用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

有冇人參加了啟思小學附屬幼稚園Interview
   2    0    0    0

囡囡見10:30。唔知點解冇乜人。20分鐘左右就見完。不過囡囡表現一般。

醒目開學勳章

呢間好似聽聞程度幾淺,唔知有冇錯?

其實全部都只係聽聞呢間幼稚園淺,我唔覺得佢特別淺過人,阿女今年讀緊K1,開左學兩個月,佢又唔係特別深果d羅,其實有關呢間學校既野,真係唔多家長講。同埋,好多人都會將呢間同另一間啓思攪亂左。

比大家參考一下,每日都會有中英普既時間,學校無分英普定國際,佢地著重兩文三語,所以大家都同樣要學中英普。學校如其名,著重啟發小朋友大腦思考。

每個月既生日才藝會,生日既同學可以上禮堂表現,希望佢地唔會怕表現於人前。

k1基本上,所有工作紙都係係學校做,每星期五都會有兩三張工作紙回家做,通常都要做d搜集。呢間學校係以主題教學,有時一個星期一個主題,有時兩個星期轉一次,學校會派theme book,等家長可以同小朋友係屋企睇。除左theme book之外,有時會派一D英書回家看,D書全部都係比左小朋友放係學企。

K1未學寫字,就為左佢地寫字做緊一D事前準備,如畫線、點、matching、玩泥膠等等。中文會教單字,開左學兩個月,阿女學左:日、、人、家、眼、菜、門、手、口。學完,佢又真係認得。

英文會教phonic,由net teacher教;普通話就由考晒國家普通話試既老師教,個個都講得好純正,阿女唱多左好多普通話歌。

學校已經係十月尾開左第一次家長日,講番小朋友返左兩個月,係學校既情況。可以分別同班主任,英文老師同普通話老師傾計,老師都可以講得出個小朋友既行為!

我好鐘意佢地個環境,有室外遊樂場,呢間學校,係要小朋友每日穿波鞋返學,唔洗著皮鞋,原因係,老師日日都會同佢地做運動,另外,星期二同四就穿運動衣,有體育課。

其實我唔知算唔算淺,我都好想知k2既課程...有無家長可以講下呀?

回覆 1# Cavebaby 的文章

5/11都去咗in,環境同老師我都幾鐘意!請問呢間雜費多嗎?一班幾多人呀?咁其實係咪同小學share個校舍?K1都開始有phonics好好呀!唔好意思問咁多問題,因自己對呢間學校晤太了解,請見諒!

我都有報, 只收到收據同埋學校信話會安排in

請問interview的大約內容?

我12/11 interview, 本來10:00am 撞正劍嗚in 09:50am, 打電話去改到11:15am

我亦已in咗, 對呢間學校及老師感覺良好,  但為何沒甚麼人去interview似的(只是以我當日所見)? 是否因她的課程很難配合本地傳統小學有關?

唔好意思,我想問細仔係咪都係PM OFFER? 唔知多唔多大仔讀呢間學校?

因為我好喜歡呢間學校,但我小朋友係細仔,屋企又唔近學校,要搭學車。如果係下午班,佢真係會好晏先番到屋企。謝謝

有無In左嘅媽咪Share下interview的內容呀?唔該晒!

原帖由 cherie_baby 於 11-11-6 15:14 發表
有無In左嘅媽咪Share下interview的內容呀?唔該晒!

成個過程極之輕鬆, 感覺老師不是要考驗小朋友識幾多嘢,沒壓力的!
首先會去到一間大房玩玩具, 俾小朋友們relax吓....跟住有老師帶小朋友去另一間大房interview.  老師會問小朋友名字, 幾歲, 然後都係砌下圖形, 又攞咗apple, orange n banana問小朋友係咩嚟....跟住就同家長(可二位一起進入)傾吓計, 間點解要揀呢間學校....
其實真係不用緊張, 老師好親切同有耐性...

