用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上了中學,大家習慣嗎?
樓主: hongkeikei
go

升上了中學,大家習慣嗎? [複製鏈接]

回覆 40# vincher 的文章

子女需在挫折中成長!

有同感!
有時見到阿仔受挫折,心痛同時也覺得趁後生受點挫折,使佢可以學識接受失敗.
至少現在還有父母可以在一旁支持.

醒目開學勳章

原帖由 fallenleaf 於 11-11-4 19:40 發表

同意。學曉goal setting(父母和小朋友都要)比任何方法都好。我都啱啱比學校邀請去參加呢一類課程。
現在最緊要就要攪清楚父母的期望和小朋友的期望相唔相符。有陣時唔係成績,可能係朋輩的影響。睇完早幾個禮拜那個女 ...

我自己, 係呀女中一時, 都SET 左個TARGET 比佢
我只求佢科科合格
有人話, 我SET 要求SET 得低, 但, 對一個岩岩升左上中學的女仔黎講, 樣樣要接受新挑戰, 又我想佢, 有自信多過打擊, 所以最後都係科科合格

結果, TEST, 真係合格, 但CL / PTH 則剛剛合格

之後到考試, 我就將個TARGET 再SET 高小小, 科科合格之餘, CL/PTH 要比上次TEST 高分, 一分/0.5分都好, 都要高小小

又OK, 做到

再到下學期
我寧願, 佢每次有小小進步, 再慢慢將個TARGET SET 高小小, 令佢有自信, 好過一次打沉

結果, 今次中二FIRST TERM TEST, 雖然未派晒卷, 但成績, 我都OK 滿意(做家長既緊係覺得可以更加好)

原帖由 CrabPincers 於 11-11-7 10:59 發表

我只求佢科科合格
有人話, 我SET 要求SET 得低, 但, 對一個岩岩升左上中學的女仔黎講, 樣樣要接受新挑戰, 又我想佢, 有自信多過打擊, 所以最後都係科科合格

結果, T ...

好值得借鏡!

咁我係咪應該term exam set 個每科都高分小小既target 俾我囡....

原帖由 CrabPincers 於 11-11-7 10:59 發表

我只求佢科科合格

結果, T ...

醒目開學勳章

原帖由 heihei媽 於 11-11-7 14:55 發表
咁我係咪應該term exam set 個每科都高分小小既target 俾我囡....

呵, 如果你女係受呢套, 得架, 但你想SET 高幾多呢(我自己覺得, 佢TEST 已經好好啦)?
我個女, 還為左個EXAM 名次而努力緊..................

Reasonable target 嘛.  

我只求佢科科合格

結果, T ...

原帖由 fallenleaf 於 11-11-4 19:40 發表

同意。學曉goal setting(父母和小朋友都要)比任何方法都好。我都啱啱比學校邀請去參加呢一類課程。
現在最緊要就要攪清楚父母的期望和小朋友的期望相唔相符。有陣時唔係成績,可能係朋輩的影響。睇完早幾個禮拜那個女 ...
‹ 上一主題|下一主題