用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到今日仲未有offer喺手 ---> 請進
樓主: kunbe
go

到今日仲未有offer喺手 ---> 請進 [複製鏈接]

我到今日都未有offer. 報三間, 全部未知結果.
等待固然難受. 但係觀察到這幾個月囡囡成長左好多. 學術上有進步, 識得心算個位進位加減數及連加連減法, 又識用直識計三個位加三個位, 可以睇較多字的英文書, 串多左好多英文字. 繼續鍾意自己睇中文書(不過最鍾意喜羊羊同老夫子). 對答較以前有分寸. 會自己做功課, 包括親子功課, 上網搵圖列印剪貼一手包辦. 呢D進步, 是她升K3時我們想像不到的. 如果繼續進步, 相信佢將來讀邊間學校都可應付得到.

相信大家的孩子也在不斷進步, 這些進步是值得我們停下來, 回顧一下, 欣賞一下, 也讚賞一下孩子.

其實, 當我們為考學校煩惱時, 孩子已經不知不覺長大了. 孩子還是"孩子"的時間, 已經越來越少, 很值得我們珍惜, 不是嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 116# ngkwongtak 的文章

我本無聊看留言
俾我發現詩中怨
讚譽政府不復見
好似個個想走先
吳生文釆冇懷疑
廣闊思維真少見
得已在此永流傳

當一間學校的取錄信都寫得咁難明時,沒被取錄, 真係"塞翁失馬, 焉知非福"; 那天, 當我打電話去DBS查詢寄信情況, 換來三句電話錄意式的答覆, 我覺得沒被取錄, 也沒有什麼好遺憾. 凡事向好的方向睇....讓小孩經歷過普普通通的學校, 俾佢地知道也有普普通通的人生, 學會接受, 多些包容, 其實也不是一件壞事. 沒有普普通通的人生而不知人間疾苦, 人板 - 疑似特首候選人, 你想我們的孩子像他嗎.

原帖由 twobirds 於 11-11-4 04:20 發表
當一間學校的取錄信都寫得咁難明時,沒被取錄, 真係"塞翁失馬, 焉知非福"; 那天, 當我打電話去DBS查詢寄信情況, 換來三句電話錄意式的答覆, 我覺得沒被取錄, 也沒有什麼好遺憾. 凡事向好的方向睇....讓小孩經歷過普普 ...

終於有人安慰到我啦, 我個仔千萬唔好似梁振英.....曾蔭權....., 多謝!

開心曬, 唔駛食藥。

有時孩子的學習能力是足以接受更大的挑戰, 只是要看家長有多了解孩子的變化. "催谷"可能令人感覺負面, 換成"及早幫助孩子有效學習較好".

試想, 如果孩子準備不足, 上到小學面對默書測考和一堆功課而應付不來時, 到時就真是要"催谷"了.

反之如果孩子基本中英文能力優秀, 喜歡閱讀, 有良好學習習慣, 他到時就會有更多時間做喜歡的活動了.

原帖由 無氣同你講 於 11-11-4 11:48 發表

我咪就係好認同呢樣野,所以從來唔迫個仔,淨係比佢快快樂樂去學習,佢亦都好鍾意學習。佢日日都開開心心,嘻嘻哈哈。

但而家,我開始矛盾迷茫了,我係咪應該要全力吹谷佢? ...

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

似乎吳廣得已被版主河蟹了.   從此又少了一個勇敢既人發聲,  香港真的容不下正義既聲音了.  請各位為吳廣得祈禱.

原帖由 ngkwongtak 於 11-11-4 11:56 發表
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

吳生啲post去咗邊,我好掛住你吖,攪到我lunch都食唔落.....你喺咪做錯嘢比老師罰,又收rejection呀

醒目開學勳章

本討論區禁止內容含有粗言穢語成份之帖子

本討論區禁止:

12) 內容含有淫褻、不雅、粗言穢語、人身攻擊、誹謗內容成份之帖子。有關文章,不論誰是誰非,均會被管理員及版主刪除。

重複違規者,可被禁止發言。

多謝大家合作!

超版 iantsang

其實呀吳生都冇咩粗言穢語姐, 可能佢用詞較為草根一些, 佢既post可以為大家洩洩怒氣, 佢都好似冇咩過激既言論啦, 係衣到既大家都係成年人, 大家都有分析能力.  不過冇計啦,  各下係版主.  你係最高權力核心, 我一定支持你既決定.

借問板主,吳生邊句屬粗言穢語?在下讀得書少,搵來搵去都搵唔到有粗言穢語,難道在下既中文程度跟板主有好大距離?

原帖由 abioole 於 11-11-4 13:18 發表
其實呀吳生都冇咩粗言穢語姐, 可能佢用詞較為草根一些, 佢既post可以為大家洩洩怒氣, 佢都好似冇咩過激既言論啦, 係衣到既大家都係成年人, 大家都有分析能力.  不過冇計啦,  各下係版主.  你係最高權力核心, 我一定 ...

用粗言穢語的眼睛看吳生的言論,當然就覺佢粗言穢語,我地都係成年人,當你用道地草根的眼光看吳生的言論,一會晦心一笑,如何

支持吳官, 在水深火熱期間, 為家長們帶來爛GAGS!!

會覺佢粗言穢語

原來香港已經冇咗言論自由,幾時開始架?

嘩!! 沈家儀都起身喇!!!   小心比人罸呀.  我地唔可以質問版主既領導能力, 佢一定有佢既理由既.  香港就係一個咁既社會, 一個長毛都不能多, 唔好係到呀支呀左!!!  

原帖由 橫風王道 於 11-11-4 13:34 發表
借問板主,吳生邊句屬粗言穢語?在下讀得書少,搵來搵去都搵唔到有粗言穢語,難道在下既中文程度跟板主有好大距離?

其實我覺得吳生並不草根,絕對係中產,d 日文好勁,個仔又讀聖kat thin,又週身刀…

原帖由 jimling502 於 11-11-4 13:38 發表
用粗言穢語的眼睛看吳生的言論,當然就覺佢粗言穢語,我地都係成年人,當你用道地草根的眼光看吳生的言論,一會晦心一笑,如何

醒目開學勳章

請大家注意討論內容已與主題無關,如無改善,將關閉此帖。

多謝大家合作!

超版 iantsang

超版 iantsang

SORRY講句直D...

你會唔會覺得你自己越左權, 同埋有無體會我地呢理家長既心情呢?

我真係到而家都冇 offer 喎,我係一個到而家都冇 offer 既家長…

支持 ngkwongtak !! 佢令到我地呢班跌左落深淵嘅家長, 都可以苦中作樂一下!!

你地大家唔好咁樣啦.  版主好難做架. 佢話會刪除此post, 你地再咁攪落去, 佢可能摺埋baby kingdom呀.

家和萬事興, 家衰口不停.  
一個吳廣得, 成敗睇得失.
唔好攪對抗, 好快跌落床.
我都冇柯化, 不如去飲茶.

原帖由 LEOY 於 11-11-4 13:46 發表
支持 ngkwongtak !! 佢令到我地呢班跌左落深淵嘅家長, 都可以苦中作樂一下!!
‹ 上一主題|下一主題