用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 岩岩第二次面試回來
go

岩岩第二次面試回來 [複製鏈接]

醒目開學勳章

只係想講成個人都輕晒
已盡左力填好問卷, 寫到手都軟
而幾條問題當中, 有2題跟去年的相同
很感激各位曾見享的前輩家長

跟老師面見的五分鐘過得很快 , 也感老師實在很nice

而家耐心等候結果, 希望有好消息啦!
   3    0    0    0

agree!真係好謝各位嘅幫忙呀!hehehe 每去多一次學校,想入到嘅感覺越強烈!但蝦膏仔話今天老師問佢問題佢唔識,所以我估我哋嘅機會得渺茫啦!係度祝願各位想入讀Lmc嘅小朋友&家長都如願以償!

醒目開學勳章

原帖由 蝦膏媽 於 11-11-5 13:51 發表
agree!真係好謝各位嘅幫忙呀!hehehe 每去多一次學校,想入到嘅感覺越強烈!但蝦膏仔話今天老師問佢問題佢唔識,所以我估我哋嘅機會得渺茫啦!係度祝願各位想入讀Lmc嘅小朋友&家長都如願以償! ...

其實小朋友個個都係巨星, 盡了力面對不同的面試. 我信心都係一半一半呢! 但我們要對孩子有信心 .

我覺得你兩位得架, 等好消息啦 ))))
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

不好意思, 我in下午12:20,但我和先生都認為安排有一點不好, 有可以改善的地方:

1. 我早到, 但不能讓我們登記.  這個可以理解, 因人太多, 個hall未必容納到.  但問題是我見到我朋友, 同一時段, 他們早我小小入咗去

2. 問卷其實可以在等見家長時填,我在hall 填完, 手拿的房號, 上到課室門外等, 有成6-7人, 另一房得3人. 我後一對家長, 被安排換房, 結果佢早走我10min, 我也等咗7個字才見到.... = 我個小朋友在art room 等咗好耐

3. 若在等候時填問卷 或 填完問卷才派房仔, 那便可平均每間房的人數  或   當值在樓層的
老師也可按需要在樓梯時 幫家長換房...

有道理, 人流控制方面確實可以改善, 因每位家長填問卷的時間都唔同, 我填好問題上二樓等見老師, 見我的小朋友已經面試完, 在美術室畫畫, 老師叫我接返佢, 但我仲未見老師, 但知道還要等好耐才有得見, 就叫爸爸接返佢落樓下玩, 我自己一個見老師囉.

另外今天陽光很猛烈, 我看見在一樓走廊等候入課室面試的小朋友被太陽直射, 老師其實可以將椅子反轉方向, 小朋友面朝內, 就不會被太陽晒到正.

原帖由 yeewaibb 於 11-11-5 22:47 發表
不好意思, 我in下午12:20,但我和先生都認為安排有一點不好, 有可以改善的地方:

1. 我早到, 但不能讓我們登記.  這個可以理解, 因人太多, 個hall未必容納到.  但問題是我見到我朋友, 同一時段, 他們早我小小入咗去

...

醒目開學勳章

跟老師見面時問卷仲未填好. 但我們選擇了見完老師再往美術室"做功課", 做功課期間, 亞囝都in完回來. 所以叫埋亞囝陪我做功課
做功課的時間真係好難預, 有些家長每題寫幾個字就交了, 有些就水蛇咁長, 所以都要暫時執生. 見完老師功課做幾耐都唔係問題. 我們心急見左老師先.
另外, 在大門口等待的問題...呢個都係解決唔到既問題. 始終地方有限係一個大問題

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 11-11-5 22:16 發表
我覺得你兩位得架, 等好消息啦 ))))

得唔得都要第一時間上來報告

interview 家長部份話唔計分, 咁是否唔記明呢?因為老師手上無我小朋友嘅資料, 又無抄低小朋友嘅no…咁in家長又為什麼?奇怪!!

醒目開學勳章

原帖由 btfoot 於 11-11-6 09:18 發表
interview 家長部份話唔計分, 咁是否唔記明呢?因為老師手上無我小朋友嘅資料, 又無抄低小朋友嘅no…咁in家長又為什麼?奇怪!!

家長身上有一個label, 亦是小朋友的application number, 此label 在入校門時已給我們, 小朋友身上貼一個, 家長都有一個.

