用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上了中學,大家習慣嗎?
go

升上了中學,大家習慣嗎? [複製鏈接]

各位F.1學生媽咪,

我們的囝囡升上F.1已兩個月了,他們的中學生活如何?適應了嗎?剛考完中學生涯第一個統測,大家滿意成績嗎?可以一起分享下苦樂...
   0    0    0    0

上到中一,小朋友的適應力重快過我。
而家自己執書包、較鬧鐘起身、返放學、全部自己攪掂。
第一個月準時回校上課,到了第二個月已經唔準時了。學校8:30上課,佢7:30已返到學校,同d同學鬥早,為的是想上課前打返場波。看來已經完全融入中學生活。
至於學術方面,我嘗試放手了。而家他的推動力係來自同學而唔係我地了,慶幸!

是我自已不慣/ 不接受那些6X~7X分, 最高只有80分吧!  很不順眼.....她自己沒事人一般  已完全投入中學生活, 有一班同學, 有課外活動, 溫習功課也自動自覺.  不過中文科真是.....

原帖由 Yanamami 於 11-11-2 07:44 發表
是我自已不慣/ 不接受那些6X~7X分, 最高只有80分吧!  很不順眼.....她自己沒事人一般  已完全投入中學生活, 有一班同學, 有課外活動, 溫習功課也自動自覺.  不過中文科真是..... ...

朋友囝囝剛升中一.
老師話8X成績已算是幾好.  不合格的大有人在!!
最大問題是小朋友仍未全掌握分配時間, 放學後最快都4:30, 做功課加補習, QUIZ, DICT, PROJECT..... 小朋友話無灑自己時間, 所以好多小學時的課外活動都考慮要CUT. 如鋼琴, 跆拳..
校規都較小學時嚴些.

醒目開學勳章

原帖由 hongkeikei 於 11-11-1 18:40 發表
各位F.1學生媽咪,

我們的囝囡升上F.1已兩個月了,他們的中學生活如何?適應了嗎?剛考完中學生涯第一個統測,大家滿意成績嗎?可以一起分享下苦樂...

我囡囡都算適應,功課不算多;一般來說,每天都還有時間看書,看電視或 ...

我女中二
中一時, 中文真係嚇C 我, 吾會吾合格, 但都係得6X, 最高都係7X

D 文言文, 真係佢識呀女, 呀女吾識佢

但岩岩呢個TEST, 中文居然有好大的進步
我估, 真係要適應, 適應左之後, 就會易D HANDLE

中學成績真係唔會咁多80分啦! 好睇老師出得深唔深. 我女試過考歷史, 打開試卷,咦....所有題目都係老師給的範圍...以外!! 有人考完喊咗出嚟!  我聽到後都忍唔住笑咗...

我女都係F.1

d文言文真係幾難 ,小測時都幾多同學唔合格
最難考係bio , 我女話都唔係幾明 d 題目問乜 , 好似同教既無乜關係

另外就係數學, 小學時通常個個都好快就做完 , 但係而家夠鐘 d人都重係度埋頭苦幹, 時間真係好唔夠用

原帖由 fallenleaf 於 11-11-2 00:53 發表
上到中一,小朋友的適應力重快過我。
而家自己執書包、較鬧鐘起身、返放學、全部自己攪掂。
第一個月準時回校上課,到了第二個月已經唔準時了。學校8:30上課,佢7:30已返到學校,同d同學鬥早,為的是想上課前打返場波。看來已 ...

睇來你的小朋友真係好'投入'中學生活,可喜可賀!

原帖由 Yanamami 於 11-11-2 07:44 發表
是我自已不慣/ 不接受那些6X~7X分, 最高只有80分吧!  很不順眼.....她自己沒事人一般  已完全投入中學生活, 有一班同學, 有課外活動, 溫習功課也自動自覺.  不過中文科真是..... ...

好有同感...

回覆 5# CrabPincers 的文章

中學和小學真係唔同,校內外活動多左好多,依家要學點取捨及時間管理.

中文我都希望佢在來年,可以好似妳囡囡有進步.

不知她用什麼方法改善中文能力?補習或只做練習?謝謝分享.

