用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 2012/2013 無學卷
go

2012/2013 無學卷 [複製鏈接]

2012/2013 入讀K1, 無學卷! 課程會有分別嗎?
   1    0    0    0

如果係真, 都係一件好事, 無學券, 課程內容冇咁多制爪, 名校都是走這條路, 學校應該想提升本身學生質素, 包括小學部那邊, 看來SPK 會更受歡迎...
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原帖由 zitaeric 於 11-11-1 22:34 發表
如果係真, 都係一件好事, 無學券, 課程內容冇咁多制爪, 名校都是走這條路, 學校應該想提升本身學生質素, 包括小學部那邊, 看來SPK 會更受歡迎...

我估小學部那邊,不停會有新血入...

無學券係唔係真係會多啲resources

定係只係因為有學券所以
學費唔可以收多啲所以下年先冇學券?

但冇學券都好; 我諗應該會易入啲~~~

回復 4# hangyodon 的帖子

無學卷既自由度係咪大D架...

原帖由 csadmin 於 11-12-2 09:47 發表
無學卷既自由度係咪大D架...

可以早啲學寫字lor~~~

回復 6# hangyodon 的帖子

自由度一定會大D, 課程我唔知, 可能某些會加強掛(我估), 但如果"寫字"方面, 我覺得唔會早......

因為這個唔係spk的理念.......佢會因應小朋友而修訂課程的, 並不是那些唔用學劵, 無政府監管便會強行加深的學校, 所有的方向都是會依據小朋友的發展的.......

所以如果這是你找學校的其中一個point, 建議你想清楚好唔好apply spk, 因為佢可能唔會係你杯茶.......

我其實只係認得有學券係唔可以抄書等
冇乜其他意思,我冇話我想搵啲學校只係想谷小朋友
唔好想得太多,係唔係我茶...多謝你關心

唉...現在的家長........我想你誤會了我的意思 , 我都是少說為妙...........anyway, 希望你入到心儀的學校.......

原帖由 hangyodon 於 11-12-3 16:07 發表
我其實只係認得有學券係唔可以抄書等
冇乜其他意思,我冇話我想搵啲學校只係想谷小朋友
唔好想得太多,係唔係我茶...多謝你關心

Anyway
我見你係咁多"........"我咪解釋吓lor

如果你又再用"現在的家長"後你都覺得你冇再次offence到任何人
我都覺得你小說為妙

我曾經受過很多mami的幫忙, 所以我都想略盡綿力,幫忙其他mami, 別無其他, 我只是將我的意見表達出來.........眼見好多mami都話今年的風氣唔同哂, 大家可能過份緊張, 我現在真是感同身受.........

我在bk咁多年, 從來都係"有嗰句, 講嗰句", 所以絕對唔會擔心你所講的 "如果不想得罪人, 我同意你都是"小說"好啦"............不過我都多謝你為我考慮...

我之前apply kg 的時候有些事唔明白, 現在我搞清楚了~~~

我報多間學校, 除了要睇下間學校是否exactly我杯茶之外.......對學校方面來說, 其實最重要的是.........俾間學校睇下"你"是否佢杯茶 而呢方面, st.paul 做得好好.........

anyway, sorry to harass you.  對你我會記得"小說"的......

Thank you so much !

原帖由 hangyodon 於 11-12-3 18:03 發表
Good luck to your kid

- 現在的家長上

回復 11# lovelinda 的帖子

我地都係同一信念, 之前得到好多人幫忙, 我地小朋友都已經有"著落", 仲記唔記得我地一起上"戰場"?!而家諗住"返來"幫返人, 唉, 不過今年真係有d....
唔好唔開心啦, lovelinda, 我喺呢度比個 你, 同係呢度無施地continue幫人的家長!!

回復 12# stinkyrabbit111 的帖子

pls check pm!

lovelinda:
繼續幫有需要的人吧!
大家加油!

並不是那些唔用學劵, 無政府監管便會強行加深的學校, 所有的方向都是會依據小朋友的發展的.......

所以如果這是你找學校的其中一個point, 建議你想清楚好唔好apply spk, 因為佢可能唔會係你杯茶.......

你講到我係想搵"那些唔用學劵, 無政府監管便會強行加深的學校"; 你諗吓咁樣同我講會唔會有啲斷章取義 ?

我其實只係話唔用學券應該可以寫字; 冇講過我想搵乜野學校

我都係禮貌答你一句"唔好想得太多,係唔係我茶...多謝你關心"
你又要加一句"現在的家長"....

你而家又寫大篇野...講到好似好委屈....sighs
我真係覺得你有小小以小化大...

希望你真係明白; 可以既話代入我角色; 睇多幾次我同你既對答

Good luck

SPK根本無需學卷,就算SPK大幅加學費,一樣大把家長湧住嚟!

參加學卷計劃的幼稚園,每年都要接受教署檢查,Sister應該係唔想花太多時間與人力做呢D行政工作,所以停掉學卷!

請問K1 school fee係幾多?
thank you!!

gurgur 發表於 12-2-22 00:13
請問K1 school fee係幾多?
thank you!!

每月收費 HK$2400.00

gurgur  thank you!  發表於 12-2-26 00:16

加咗學費, 咁課程會唔會改變咗呢? 入到KG, 係咪即係一定會入到佢地小學同中學呢?
‹ 上一主題|下一主題