用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到今日仲未有offer喺手 ---> 請進
樓主: kunbe
go

到今日仲未有offer喺手 ---> 請進 [複製鏈接]

原帖由 ngkwongtak 於 11-11-3 07:06 發表
英華三千爭三百
等到滿頭皆白髮
小兒面試好有格
可能表面似垃圾
鮮魚行收我都殺
呀仔條路好狹窄

吳广得唔單止唔係唔講得,你重好寫得。

難得有個位都比我發洩吓:

我想係呢度嘅大部份都係中産家長,每年交足稅。以家只不過想搵間比較有些教育質素嘅學校,比下一代有個好点環竟讀書,究竟有乜錯?已經唔駛政府一分一毫,政府有冇想過点解每年到呢個時候都有班搵苦嚟受嘅家長,自掏腰包千方百計都想子女入讀這些直資或私校。當然有些直資是所謂名校,但我認識大部份的家長,只不過想入一間比較輕鬆及有理念的學校而已。明顯地這些學校是供不應求,但年年政府都話要殺校,究竟佢地要殺乜嘢校?還是要放手比有心人辦多些有理念的學校?唔好一時話乜母語教學,又話乜小班教學,自已班官將子女送出國讀書,想起火也來了!

講得好!   心底話!

回復 1# portland1 的帖子

好勁

仲有一樣係最慘
交稅交到眼坦坦

原帖由 ngkwongtak 於 11-11-3 16:15 發表
好!!! 講得好!!!

我都本來係中產
香港教育認真慘
高官做野好是蛋
你估中產好鬼盞?
公屋居屋冇份玩
養妻活兒要食飯
教育勁改好麻煩
遲早攪到頭家散
高官個個好鬼奸
高薪厚祿好識嘆
我地個個做蛋散
名校收生冇得揀
...

報左五間 r 咗三間,另外兩間都係無望。星期六見培正,都預了等抽獎。好多野都無得勉強,我個仔原來唔係所報學校想要個啲,咁諗會輕鬆啲。

Agree! My kid also comes from '聖cat thin'.

He has very good response in school (teachers always praise him), excellent report card. My kid is also very outspoken and is never shy in front of new people. He is not impolite, but just behave 'normal' and would never have aggressive behaviour.

We basically do everything we can. Don't know what is missing!!!

原帖由 ngkwongtak 於 11-11-3 14:52 發表
囝囝讀緊聖cat thin
考試測驗佢最堅
成績表現人人見
課外活動有比錢
直資名校間間in
面試禮儀全奉欠
全部直資係咁先
碟埋心水等下年

勁呀!

原帖由 ngkwongtak 於 11-11-3 16:15 發表
好!!! 講得好!!!

我都本來係中產
香港教育認真慘
高官做野好是蛋
你估中產好鬼盞?
公屋居屋冇份玩
養妻活兒要食飯
教育勁改好麻煩
遲早攪到頭家散
高官個個好鬼奸
高薪厚祿好識嘆
我地個個做蛋散
名校收生冇得揀
...

好勁呀!好文采!

回復 88# newmommy 的帖子

我覺得有冇offer糸吾理乜學校,吾睇成績同攞左乜獎,所以我敢講個portfolio基本上廢的。學校只睇你個細佬十數分鐘表現,但吾同老師又有吾同標準,甚至問題。

P1 admission/education in HK is really a good research topic for childhood/primary education. Parents can earn a PhD easily!!!

其實每間學校都想收"小一"學生.

幼稚園的學習, 卻不都是讓孩子成為"小一"學生.

教育是為了改變.

於是家長各出其謀, 在這幾個月裡, 把自己的K3孩子教育成"小一"學生.

但家長最大的困難就是有沒有能力在不加添太大壓力下, 把孩子預備成"表裡一致"的"小一"學生.

家長有很多事可以為孩子做, 但孩子能夠因此成就多少改變, 實在因人而異.  改變得適合學校的, 學校就收, 仍在改變中的, 可能遲些才收.

有參加這個考學校的一群學生和家長都是有福的, 因為孩子無論變得快或變得慢, 最終總是有些改變.

如果孩子經過這個過程, 能夠在心理和學習習慣上把自己預備成一個小一生, 那樣家長就已經很成功了. 因為你的孩子, 無論將來升讀那一間學校, 都會是一個好學生.

大家覺察到孩子的改變了嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 5# newmommy 的文章

The key: a normal child means an ORDINARY, not an OUTSTANDING, child.

Outspoken and never shy in front of people 'in the wrong time' are the knell of an interview. In the eyes of interviewers, they are inattentive, disobedient and self-centered.

醒目開學勳章

報到

我個姪仔都係讀緊聖cat thin,佢係11月細仔,唔知有冇關係呢,所以到現時都係仲未有一間有offer,但係個傻仔話果啲學校係因為佢叻得濟,所以冇膽收佢喎....(你地話佢係咪癡左線呢?)

原帖由 ngkwongtak 於 11-11-3 14:52 發表
囝囝讀緊聖cat thin
考試測驗佢最堅
成績表現人人見
課外活動有比錢
直資名校間間in
面試禮儀全奉欠
全部直資係咁先
碟埋心水等下年

我個仔又係未有任何offer.即使係咁,即使沒有任何直資或私校收,我對他仍然充滿信心,我相信係將來的學涯他必定係出色的一個,我也不會俾那些RL打擊到呢個信心和信念。大家一齊加油,將來證明係這些學校走寶啫。

好!!! 講得好!!!

我都本來係中產
香港教育認真慘
高官做野好是蛋
你估中產好鬼盞?
公屋居屋冇份玩
養妻活兒要食飯
教育勁改好麻煩
遲早攪到頭家散
高官個個好鬼奸
高薪厚祿好識嘆
我地個個做蛋散
名校收生冇得揀
...

我直情封你做我偶像。

到我發表吶。其實我哋一個offer都冇係好正常;而家面試嘅要求係小朋友要識小學嘅嘢;即係我哋小朋友唔識小學程度嘅嘢,做乜嘢 In 小學呢?讀完小學再 In 過啦!

回復 92# palmchristy 的帖子

好到point,非常同意你講法,考小一條起跑線越移越前,點追?追到,又係咪好?
‹ 上一主題|下一主題