用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁interview 家長話唔計分,你信唔信? ...
go

陳守仁interview 家長話唔計分,你信唔信? [複製鏈接]

陳守仁interview 家長話唔計分,你信唔信?
   1    0    0    0

都好難計到分

雖然話唔計分,但我認為家長的表現會影響取錄與否

想問下各位家長, 今日你地係校長接見定係老師接見呢?

係副校長接見. 我相信學校的話, 家長的表現是不會計分的.

原帖由 teaflower 於 11-11-5 14:27 發表

乜今年要in埋家長咩?上年我囡2nd in時都唔駛!

我係訓導主任見, 我都相信唔計分. 因為得好少時間同埋覺得佢都計唔到分.

我地係見SENIOR TEACHER, 見ASST PRINCIPLE 係唔係BIG CHANCE D 呢?

今日係校長接見

原帖由 teaflower 於 11-11-5 14:27 發表

係唔係都係問一樣問題?

問下家長有什麼想發問??

事前封信寫到明,見面時校長亦重申唔會計分,為何還是不相信?!

我諗估舉止精神有異樣的父母就會計

我相信唔計的, 因為入到去任坐, 而且一批接一批, 除非校長有驚人的記憶法, 仲有, 我既LABLE貼係左手臂與胸之間, 校長坐在我的右手邊, 基本是看不到的....加上, 是家長問問題, 而不是校長發問什麼"你對學校有什麼期望? 你了解學校辦學理念嗎?...等等"
我覺得是學校想清清楚楚跟家長分享, 免得將來錯配~~
還有要多謝校長的禮物, 很欣賞; 而且我很喜歡這個開明校長的理念, WORK HARD; PLAY HARD....小朋友, 係應該玩的......

校長真人英俊過上鏡。
雖然我好想佢計分,但我睇應該都唔會計。佢除咗mark低家長提問外,唔覺有寫低家長資料噃!
不過大部份校長講嘅其實啲家長喺BK都提過。有小小唔夠喉。

I believe.  If the school really count mark, there is no need for them to emphasis in the letter and then during the sharing session.  

No one will blame them if they really count mark just like other schools. So, there is no need to tell lies and then count mark secretly.  I trust in the integrity of the school management.

原帖由 SCKnight 於 11-11-6 01:34 發表
校長真人英俊過上鏡。
雖然我好想佢計分,但我睇應該都唔會計。佢除咗mark低家長提問外,唔覺有寫低家長資料噃!
不過大部份校長講嘅其實啲家長喺BK都提過。有小小唔夠喉。 ...

We met the handsome Principal in our session. I also trust TSL is a very fair school and will not count marks as stated in the letter and repeated by the Principal. Meanwhile, the 2 sheets on the Principal's desk look not like the applicant list.

‹ 上一主題|下一主題