用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 藍田循道衛理 VS 音小
go

藍田循道衛理 VS 音小 [複製鏈接]

雖然遊戲仍在繼續, 也還有兩間要見, YW未知result, 但心知肚明機會不大, 所以想請教大家在這兩間如何選擇, 其實是完全不同類型。

我和老公也是基督徒, 選校也是以基督教為首選, 音小巳留位, 聽了簡介會其實是認同學校概念的, 但還有一個現讀K1妹妹跟尾, 學費真的是最大concern.

自行報了藍田循道衛理, 老公是old boy, 加宗教分有25分應該說是肯定會收, 但升中要再玩過而且始終在公屋區比較多新移民是我最擔心的, 怕家庭背景比較雜, 容易學壞!

我住將軍澳, 請大家對此兩學有認識的給點寶貴意見!
   0    0    0    0

我係過來人..大仔之前讀藍循..精英班..年年全級5 名內...讀到小三...發覺唔對勁..可能真係多咗新移民...又因有細佬/妹跟尾...想搵好d....

四年級轉0出去九龍城某私校...成績只屬中下..好努力先追番上 " 中中至中上 " ..

細佬出年讀一年級..我無考慮返藍田讀...音小我都留咗位...(唔係教友) ..仲等其他直資有結果再算..

主要係你想你小朋友條路係點...要早d 做合適決定...唔好無寧兩可咁..

想佢讀屋村小學..定出面d 私小/直資...一定要搵咩對佢將來好...條讀書路易行d ..揀錯咗會好頭痛..

藍循識好多小朋友讀, 感覺不似李.強谷得勁, 小朋友都有時間學課外活動, 中學多數是區內的較好學校, 區外就不知多不多.  

音小我都放棄左, 都是主要是學費的考慮, 但相比藍循, 我自己傾向音小多些, 因為小朋友音樂陪養會幾好, 同埋硬件好好多, 軟件就音小會淺D 我估.

原帖由 sarahlmf 於 11-11-3 11:00 發表
雖然遊戲仍在繼續, 也還有兩間要見, YW未知result, 但心知肚明機會不大, 所以想請教大家在這兩間如何選擇, 其實是完全不同類型。

我和老公也是基督徒, 選校也是以基督教為首選, 音小巳留位, 聽了簡介會其實是認同學 ...

音小如有2個小朋友既家庭讀,第二個學費減$500,雖然唔算多,但起碼可幫少少。 同埋佢雜費偏少,又已包學器,同一項課外活動,所以計落都算可以。
至於藍循我就唔太清楚。

多謝大家意見,真係好煩惱!

我又係音小留左位,自行報左藍循,得20分,都唔知得唔得.
Bonnie,請問你"多左新移民",你覺得係令到學術水平下降,還是令學校文化改變,小朋友學到唔好的習慣,而令到妳想轉校呢?想了解多些,請指教.

謝謝.

原帖由 MamaMia25 於 11-11-3 21:41 發表
我又係音小留左位,自行報左藍循,得20分,都唔知得唔得.
Bonnie,請問你"多左新移民",你覺得係令到學術水平下降,還是令學校文化改變,小朋友學到唔好的習慣,而令到妳想轉校呢?想了解多些,請指教.

謝謝. ...

主要係同學嘅行為同其家長的言論令我好反感..可能文化 / 生活細節/ 習慣/衛生常識各樣都有所不同..或多或少對小朋友發展有影響..這純是個人睇法..

藍循係一間唔錯嘅小學..特別係一早已用普教中...只係我覺得我小朋友可以轉出外面見識一下而已...

註 :- 我唔係針對新移民..我細佬老婆都係國內人...2 個小朋友都係讀呢區小學...

原帖由 Bonnie 於 11-11-3 12:59 發表
我係過來人..大仔之前讀藍循..精英班..年年全級5 名內...讀到小三...發覺唔對勁..可能真係多咗新移民...又因有細佬/妹跟尾...想搵好d....

四年級轉0出去九龍城某私校...成績只屬中下..好努力先追番上 " 中中至中上  ...

請問是民生嗎?
‹ 上一主題|下一主題