用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

好易轉AM架? 係咪要開咗學先轉得既呢?

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 10:57 發表
答就照答pm無問題啦....不過到時收先再轉am囉....但阿囡interview表現都ok既...其實我對呢間學校都唔太了解...但去左interveiw之後...就比佢環境吸引...加上又有phonics及普通話...真係唔錯既選擇...

不過真係唔太 ...

回覆 1# wishwong 的文章

易唔易只係睇下有無位....通常係開學前申請....

請問學校有冇講幾時會有信呢?

老師話好快... 一個星期內... 咁即係下個星期第二批未IN第一批已經開始有OFFER...
我覺得幾奇怪... 不過快D知道結果真係好好... 唔洗羅羅攣
原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 12:00 發表
請問學校有冇講幾時會有信呢?

開學前申請又幾好喎...但即係要先交留位費喇~
原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 11:36 發表
易唔易只係睇下有無位....通常係開學前申請....

Thx wishwong! 其實學校會唔會真係收生標準超級寬鬆呢

我唔知佢地收生標準係點... 但呢個唔係我CONCERN.. 我反而對小朋友O係入面開唔開心比較CONCERN.. 同埋老師同家長溝通夠唔夠等等...
我睇番以前D FORUM... 好似11月會有OPEN DAY... 唔知今年有冇?? 我好想了解多D間學校...
你有冇問過D老師??

原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 12:13 發表
Thx wishwong! 其實學校會唔會真係收生標準超級寬鬆呢

我可以話唔會, 因為囡囡interivew表現唔好, 老師問好多次先肯答, 佢都講到自己個名, 幾隻colour, fruits, 但就唔肯玩pizzle, 有啲instructions唔肯跟, 我哋識個老師, 星期六下午己收到電話, 是由另朋友打來, 告知囡囡的表現係唔會有offer

I found this link discuss about CPSKG,
seems there are many new teachers in this year and some of the comments are not positive.

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=2

咁我個仔都應該冇OFFER... 佢都唔係所有野都肯做...

你就好喇.. 咁快知道結果... 至少得個知字..
你鍾唔鍾意間學校呢?
原帖由 hobby 於 11-11-7 12:29 發表
我可以話唔會, 因為囡囡interivew表現唔好, 老師問好多次先肯答, 佢都講到自己個名, 幾隻colour, fruits, 但就唔肯玩pizzle, 有啲instructions唔肯跟, 我哋識個老師, 星期六下午己收到電話, 是由另朋友打來, 告知囡 ...

嘩~~咁快就知道....真係好唔洗等....

我囡雖然表現ok, 肯答問題....自己名,生果,動物...對應形狀/動物..最後車既砌圖都識...仲講東講西...離哂題tim....但唔識講出形狀同顏色...不過都可能未必收lu...

請問有無問你地會點解簡呢間學校呀?

我收信AM offer。但我囡囡是發台瘟,所以有offer我地都好surprise.

回覆 30# wishwong 的文章

我都覺得間學校環幾好, 老師ee都好好nice, 如果真係比較, 我會覺得好過金xx, 又xx, 不過呢啲都係個人感覺; 其實我見到好多application forms, 仲最少要in 埋下個星期六, 所以一定唔會係人都收掛

原帖由 cheamuimui 於 11-11-7 14:11 發表
我收信AM offer。但我囡囡是發台瘟,所以有offer我地都好surprise.

恭喜!!

請問係唔係11月5日in?

回覆 2# cheamuimui 的文章

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 13:59 發表
嘩~~咁快就知道....真係好唔洗等....

我囡雖然表現ok, 肯答問題....自己名,生果,動物...對應形狀/動物..最後車既砌圖都識...仲講東講西...離哂題tim....但唔識講出形狀同顏色...不過都可能未必收lu...

請問有無問 ...

好似有問, 點解識呢間學校, 會唔會考慮pm ... 好似考的內容都一樣, 我覺得最大問題係囡囡個態度唔好, 所以唔想收佢囉

my son is studying K1 now. He was a shy boy but now becomes "too talkative"... haha... he loves school so much and ... his persoanlity become positve and outgoing ...

I am a lazy mum, dont really do revision with him at home, but i can see he learn a lot from school which i dont really need to worry ... for example, no problem when I ask him the sound of a to g (only learnt a few letters since sept) ...

he is so committed to school and obtain stronger common sense from some areas...

i recommend this school to all parents ...although it is not a popular one in kowloon tong, it do provide a happy environment and learning habbit to children... do not blindly follow what others do, please look for one which really "suit" your child...

我觉得少人报读的原因有两个:
1,IB制,较浅,难以适应香港传统小学
2,  学费贵,幼稚园没有学券的,而小学的学费更是7万多一年

所以,读它幼稚园的,通常都是准备读它小学的,如果不是,就应该不会报这家。

回覆 3# hedgehogss 的文章
多謝你既分享....我都幾鐘意環境同老師!請問呢間雜費多嗎?一班幾多人呀?咁其實係咪同小學share個校舍?K1都開始有phonics好好呀!唔好意思問咁多問題,因自己對呢間學校晤太了解,請見諒!

咁快收到信? 請問你小朋友幾月大? 之前有冇問你PM考唔考慮? 你點答? THANKS..
原帖由 cheamuimui 於 11-11-7 14:11 發表
‹ 上一主題|下一主題