用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞女對成績無要求,點算....?
go

亞女對成績無要求,點算....? [複製鏈接]

亞女小一時,科科9字頭,全班考10名以內(33人)
但小二呢次考試,成績已跌,
中文:90
英文:88
數學:76
聖經:95
普通話:79
常識未派
問佢有咩感受,有無唔開心,佢話無....
但我做亞媽的就好擔心,
唔知點幫佢,因為驚佢個底打得唔好,到再上就有問題嘞
   0    0    0    0

其實好多家長都知,小一係蜜月期,考試唔會太深,一般成績都會好,上一級又會深小小,一時未習慣,成績跌少少好平常,照睇你個女成績唔係太差,唔好太繄張,放鬆的,大把時間追返上來,鼓勵下個女好重要,努力啦,勿擔心。

原帖由 KITMAN622 於 11-11-3 23:27 發表

小二咁細, 你咁問即是想俾壓力佢, 小朋友開心都變唔開心喇, 我真係睇唔到你憑乜判斷亞囡對成績無要求, 唔通小學二年級人仔對住張成績表喊到瓜瓜嘈才叫做對成績有要求? 你諗都唔好咁諗. 我覺得你可以幫到佢是了解一下數學全班最高分是否76分, 如何改善做得慢或者不小心, 其他順其自然, 讀書時讀書, 遊戲時遊戲, 再觀察多一段時間再定論.

過慮了   比D時間佢適應啦

有d人一年級已經唔合格,要睇下間學校深唔深,如果深,唔可以要求太高,其實,一二年級系打底,唔可以以分數作為指標,三年級開始深,如果間學校淺就算佢六年都系九九金既成績(即系四科都系9字)都系冇用,搵d時間同佢輕鬆下,玩下啦,讀書有小小講天份,家長盡左力就算,邊科唔惦就去搵補習,依家好多一年級已經補習喇

哇!中文英文地成績都好好啦!看中文地成績你個女的理解能力都好好,閱讀理解和寫字都好難。數學可能歳在不小心眨,放心,下次她一定會有進步。

你女女小二有咁既成績都OK啦,我女女小一果陣第一次測驗先得6X分咋^^

回復 1# yipcharie 的帖子

可能一年級時有好成績,
所以小二有較高期望

多謝各位家長的提醒,
我都要學習比多d鼓勵佢,
我都唔想佢唔鐘意讀書,
當我想調較下我教佢的方法時,
佢今日同我講:我同左班主任講唔做副班長嘞,聽完我先識驚........

王國會長

想多了, 這分數已不算差, 而且小二會比小一深一點.

原帖由 KITMAN622 於 11-11-3 23:27 發表
常識未派
但我做亞媽的就好擔心,
唔知點幫佢,因為 ...

原帖由 KITMAN622 於 11-11-4 22:52 發表
多謝各位家長的提醒,
我都要學習比多d鼓勵佢,
我都唔想佢唔鐘意讀書,
當我想調較下我教佢的方法時,
佢今日同我講:我同左班主任講唔做副班長嘞,聽完我先識驚........

聽你咁講, 阿囡其實好懂事, 可能激勵佢比要求佢更有效, 況且小學頭幾年把基礎打得好, 你自己都巳經心中有數, 毋須靠成績表反映. 當然成績表也會影響小朋友的信心, 只要保持中上游, 就算小四才發力, 往往也會有意想不到的收獲, 最緊要兼顧埋小朋友的角度.  加油吧!

醒目開學勳章

阿仔小二,今次都退步左(應該話佢大意左,連照抄都會抄錯),小一係9x
今次中文83
數學88
英文88
常識95.5
叫佢溫書,寫o下生字,睇o下工作紙,采你都傻,我同佢約定,如果考唔到9字頭就要聽晒我話,不過來又緊要倍太子讀書。

多些鼓勵下佢囉,每個人總有迷失嘅時候嘅..

如何提升小朋友的學習興趣

亞女小一時,科科9字頭,全班考10名以內(33人)mouth:" />
常識未派
但我做亞媽的就好擔心,

感受你對女兒的關懷和擔心.明白你希望女兒可以更有上進心和跟得上程度.

1. 多體諒她:a) 可能升上一級,程度深了,需時適應.
                 b)可能試卷深了,老師要求高了

2.多用正面的字眼:可問她哪一科令她最開心,請她排次序.

我有一個初小學生,她進步了10多分,家長還是說她很差,不合乎他們的期望. 功課有一條錯了, 說她沒用.於是,她為了不讓家人責罵,在一些很小的事上也會不敢對人說真話.

我上小學時,一個一年級的同學拿了99分,她告訴老師改錯了,原來她自己偷偷地改回正確答案,老師罵她時,她說如果她沒有100分,媽媽會打她.

我有一個高小學生,在外學的技能考試每次100分,她說每次考試前她會失眠,因為媽媽說每次要100分.

我有一些中學生/朋友,也是因為家人要求太高,只有責罵,在家感受不到愛,只好向外面的人尋求愛的感覺,當然他們自己也有責任,但是我們應盡力引導他們.

感受是比較抽象的字眼, 你可以用說故事方法問她:
    "如果今天來了一個天使,他說可以給你一個願望,你希望天使在你的成績表上做什麼?"

有人說上一代也是在責罵聲,棒子的啪啪聲長大,但我想問我們小時候,這樣會開心嗎?這些事也可能成為我們總是沒有自信的原因.也可能是為何有些成績優異的孩子忽然吸毒,交壞朋友的原因.

我十分同意小孩要管教,但可多留意她的感受.

學術方面:
1. 可以跟她解釋錯的地方,然後請她向你解釋一次.

2. 按她錯的地方,分類設計類似的題目,先掌握一類型,再練 習另一類型題目.

詳情可參考我的其他post/可再交流

以上的意見是綜合本人的教學經驗,希望能略盡綿力幫肋人,歡迎轉載,請註明出處,本文是本人親手打字的,不要抄襲.希望多與大家交流,對小朋友有學習或心理方面有疑問,歡迎公開詢問或pm(發短訊)

Kids in primary school are having different pace of development. Some at P1 have not developed, may catch up in P2, especially boys, so you may expect to have more kids catching up the school standard in P3 and P4, especially boys, they usually become more mature gradually.

I think we acknowledge this reality, and try to help our own kid to really understand his/her strengths and limitations, push those strengths and improve those limitations.

常識未派
但我做亞媽的就好擔心,

初初睇個標題以為家長講緊一個P5/P6學生添, 原來只係P2..... 如果佢要求自己科科滿分, 我諗你會好擔心.  我朋友個女有個同學, 默書時天未光起身溫完又溫, 緊張自己成績到不得了, 阿媽都勸唔到佢咪禁過份. 有d病態.  你驚唔驚?

回覆 3# cherryeung2002 的文章

多謝您的提醒,我都要嘗試改變一下我對囡囡的教導方法,亦要提醒我自己,唔好比咁大壓力我同佢,可能會有更佳的效果

醒目開學勳章

有時佢太在乎,你又會驚。
‹ 上一主題|下一主題