用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問將軍澳羅氏基金中學的banding ?
go

請問將軍澳羅氏基金中學的banding ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無人知呀 ? 唔該.
   1    0    0    0

Bk 資訊band 1c
我未必考,因仔唔夠班,

根據教育局嘅定義,只有學生有banding, 學校喺冇banding嘅,收咗超過50%band1學生學校就叫band 1學校。但喺收到100% band 1 學校唔一定考到band1 成績。所以人哋同你講某某學校喺band 1學校,都要睇睇佢公開考試成绩得唔得,喺唔喺band 1成绩。否則,一間學校收band 1 生考band 2成绩就慘啦。成為一間負增值學校。

羅氏基金中學每年嘅年報都有列出收生成绩和公開考試成績,前幾年主要都喺政府派位,收band 2生,以教育局嘅定義,佢只喺一間band 2學校,但佢喺公開考試中學會考竟然考到band 1平均成绩。所以近2年收生要求提高咗,再加上直資小學畢業生質素較好,現在已經直上中學,羅氏基金中學慢慢變成一間band 1學校。

試想想收band 2 生考band1成绩, 相對一間收100% band 1 生考band1成绩, 増值能力更高。

如果羅氏基金中學收100% band 1生,相信將來成绩可能會更好。

醒目開學勳章

唔該晒

原帖由 lkong2005 於 11-11-1 12:28 發表
根據教育局嘅定義,只有學生有banding, 學校喺冇banding嘅,收咗超過50%band1學生嘅學校就叫band 1學校。但喺收到100% band 1 生嘅學校唔一定考到band1 成績。所以人哋同你講某某學校喺band 1學校,都要睇睇佢公開考試成 ...

回覆 2# lkong2005 的文章

請問你們有沒有出席學校剛舉行的家長簡會?你們的感覺如何?
以下是校長的一番說話 :
- 他將會隨時退休(因為不知保良局用不用他),但他想做多3至4年。
- 直屬小學如想入讀真屬中學,已經收了。現在只收取餘額學生。
- 學校不一定收取城績十分高的學生,只要學生有讀書興趣便可以,因為校長話學校有信心教好小朋友。
- 非常鼓勵小朋友參加學校舉辦的海外交流團和海外交流會。

個人感覺學校會走國際化的路線,要求的家境亦要比較好才可以追上學校的要求。

他將會隨時退休(因為不知保良局用不用他),但他想做多34年。

感覺上羅氏校長好務實,從不浮誇。佢講唔知保良局用唔用佢只喺謙虛話,羅氏中學舊年至囉咗全保良局所有中學中嘅傑出學校管理奬,保良局又點會唔用佢吖,只喺驚佢話唔做退休,但佢話想做多34年,應該喺想做到現在由直資陸慶濤小學第一班學生(現升讀羅氏中一)
中學畢業後,睇到成績,即喺5年後。聽講佢以前應承過呢班家長做到呢班中一學生畢業。

正因為羅氏囉咗個傑出學校管理奬,從教育局嘅《全面評鑑/視學報告》中說明學校有自我檢討,自我改進,自我完善和自我增值機制,就算羅氏校長真喺退休,管理機制運作良好,學校影響應該唔大。

直屬小學如想入讀真屬中學,已經收了。現在只收取餘額學生。

因為有直屬小學(大约收100人,餘額多少,不太清楚)
,所以競爭比以前大咗是肯定

學校不一定收取成績十分高的學生,只要學生有讀書興趣便可以,因為校長話學校有信心教好小朋友。

呢個我相信喺真嘅。羅氏校風唔差,再加上佢前幾年收band 2 生考到band 1成績,就証明學校收取成績唔喺好高嘅學生而又能教好小朋友考到band 1成績。全港又有幾多間中學可以做到啞?

