用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男孩讀德雅好嗎?同區有什麼英中選擇? ...
go

男孩讀德雅好嗎?同區有什麼英中選擇? [複製鏈接]

男孩讀德雅好嗎?同區中學有什麼選擇?
   0    0    0    0

我同你都係咁想呀!擔心仔仔呢!

一般來説,男孩子比女孩子的進展慢,女校男生很容易比下去,只怕是失去自信心!這才是重點!

其實咁細個人仔,點會男仔同女仔比架 ...
最多只會同性比較..
同埋小三之後好多時男仔叻番轉頭 .. (sfa小三後都是男仔天下)
囝囝的媽咪,唔洗咁擔心,小朋友是要成長的 ..
德雅口啤咁好 .. 佢地一定會好關愛男孩子的
我反而覺得, 多女少男,男仔會學到女孩子的優點,如耐心,觀察及細心些 ..

其實我小朋友都係德小一份仔.
仲係男仔添.
學校按比例收取男生
像我仔個班廿五人, 有五個男仔

有一點我想講的是:-

我仔仔本身都有同男/女同學,玩, 大家小息時會一同打波或玩棋, 阿仔甚至會同學兄弟一同玩, 佢哋會同鄰班玩, 高低班玩, 男女仔一同玩, 這個沒問題, 唔會存在住失衡或社交力弱的情況發生.
有時做完功課, 阿仔都有同女同學講电話, 由於小班関係, 同學仔感情實在不錯.

至於自卑, 這個沒從其他家長口中或自家小朋友行為表現出來.

大家唔好咁負面想法, 有時遇著強者亦未必是壞事, 反而會激發小朋友的上進心, 一起努力學習.

真係好多謝你地既意見,令我都了解左好多,唔知有無同我一樣擔心既家長?

德雅是否中文為主, 英文程度怎樣? 仔仔升中有乜選擇? 升中會唔會比較難?

‹ 上一主題|下一主題