原帖由 melodyyy 於 11-11-2 12:18 發表
我女都係F.1

d文言文真係幾難 ,小測時都幾多同學唔合格
最難考係bio , 我女話都唔係幾明 d 題目問乜 , 好似同教既無乜關係

另外就係數學, 小學時通常個個都好快就做完 , 但係而家夠鐘 d人都重係度埋頭苦幹, 時間 ...

今次統測只是考了5科主要科目,下次期考要考的科目應該重多,考核範圍也大了,到時的考驗就更大.我諗都要早d溫書...

醒目開學勳章

原帖由 hongkeikei 於 11-11-2 12:36 發表
中學和小學真係唔同,校內外活動多左好多,依家要學點取捨及時間管理.

中文我都希望佢在來年,可以好似妳囡囡有進步.

不知她用什麼方法改善中文能力?補習或只做練習?謝謝分享. ...

時間管理真係一個好大的學問, 佢地要識得, 點樣將時間分配, 我女經過一年, 今年先開始識點樣分配時間

中文, 我只係買EXERCISE比佢, 佢有無做, 我吾知, 因為我由中一開始已經放晒手吾理佢D 野(但我估佢有做既, 有無對就真係吾知啦), 最多係叫下佢溫書.......

醒目開學勳章

原帖由 hongkeikei 於 11-11-2 12:41 發表

今次統測只是考了5科主要科目,下次期考要考的科目應該重多,考核範圍也大了,到時的考驗就更大.我諗都要早d溫書...

測5科ONLY, 真係好............
我女除左閒科(視藝/PE/家政)吾駛TEST 之外, 全部要TEST

還要TEST 足10日, 真係.............

統測接近尾聲..今日考IS仲要上游泳堂WOR~明天殺科英文...考足2WEEK...中文科真是..阿囡話隔離班得2個合格,佢地班有十多個...IH仲勁,滿分20,最高得13分....平日見好多同學朝早係老麥做功課,吾明點解星期一都做吾晒LOR~~上完課外活動返到屋企...咩野都未做晒,唉...好彩吾洗上樂器姐...我呢個阿媽仲忙過佢小學呀..

個仔就OK
, 但是我自己不習慣,因他好夜先返,在家都不知造甚麼好,他讀中文班,除了英文外又MUD都不用我幫.

原帖由 ydoris 於 11-11-2 13:31 發表
統測接近尾聲..今日考IS仲要上游泳堂WOR~明天殺科英文...考足2WEEK...中文科真是..阿囡話隔離班得2個合格,佢地班有十多個...IH仲勁,滿分20,最高得13分....平日見好多同學朝早係老麥做功課,吾明點解星期一都做吾晒LOR ...

囡囡讀中二,升中時適應完全沒問題,考試期間亦如常般有時間課外閱讀,看電視和上網。她説中文最難是文言,四式題和某些修辭。英文最難是comprehension和proofreading。334英文科會考答卷有深淺可選,而深者,comprehension頗難。我估校内試都會越來越難。數學科,她就説不難,但速度要提升。文理科目,上堂留心就可以。中史科,就資料分析題頗難。家政科所要求的英語表述能力頗高。而她學校獨有的生物科技科,在剛上中一時是最難,因太多生字,現在,就似是最容易的一科。

我囝剛由池塘游出了大海,現在努力中
其他科目尚叫可以,唯獨是Maths的 number pattern,sequence ,general term...完全唔掂,拖低晒成績

我個女中文文言文OK, 因為小六已經補文言文, 數量是強項, SCI 及 GEOG 都OK, 我就叫個女有時間先溫電腦,家政,普通話, 佢都唔會溫, 因為唔係好佔分, 所以佢會分高分及主科目先溫, 我本人都同意, 因為真係唔知溫WHAT !

回復 1# dickychui 的帖子

現中一,我個仔D分由50至70分不等,數學有80+,他考試3分題只寫四個字得1分,D題目又中意寫自己意見,但老師覺得他的意見不好,明顯他沒有讀屬本書
有 人教我要他造筆記來讀考試,這有點難度,有人叫我科科都出券考他,但我米好慘!現在我只出英文券比他造.
他已補中作,英昨,數,無錢再補拉.
怎樣提升他的分數呢,又鼓勵到他找到自己的讀書方法呢?

回復 16# ChiChiPaPa 的帖子

妳囡囡間學校都好多科,都唔容易兼顧喎!

考得好我諗同你早放手,佢學懂分配學習時間和小學根底好有關.
‹ 上一主題|下一主題