非常鼓勵小朋友參加學校舉辦的海外交流團和海外交流會。

實羅氏舉辦的海外交流團,可以增加學生嘅國際視野,對學生有益無害。你唔想去可以唔參加嘅,冇人會逼你參加。而參加這些學校搞嘅海外交流團費用不會很貴,主要是來回機票和交通费,入住對方家庭,唔使住酒店,對方家庭包食宿,大约幾千元,又可以真正認識當地文化和生活。同區其它直資又有邊間有搞海外交流團?就算有費用都喺萬萬聲,一般津校想去都冇得去;
相比一啲富贵直資學校嘅海外交流團,唔想自己煩,外判比旅行社等等….動不動3 6萬去一次,住酒店好貴,食嘢貴,再加上搞手/代理/
旅行社錢,每日上幾堂課,又唔知可唔可以真正認識當地文化及生活,值唔值就見人見智啦。

個人感覺學校會走國際化的路線,要求的家境亦要比較好才可以追上學校的要求。

實羅氏應該喺走直資平民化路綫,相比其它直資學費較平,用最低成本走國際化嘅路線,一般中等家庭應該可以應付吧。

原帖由 lkong2005 於 11-11-7 16:18 發表
“他將會隨時退休(因為不知保良局用不用他),但他想做多3至4年。”

感覺上羅氏校長好務實,從不浮誇。佢講唔知保良局用唔用佢只喺謙虛話,羅氏中學舊年至囉咗全保良局所有中學中嘅”傑出學校管理奬”,保良局又點會唔用佢 ...

有句說話你講得好啱,Band 2生唔一定考唔到Band 1成績,有D小朋友係會在無威迫情況下發揮所長,等如一條像根越拉越容易斷,小朋友如能快樂地成長,是最重要,
當然要家長清楚小朋友既性格。

回覆 3# lkong2005 的文章

請問羅氏基金你個人認為有什麼缺點呢 ?

Sat 聼了播道大約收25-30人,相信羅氏也差不多吧!
我留了位19th 去聽

睇到資料,中一開五班,

我個人認為羅氏嘅缺點就喺唔做宣傅,唔做市場推廣。只靠用家囗啤,靠實力做出成績,咁樣做市場推廣好慢,冇人認識,吸引唔到band 1 生投考,只能收較多band  2 生,直接影響公開試只能有band 1c嘅成绩。收到較好嘅學生(band 1生) 應該會考到更好嘅成绩。

原帖由 Naurto 於 11-11-14 10:53 發表
請問羅氏基金你個人認為有什麼缺點呢 ?

身為家長,我欣賞學校的實事求事和務實的作風;眼見一些只重宣傳輕視實幹的學校相繼爆煲,我慶幸為孩子選對了學校.很多教育界人士都認識羅氏,尤其是他的校長;說羅氏無人認識,吸引唔到band 1生投考,並不真確.順帶一提,我和一班好友的孩子都是band 1,正在羅氏讀書.
原帖由 lkong2005 於 11-11-14 15:53 發表
我個人認為羅氏嘅缺點就喺唔做宣傅,唔做市場推廣。只靠用家囗啤,靠實力做出成績,咁樣做市場推廣好慢,冇人認識,吸引唔到band 1 生投考,只能收較多band  2 生,直接影響公開試只能有band 1c嘅成绩。收到較好嘅學生(band 1生)  ...

回復 1# siuchun88 的帖子

你好, 請問你小朋友係LHT 直升定考入好? 如是考的, INTERVIEW 問D咩問題?

THANKS!

幾年前LHT學生都要考的,但由舊年開始就可以直升.當年考的面試包括中英數,最特別的是可以自選音樂,視藝和體育評估,真的很全面.
原帖由 a_mum2009 於 11-11-16 14:46 發表
你好, 請問你小朋友係LHT 直升定考入好? 如是考的, INTERVIEW 問D咩問題?

THANKS!

thanks!

我見d 老師都好後生, 觀課時見到有2位老師, 佢地講英文都幾流利, 係咪大部份都係可以好流利?
原帖由 siuchun88 於 11-11-16 15:25 發表
幾年前LHT學生都要考的,但由舊年開始就可以直升.當年考的面試包括中英數,最特別的是可以自選音樂,視藝和體育評估,真的很全面.

羅氏英文科公開試好強勁,兩次會考和一次高考都是100%合格,優良率都很高.視學報告都有大讚.
原帖由 a_mum2009 於 11-11-16 15:53 發表
thanks!

我見d 老師都好後生, 觀課時見到有2位老師, 佢地講英文都幾流利, 係咪大部份都係可以好流利?
‹ 上一主題|下一主題