回覆 4# lovemybabies 的文章

我都覺得係無咩人in, 定係唔會group咁多人一齊同一時間呢? 難道真係課程問題....定係入得黎呢間通常會讀埋呢度既小學,而小學又咁貴, 所以d人係咪唔讀呢度既幼稚園呢?

另請問老師有無問你地如得pm會唔會考慮呀?

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 09:09 發表
我都覺得係無咩人in, 定係唔會group咁多人一齊同一時間呢? 難道真係課程問題....定係入得黎呢間通常會讀埋呢度既小學,而小學又咁貴, 所以d人係咪唔讀呢度既幼稚園呢?

另請問老師有無問你地如得pm會唔會考慮呀? ...

佢有問PM呀... 答咗冇問題.. 但諗諗吓都淨係想番AM..
你呢.. 你點答?

其實啟小幼既用家好少O係度俾意見... 真係好難攞料.. 但我鍾意呢間... D老師睇得出係好鍾意小朋友同好有心機.. 我仔IN時坐唔定佢都好NICE.. 俾我個仔拎架車坐番黎IN... 佢好明男仔係鍾意車咁..我個仔一離開座位就估到佢係想去拎車仔玩, 仲同我講唔緊要...等佢拎過黎玩...SO FAR我IN過4間.. 呢間真係好有好感.. 但我小朋友係細仔.. 好想知道啟小幼AM班會唔會都係大仔多...

原帖由 wishwong 於 11-11-7 01:22 發表

佢有問PM呀... 答咗冇問題.. 但諗諗吓都淨係想番AM..
你呢.. 你點答?

其實啟小幼既用家好少O係度俾意見... 真係好難攞料.. 但我鍾意呢間... D老師睇得出係好鍾意小朋友同好有心機.. 我仔IN時坐唔定佢都好NICE..  ...

我估唔會, 反而我覺得佢會收生不足咁款, 好似無乜人in之餘, 報名係無deadline嘅

收生不足咁誇張?? 唔會掛? 我睇個政府WEBSITE..佢地上年97人上午班..3X人下午班... 咁係咪3班上午1班下午呢?

我唔明點解佢地冇咁POPULAR.. 九龍塘D學校間間排長龍... 佢地行IB(由小學),, 又係一條龍..應該好有SELLING POINT先岩架...

原帖由 lovemybabies 於 11-11-7 10:30 發表

我估唔會, 反而我覺得佢會收生不足咁款, 好似無乜人in之餘, 報名係無deadline嘅

答就照答pm無問題啦....不過到時收先再轉am囉....但阿囡interview表現都ok既...其實我對呢間學校都唔太了解...但去左interveiw之後...就比佢環境吸引...加上又有phonics及普通話...真係唔錯既選擇...

不過真係唔太出名又無乜人in, 雖然有一條龍...但小學太貴..可能都好多選擇...所以幼稚園都唔多人讀掛...

請問知唔知呢間學校雜費多嗎?

What is the school fee for this school? montly fee?

原帖由 wishwong 於 11-11-7 02:44 發表
收生不足咁誇張?? 唔會掛? 我睇個政府WEBSITE..佢地上年97人上午班..3X人下午班... 咁係咪3班上午1班下午呢?

我唔明點解佢地冇咁POPULAR.. 九龍塘D學校間間排長龍... 佢地行IB(由小學),, 又係一條龍..應該好有SELLI ...

所以我都百思不得其解...... 真希望多啲家長上嚟分享多啲意見.....
佢都有問上下午問題, 我話我可能都會考慮下午, 但又好強調真係好想係上午配合返小朋友嘅作息時間, 哈哈~~

我都覺得D老師好NICE... 環境好乾淨...
我都冇好留意D學費.. 小朋友讀得開心比較緊要... 我估大部份九龍塘D幼稚園都唔會好平...除非有學劵...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-7 10:57 發表
答就照答pm無問題啦....不過到時收先再轉am囉....但阿囡interview表現都ok既...其實我對呢間學校都唔太了解...但去左interveiw之後...就比佢環境吸引...加上又有phonics及普通話...真係唔錯既選擇...

不過真係唔太 ...
‹ 上一主題|下一主題