用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs SPCC
樓主: littlepang_lau
go

DBS vs SPCC [複製鏈接]

同意大家的意見,上年我都考慮了好一段時間,才選擇了SPCCPS。

"男拔從來不谷!
平時功課少, 教得輕鬆, 好得閒
考試深, 考好多冇教的
機制是: 入拔莘的全是自動自覺會求知的學生, 根本從來不須谷, 什至鼓勵他們多參與課外活動, 讀少d書!"

如果隔離post講是對的話,那SPCC學業方面就跟得緊D,不用自己出去再惡補應付學校。
對於非天才來講以並不是壞事。

culture方面很個人選擇,同意男仔的話,有一點競爭,多點自由,對於成長都有好處,這點SPCC就有點太乖。

同樣道理女的話,有些人會選擇SPCC而捨DGJS,驚女仔太好勝。

以上是主觀意見,亦有點stereotype學校文化。不喜勿插。

個人嘅感覺係SPCC俾DB同DG夾攻甘!不過我連一個SPCC的家長都無幸相識,有冇現任的家長可介紹多些SPCC?

SPCC d老師同家長覺得自己會High d,學生就勾心鬥角,你爭我逐。
DBSPD d老師和家長會隨和d,學生就羣體d和自理能力高d。

原帖由 bqmum 於 11-11-9 12:16 發表
個人嘅感覺係SPCC俾DB同DG夾攻甘!不過我連一個SPCC的家長都無幸相識,有冇現任的家長可介紹多些SPCC?

至現在為止都似係spcc攻db/dg多d! 學界spcc偶然會勝出, 但db/dg始終是躉

真係笑左出黎 x2

原帖由 kyliema2006 於 11-11-7 03:28 發表
真係笑左出黎。

我諗您只係想搞笑搞吓氣氛呱!但若果呢個真係閣下諗法,我都真係要扯白旗投降囉!

2間都係好學校:有囡囡跟尾就梗係SPCC着數D,表面睇DBS啱好動男仔多D,至於功課就兩間都要自動波;再諗唔掂嘅話,住港島揀SPCC,九龍或新界嘅揀DBS囉,慳埋D返學放學時間,小朋友都無咁辛苦!

不過有D奇怪:兩間學校應該都未放榜喎?

原帖由 Homade 於 11-11-9 13:09 發表
SPCC d老師同家長覺得自己會High d,學生就勾心鬥角,你爭我逐。
DBSPD d老師和家長會隨和d,學生就羣體d和自理能力高d。

回覆 1# tinyuichan 的文章

誰攻誰守都好,都並不代表強或弱,你冧多咗。過往學界比賽成績係點大家心裡有數,如果只看這點選校根本就唔會簡spcc。

有冇spcc家長能指點?

想請問小學有甚麼學界成績可參考呢?

要知道噃,呢類中學很多讀得又或者無咁讀得既學生到高中已往海外諗書。若要論中學公開試成績,可不揀恆生商學院呢。因為係呢幾年,男、女拔又或者SPCC都唔係屆屆出狀元囉。

原帖由 bqmum 於 11-11-9 13:40 發表
誰攻誰守都好,都並不代表強或弱,你冧多咗。過往學界比賽成績係點大家心裡有數,如果只看這點選校根本就唔會簡spcc。

有冇spcc家長能指點?

回覆 1# kyliema2006 的文章

http://www.hksmsa.org.hk/

DB and DG 唔係屆屆出狀元 because  students got 30 marks in HKCEE (6A or above), they will stay in their own school for F.6 as they can join the early admission scheme (EAS) to go to university directly, they won't study F.7 and they don't need to take part in the HKAL.  Therefore 唔係屆屆出狀元 in HKAL because the top 10 or even 20 students go to university already.

恆生商學院 recruits students for F.6 and those students are having CE result in between 25-30 marks, as they cannot join the EAS, they work very hard, also, not so many students take the commerce subjects, so they win in HKAL.

不明白,綜觀一間學校的表現,怎會以這個項目來評呢?這些項目是自由參與的。

原帖由 bqmum 於 11-11-9 14:02 發表

Because DBS is already good at academic, it's even more good at music, so if you want your children have achievement in music or sports, you should choose DBS.

原帖由 kyliema2006 於 11-11-9 06:08 發表
不明白,綜觀一間學校的表現,怎會以這個項目來評呢?這些項目是自由參與的。

我先生都是DBS old boy。我問過他這問題,他說他選SPCC。

主要是他不喜歡那種文化,成日覺得自己"best of the best" etc etc!(eg. 我們看音樂人生,他間直唔想睇,他說以前學校就是充滿那種人)。

SPCC德育做得好好。我小朋友成日同我講D老師/校長格言(能放能收啊,驕兵必敗等等),聖經金句等。我都好surprised因為通常小朋友聽這些野都發夢。

所以我覺得兩間學校文化頗相反。

但如果鍾意運動,一定是DBS勝。音樂就兩間都好。

我都好想有樓主呢個煩惱,嘻嘻

如果俾我選,我會考慮小朋友性格適合邊間,居住地點,男校vs男女校呢幾樣。其實兩間咁top既學校收得都一定係叻仔,入邊間都應該問題不大。

Yeah, both are top notch schools, you are lucky to have such a "tough" decision to make, wish I can be in your shoe

回覆 3# interview 的文章

請問轉咗新校長後有何改變?改善?因在2nd interview時佢好強調唔(再)谷學生!

原帖由 bqmum 於 11-11-9 16:58 發表
請問轉咗新校長後有何改變?改善?因在2nd interview時佢好強調唔(再)谷學生!

唔太清楚,我地都是剛入,可能其他經驗家長可補充。

原帖由 bqmum 於 11-11-9 14:02 發表

音樂我原本覺得DBS好D,因為出過王家正,Aristo Sham 等。

但我睇返學校prospectus,去年音樂節有133個獎,是DBS前年的一倍(去年沒有登)。
‹ 上一主題|下一主題