用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這個星期真係好難受
樓主: junkfood
go

這個星期真係好難受 [複製鏈接]

回覆 1# junkfood 的文章

叩門信不一定要英文的, 主要是感情真致誠懇.

原帖由 Ewongmum 於 11-11-5 08:17 發表
我十分明你的心情, 因為我囡囡都接連收到reject letters, 先前繪畫, 朗誦, 數學等等比賽都拿冠軍, 國際賽事都有, profile 寫得靚靚都reject.  過往節衣縮食, 全數給小朋友, 現在換來""reject"...

識得一個朋友, 什 ...

想通就好了. 以你囡囡取得咁多獎項, 好肯定係叻女, 將來必定有很好的發展. 是長遠的贏家.

只是, 學校取錄學生時, 這些獎項的重要性不會太高. 始終要睇"當日"孩子的面試表現和給老師們的印象.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我兒也是資優生,我不是家校會成員,但校長也給我兒寫推薦信,可是報六間(還有一會兒去培正)rejected 五間,全沒有第二輪面試,這就令我們有點心灰。思前想後,相信是紀律不夠好,禮貌不太周到。原本不想給小朋友太多限制,但學校選擇學生,二、三千人揀選二、三百人作第二輪面試,任何細微瑕疵都可能會是不入選的原因。

因此,除了檢討做得不好的地方作改善外,過份自責也於事無補。在此勉勵大家要放眼將來,你過份自責,傷心失望,這些都會被你子女一一看在眼內。你想將這些不快事植入你子女記憶中,影響他的成長嗎?

原帖由 junkfood 於 11-11-4 17:55 發表
從來都無係度留言, 因為真係好怕打字, 但係連續四日被人reject, 真係好難受, 哭了多遍, 有好多問號係我腦裡面....

今個星期二, 朋友話收到dbspd既2nd in 既信, 我無, 自己同自己講唔緊要, 呢間係dream school, 根本 ...

你是一個盡責的好母親, 把最好的都給了你的孩子, 為孩子作了很好的準備.

只是孩子被學校取錄與否, 絕大部份取決於當日的面試表現和給老師們的印象. 而孩子當日的面試表現和給老師們的印象, 是取決於很多因素.

有人說全靠運氣, 也有一定道理, 因為孩子要得到學校的欣賞, 除了智力和事前準備這些家長可以協助的因素, 還有很多家長未必直接幫助到的因素. 包括:

1. 心態: 孩子自己的鬥心
2. 心情: 孩子該段時間的心情, 近日是否因為太多煩惱事, 又或因面試而有壓力
3. 狀態:昨天晚上睡得好不好, 當日精神怎樣, 是否肚餓口渴想去廁所
4. 環境: 校園給孩子的感覺, 班房是否太冷, 一同考的學生有沒有影響到孩子
5. 性格: 孩子是否容易緊張, 面對陌生人時的談吐怎樣
6. 其他...

孩子的心情, 最難掌握. 誰知他昨晚有沒有發惡夢? 這兩晚我女兒都發惡夢夢醒大哭. 如果今日要面試就大件事了.

既然有這麼多不能掌握, 又難以改變的因素, 又何必因為學校見不到孩子最美好的一面而影響心情, 甚至放棄努力呢? 將來升小學後, 要面對的挑戰更多更大, 無須因為今天的陰雨, 否定明天的陽光.

其實也無須迷信私小/直資. 那些學校一樣有能力不足學生的.

很多官津都有優秀生. 我見過某校有品學兼優生, 除了成績好, 更為學校取得得多獎項, 又在小學畢業前多種管弦樂器及鋼琴均取得7-8級.  相信很多名校生也未必做到.

不如想想如何在未來一段時間, 留意孩子的進步, 欣賞他的努力, 培養他的良好學習習慣, 提升他的閱讀興趣和能力. 這樣即使在官津小學, 取得理想成績, 成為多才多藝的好學生, 絕對不成問題.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

其實有時我都諗吾通,又話一間學校要吾同的學生,有d讀書叻,有d運動叻,有d音樂叻,有d就出外比賽叻。但如果用interview十分八分鐘見幾個小朋友而決定收定吾收,錦我覚得你上幾多課外活動,攞幾多獎都冇用,因嗰十分鐘老師用一個主觀標準決定一切。某程度如一學校講明吾收portfolio仲好,因吾使有希望。

原帖由 ilj 於 11-11-5 09:54 發表
睇晒大家既留言,好有同感,這一兩個月真的不好過,過去幾年既安排,心機,換黎只有拒絕信,連後補都無,有時會諗,真係咁差咩?不過我相信唔係佢差,係太多人去考,睇佢唔到姐.

唔開心無心機呢個月日日都係,都無補於事,我地既 ...

同意. 4000人選200人, 即是5%. 點知學校睇唔睇
到咁清楚?

