用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 interview
樓主: ox10
go

劍鳴 interview [複製鏈接]

我囝囝上年就wait到,7月底call, 但放棄了finally!

易成貢, 大B細b都識答,又考咁淺,又唔洗問家長,又唔洗聽故事比反應. 真係唔g佢地收邊種學生?

I just wonder if everyone of our kids can answer those standard questions, how should they decide who can sit in in their schools?  Therefore, please don't be afraid that you may fail finally as seats insufficient ma.  Right?

所以貢先驚呀, 有時太淺, 好似會考貢,唔係考你識得深既野, 考淺既野考你細心囉,咁先大劑, 好似90年附加數咁淺到呢…結果91年就深到殺死你勒. 此一時彼一時, 唔到你因到!:;pppp:

原帖由 上等人 於 11-11-6 01:24 發表
易成貢, 大B細b都識答,又考咁淺,又唔洗問家長,又唔洗聽故事比反應. 真係唔g佢地收邊種學生?

其實都睇小朋友/家長反應
我大兒當年去KM面試,全程好投入,我覺得佢見得最好就是KM,而亦是唯一一間佢面完試都唔想走的,雖然只獲後補位,但最後等到了,另外,雖然冇問家長,但應該係有份問卷要填?o個份野就已經睇到家長的理念及對小朋友的了解,其實面試呢d都好主觀,收與唔收好多因素,尤其幼稚園階段

Anybody realize the NET teacher nationality? I went to school yesterday and found some of them from South East Asia.

昨日流程很暢順,塲外攤位佈置已顯得心思;  各方面校方已做到盡善盡美。
但問乜問題先符合家長心意真係無準則,淺又唔得,深又唔好,點解無人用英文普通話問?有N仔咪收好少? D老師又如何怎樣,收生標準係點?之後又話露天地方不足,無運動場,唔近郊外之類問題.....
其實我想問聲,若果收閣下小朋友你會否為小朋友報讀?

原帖由 小K 於 11-11-6 03:22 發表
Anybody realize the NET teacher nationality? I went to school yesterday and found some of them from South East Asia.

In the table next to me, there was an Indian teacher interviewing the child in all English. I wonder if they applied for the international stream. Mine was a young Chinese teacher, asking very simple questions all in Cantonese.

今年skip 了group in,
而in既內容的確很淺,但更淺的都遇過,
但我認為過程中老師係認真細心去觀察小朋友行徑,
話雖無問家長問題,
但老師可從面見中家長既應對,加埋問卷當中都可知家長背後以乜方式培育小朋友,家庭教育如何~
考既內容一般(即使細b)都一定會識
我認為劍嗚準則.不單是小朋友反應,
家長既分數應該都好重要

原帖由 小K 於 11-11-6 11:22 發表

即係你覺得國籍會有高低之分???

劍鳴係邊日interview 架?

原帖由 KT1028 於 11-11-7 11:11 發表
劍鳴係邊日interview 架?

5/11 ,12/11

IN 得好流暢, 但收的機會好微

原帖由 manmanchubb 於 11-11-7 03:04 發表
今年skip 了group in,
而in既內容的確很淺,但更淺的都遇過,
但我認為過程中老師係認真細心去觀察小朋友行徑,
話雖無問家長問題,
但老師可從面見中家長既應對,加埋問卷當中都可知家長背後以乜方式培育小朋友,家庭教 ...

manmanchubb, 好同意你的見解.... 上星期六去KM INTERVIEW 比左一個好唔同的感受.  學校老師, 仲有家長義工好好.   成個流程好順暢. 小朋友亦有好多地方可以玩..... 真係要比個讚同LIKE 佢地. 學校真係好有心...

原帖由 ianmami 於 11-11-8 16:06 發表

manmanchubb, 好同意你的見解.... 上星期六去KM INTERVIEW 比左一個好唔同的感受.  學校老師, 仲有家長義工好好.   成個流程好順暢. 小朋友亦有好多地方可以玩..... 真係要比個讚同LIKE 佢地. 學校真係好有心... ...

agree with u~
劍嗚原本O係我心目中已漸一席位,
就係因上次既 INTERVIEW,
我更加欣賞劍嗚, 劍嗚已成為首選,
雖然知道收生率其微,無論仔仔結果如何,
當天既體驗都令我有所得著~

原帖由 ianmami 於 11-11-8 16:06 發表

manmanchubb, 好同意你的見解.... 上星期六去KM INTERVIEW 比左一個好唔同的感受.  學校老師, 仲有家長義工好好.   成個流程好順暢. 小朋友亦有好多地方可以玩..... 真係要比個讚同LIKE 佢地. 學校真係好有心... ...

May i know both dad and mum can go into the interview? or just one ? Thanks.

原帖由 kikichoi 於 11-11-10 00:16 發表
May i know both dad and mum can go into the interview? or just one ? Thanks.

JUST ONE CAN GO WITH THE KID
‹ 上一主題|下一主題