歡這間學校.....唉....

Any comments on CPSKG's curriculum / quality of teaching?  Are all kindergarten students automatically promoted to their primary school?

Oh, interviewed on Nov 5 (sat), also received acceptance letter today (am class).

回覆 12# lovemybabies 的文章

Thank you for your sharing!

My daughter attended the interview on 5 Nov also got the offer for AM class.  really want to know more about the school now...

回覆 23# hobby 的文章

我囡囡本來去學校都好正常。跟住見到老師個個都有個手偶,佢好開心同興奮。有個老師帶住個Minnie手偶叫囡囡跟住去interview room,囡囡好開心跟住老師。但入到課室,拿住minnie的老師走了。我個囡囡死都要搵Minnie 。唔肯坐低。最後要坐在爸爸膝上。老師問佢野佢都要係幾肯答,一係就好似喬治佈殊敢loading loading 才答老師。只係做下matching 同入下形狀。佢表現得麻麻同埋佢係細女0910,你地估都係唔得多了!我地真的好意外囡囡有offer。

你指YORK??
原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 18:09 發表
多謝你既分享...真係好有用.....請問除左你所講的費用外....會有其他買書,買vcd,買呢樣,參加學校自己係課堂時侯既活動...唔參加小朋友就坐埋一邊睇書,睇住人地玩..or等等其他雜費呀?? 因為有間九龍塘出名既幼稚園收 ...

嘩。。咁即係有一半時間係英普喎。。。好好。。
一班有幾多同學仔?? 30?

原帖由 bebelee 於 11-11-7 18:09 發表
There are 2 teachers in the class - 1 English net + class teacher / 1 Mandarin + class teacher

The Eng & PTH class time is around 90 min each per day.

其實我都覺我小學學費好貴。。。如果第時小朋友好叻..我會試吓報其他學校.. 如蔡繼有(但都唔平得幾多)... 但如果佢能力普通就直升.. 都要照俾錢... 因為唔想考傳統學校迫死小朋友同家長...
你收到信未... 會唔會有機會一齊做同學仔??

原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 18:39 發表
咁請問大家是否都諗住直升上啟思小學? 假如我諗住第日我要報讀外面的小學(因實在負擔不起啟思小學的學費), 我是否不應選讀此校幼稚園呢? 但我又真的很喜歡這間學校.....唉.... ...

未收到都未代表REJECTED.. 佢地冇咁講喎

原帖由 hobby 於 11-11-7 18:36 發表
I didn't receive any letter today ne, my daughter is rejected la.

Congra..will u accept the offer?? how old is your kid?

原帖由 maozit 於 11-11-7 20:10 發表
Oh, interviewed on Nov 5 (sat), also received acceptance letter today (am class).
‹ 上一主題|下一主題