用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個星期真係好難受
樓主: junkfood
go

這個星期真係好難受 [複製鏈接]

原帖由 BabyHilary 於 11-11-6 02:17 發表
當然要考試啦, 唔係點知學左幾多? 我絕對支持傳統考試, 所以我個仔都讀傳統要默書測驗嘅幼稚園! 不過除左學術, 思考應對表達同樣重要, 如果單單重視成績咪有機會造成近年講嘅高分低能? 幾千人可以選擇, 學校當然揀全 ...

等我插下咀先 。

佢既意思就係(其實係我既意思),單單咁短時間係冇可能評估到個細路得唔得,因為全憑運氣。咁不如考筆試好過。

因為你已得到,所以字裡行間自信滿滿,當然覺得學校有慧眼。

但係呢度就係有好多,自知已訓練到個仔/女全能當然包括’人格’,可能訓練仲唔少過你都考唔到學校,先灰到話不如考筆試啫。

你唔好真係以為我地冇教人品,應對,獨立思考先得架。

我並未得到, 已經講過暫時未有offer!
我冇話任何人冇教人品應對wor,
請唔好誤會, 我所有發言都善意架!
只係唔同意淨考筆試係最公平咋!

由考幼稚園到搵工, 幾時都講天時地利人和,
我都經歷過囝囝考K1所有問題唔難,
但佢10問9唔應, 問佢頭佢指鼻, 結果當然rejected!
亦試過個女答哂所有問題, 唱3首歌但只有waiting!
今年我囝囝一開始就比一間普通小學rejected,
當時心唸...唔太多人考嘅都連waiting機會都冇,
之後嗰d點算? 唯有安慰自己每間學校想要嘅唔同,
大家唔好放棄, 繼續努力!

原帖由 無氣同你講 於 11-11-6 13:45 發表

等我插下咀先 。

佢既意思就係(其實係我既意思),單單咁短時間係冇可能評估到個細路得唔得,因為全憑運氣。咁不如考筆試好過。

因為你已得到,所以字裡行間自信滿滿,當然覺得學校有慧眼。

但係呢度就係有好多,自知已訓練 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 11-11-6 06:09 發表
我並未得到, 已經講過暫時未有offer!
我冇話任何人冇教人品應對wor,
請唔好誤會, 我所有發言都善意架!
只係唔同意淨考筆試係最公平咋!

由考幼稚園到搵工, 幾時都講天時地利人和,
我都經歷過囝囝考K1所有問題唔難,
...

大家發表下意見啫,我都冇惡意,所有天下父母互免之,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題