我們跟老師傾完之後, 老師好有禮貌真的問我 : 可唔可以抄下我們個number? 我們當然樂意. 不過不知道用意何在.

各位前輩,請問可否e-mail今年問卷的問題及小朋友面試什麼給我??用作將來用的,如能也給我1st round in什麼會更好,非常感激各位,謝謝

e-mail:[email protected]

各位, 我癲咗一星期後, 回來了,,, hahahaha,,,,

bchi : Tks 寶貴資料,,, I mean 我們各家長問的問題你一一回應~~

白松兄/Jacky Baba/KimB : 多謝你哋既分享/鼓勵/支持/幫助, 特別是那份問卷, 對我們的幫助真的很大.

分享返少少 2nd interview 的事:
因為我哋係9:30分個批, 所以我地早到的家長都真係要係問外等等,  但總算是ok的,

到填問卷時間, 我哋係Hall填咗一陣就有老師同我地講話可以上去見老師先, 之後先係等候室慢慢填問卷兼等小朋友, 所以我地等候時間唔算長(可能因為我地早)(鴨仔, 我都係房喪填, 我哋應該係同一個房的, 但大家太專注份問卷, 所以無留意到大家)

同老師見面, 老師都有問我哋幾號no. , 我哋梗係報回俾老師, 但我諗老師汲取咗經驗, 所以後少少的家長, 老師可能在你們一坐底既時候已經抄咗你哋label上的no.架啦, 所以先唔使問你哋no.

祝大家好運~~

thanks 蝦膏媽解開我的疑團!我奇怪點解老師問我們怎樣與小朋友相處,但又無問我面試no,咁即係家長面試比較多餘,哦...原來老師可能已經記錄低no.明白哂 lu
..thank you~

我見Senior teacher, 問我小朋友有無參加課外活動, 小朋友和同輩相處時有爭執點處理, 覺得小朋友有咩過人之處等等...好大路的話題, 然後問我對學校有咩問題, 感覺老師好友善, 五分鐘亦過得好快.

我問返個仔考左啲乜, 佢話四個小朋友一組, 課室有三個老師, 問的問題好簡單: 認兩隻動物, 一條簡單加數, 聽指令將一封信拿給另一位老師(以上皆是英文), 大家的小朋友返來有無講呢? 可否補充?

原帖由 btfoot 於 11-11-6 20:53 發表
thanks 蝦膏媽解開我的疑團!我奇怪點解老師問我們怎樣與小朋友相處,但又無問我面試no,咁即係家長面試比較多餘,哦...原來老師可能已經記錄低no.明白哂 lu
..thank you~ ...

見家長呢一part 先係戲肉 !!! :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

原帖由 helenli 於 11-11-6 21:17 發表
我見Senior teacher, 問我小朋友有無參加課外活動, 小朋友和同輩相處時有爭執點處理, 覺得小朋友有咩過人之處等等...好大路的話題, 然後問我對學校有咩問題, 感覺老師好友善, 五分鐘亦過得好快.

我問返個仔考左啲乜 ...

亞囝說他見完老師1號再往老師2號, 而老師1號有另一小朋友坐埋去作答

總括問左以下問題 (如果無錯), 全用英文.

1) 看圖說出動物名
2) 看圖說出動物名
3) 看圖說出數字
4) 指領任意把color配上圖片上(圖片是父母)
5) 形狀
6) 如果嬲會唔會喊
7) 如果嬲會唔會踢野

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 11-11-8 20:46 發表
見家長呢一part 先係戲肉 !!! :;pppp:

見完老師. 她說左一句 "你地都好全面", 係咪代表機會大架 (kaka...乙水  下我開心呀)
不過見老師真係好緊張. 有幾個問題, 老師刻意叫papa答.

如果見家長計分就慘, 話說我倆公婆等副校等咗差不多15分鐘, 傾唔夠二分鐘就叮出嚟~
the vice p seems very busy, as we were the first party for her room... but... we don't even have enough time to show her how we love this school....

she only asked us, why we choose DSS school... that is...

我見既系文校長,佢都無問我咩問題,只系講解希望家長怎樣和學校配合,仲有希望家長一同上早會的事情。請問有無其他人都系咁?
‹ 上一主題|下一主題