用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收
樓主: monsuki
go

細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收 [複製鏈接]

我的小朋友是一对龙凤胎,好明显个女系成熟过个仔的,佢地都系11月尾的,而且当年仲系早产左将近一个月,是否重读一年我一直犹豫左好耐,从K1一直问老师尼个问题。但个女从N1一直到K2年年考试都有前10名,个仔就差D,一直都入唔到前10,不过个个老师都话唔需要重读,于是就一直读到衣家,直至开始去in小一,听简介会以及询问朋友,原来D直资和私校真系唔中意细仔细女,尤其系我心仪各间蔡继有,校长几乎讲到明话唔中意细B,我终于下定决心要比小朋友重读一年K3.
同时我今年都有去in小一,除左有一间收之外,几乎间间都唔收,所以我觉得重读真系有必要。而且我亦问过住在隔离的医生,佢话小朋友在10岁前大仔同细仔的差别真系大的,过左10岁就无么差别了,佢自己的女系10月的都重读一年,后来考到女拔。

蔡繼有劉校長在小一簡介會提及「細仔」在體育方面要到六年級才跟「大仔」的差距消除,「細仔」只有在音樂方面從小到大都跟「大仔」沒有差距,但佢冇講過話唔鍾意「細仔」,唔好對號入座。
     甘既然校长都认为大仔和细仔系有差距,而且唔只体育尼方面,甘你觉得校长会唔会收尼D有差距的细仔呢?
     况且我亦问过邻居的2个小朋友(都在蔡继有读书),佢地话班上最细只有9月生日的同学,10、11、12月的一个都无。当然唔系全部细仔都唔收,不过我念只会收个D与大仔无么差距的罗。但尼D细仔只系少数,我自问我的小朋友就不在其中了。我觉得校长的话并非恶意,只系讲事实,“唔中意”点会直接讲出口啊?但言下之意我就理解为校长唔会录取尼批有差距的细仔罗。

我的意思请各位不要断章取义,我话个2个小朋友班上无细仔,并无话全级无细仔。但你地可以计下,如一个班里一个细仔都无,就算其他班每班有10个,甘细仔占的比例都系少。所以细仔同大仔有差距确系普遍存在的情况。
      细仔的妈咪都有甘的经验,就系自己的小朋友几个月前同衣家比都有好大唔同,所以若1月的小朋友同12月的小朋友比,当然会成熟一些,这是生理发育决定的,但并不是绝对。
      所以个位小朋友系12月30号的妈咪,就算你的小朋友与大仔无差距,甚至仲出色过大仔,亦不能以偏概全。
‹ 上一主題|下一主題