其實得到offer的來來去去都是呢200人. 六月後大把位放出來啦. 到時分分鐘reject左都可以靠誠意去敲門. 是有成功例子的.

至於證書同比賽, 主要是用來增進孩子的自信, 除非取得全港甚或國際大賽獎項. 否則作用有幾大, 大家心裡有數.

回想當年, 大女只有一張"圖書館閱讀金獎證書, 證明佢過去一年睇左100本書. 除此以外, 乜證書都無. 我又唔覺因此影響到學校對佢的印象.

有個別二線學校可能覺得個別學生表現太優秀, 入讀機會不大, 不如比機會其他人. 所以reject信同學生水準未必有直接關係.

撐你!!!

原帖由 junkfood 於 11-11-5 01:11 發表
非常多謝大家既鼓勵及分享!! 你地真係好好!!

說真的, 我開始死心了, 我諗我唔會明年6月再叩門/小二插班/中一再黎過, 因為我真係無能力去幫我小朋友, 我唔識寫叩門信, 唔知參加那些課外活動去幫助佢突出重圍, 過去 ...

係, 我要努力揮走負面情緒, 唔好影響小朋友!!

身同感受, 我真係好驚報咁多間, 收足咁多間reject 信, 到而家我一個2IN都無...好徬徨, 好想喊

原帖由 Ewongmum 於 11-11-5 08:17 發表
我十分明你的心情, 因為我囡囡都接連收到reject letters, 先前繪畫, 朗誦, 數學等等比賽都拿冠軍, 國際賽事都有, profile 寫得靚靚都reject.  過往節衣縮食, 全數給小朋友, 現在換來""reject"...

識得一個朋友, 什 ...

正確...+ 只小朋友己盡咗力..係我地父母目心中己係冠軍

我之前連收4封REJECT信, 我有一刻懷疑過自己係咪操不夠我的小朋友, 是否催谷他太少(小朋友只參加芭蕾舞班同英文班), 係咪要不停增值小朋友, 一早同佢操認過千中/英文生字, 我不斷反覆問點解, 點解...

我地根本不知道D私小/直資收生標準, 好徬徨.

跟住感恩的, 在這兩天連收2封ACCEPT + 1個2nd In..

所以未到最後, 大家不要沮喪, 可能呢2個星期會有好消息.

今天最難受,因為亞仔超級無運行!
首先,我老公渣車入錯隧道,係九龍城又遇塞車,臨考前半小時,我同亞仔唯有落車打算搭的士,狂跑三個街口,入直路,才截到的士,終於趕在考試前到。精神緊張到頂點!相信這份情緒已影響到亞仔!
到考完試出來,問亞仔考成點,答案另我心情跌落谷底,一條好容易的計數題,他竟然答錯了,和平時判落兩人。考試全部是學術問題,中英數各問一條,亞仔衰左數學,衰在他最叻的科目,我諗極都唔明,平時心算2位乘數都識計,自己又中意左計右計,點解會如此失手?若衰在其他科目,我未至咁難受啊。
我唯有嘆一句亞仔今次真係冇運行

原帖由 twobirds 於 11-11-5 10:32 發表
今天最難受,因為亞仔超級無運行!
首先,我老公渣車入錯隧道,係九龍城又遇塞車,臨考前半小時,我同亞仔唯有落車打算搭的士,狂跑三個街口,入直路,才截到的士,終於趕在考試前到。精神緊張到頂點!相信這份情緒已影響到亞仔!
到考完試出 ...

唯有咁諗啦:橫掂表現好都唔一定收,咪試下表現唔好,樣樣試下嘛,或者收呢。。。

你呢個另類的安慰,我好受落啊!不過呢間學校注重學術,又點會有呢個奇蹟啊!?

原帖由 twobirds 於 11-11-5 11:08 發表
你呢個另類的安慰,我好受落啊!不過呢間學校注重學術,又點會有呢個奇蹟啊!?

有個媽媽話,佢個女去SFA面試,資優加答中曬D問題,SECOND IN都冇行,咁SFA唔係出名鍾意資優同學術架咩?

咁你話啦。。。。點解?點解????????

所以我覺得你好大機會。

或者D學校食得魚刺多,好悶(即係個個細路都嚴陣以待,成熟世故,能力超卓),突然改變左方針,想要D正常發展同埋有童真既世路。

HEHE,你永遠唔會知佢地想點既。。。。。

囝囝雖然有3個2nd in機會,
但暫時未有offer, 所以仍未可以安心,
大家一齊努力!

另外, 請問小一面試時已確定資優的小朋友,
是否上年年尾的大大仔, 已足6歲?
因為wisc-4要足6歲先可以做!
今日兒童心理學教授建議我同囝囝做測試,
因為要搵適當資優課程去正確培育,
但囝囝先剛剛5歲1個月大!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題