用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怕羞兼發台瘟
go

怕羞兼發台瘟 [複製鏈接]

小女已經K3, 有d怕羞兼一上台便驚,喊.
報d咩course train 吓好d?有無好介紹
   0    0    0    0

training course一切是預先設定, 反而日常生活多鼓佢去做仲好, 例如: 有時去公園時就叫佢企定定唱首兒歌你聽, 佢唔肯咁就媽咪做先囉!  又或有時去到一些大型琴行, 便鼓勵佢彈吓又好, 按吓也好。

相信她是一個好黏身的小朋友, 多些給與鼓勵, 有錯唔好馬上話停, 多些參與同學仔既聚會, 並鼓勵參與群體活動, 必要時父母不要理會她, 同佢保持一下距離。

thanks eny,
but any course suggestion for training? anyone help me....

may be you can try kids gallery: communication skills(for 3 to all) and presentation skills(for 5 to 6)

check with the following website:
www.kidsgallery.com

唔使點參加咩COURSE, 俾多D比賽同出台表演機會就可以訓練!

其實由K1至K3我做過好多野...但平時台下小女是沒有問題的,但一到上台表演or比賽, 開始扁嘴,嚴重的會喊,好驚好多人望住, 以前預備好的已經發揮唔到出來, 再加上有d是團隊性的好影響自己team...(我已經同佢報了出面的遊戲性的活動,eg: Mcdonald Halloween活動上台表演, 籌款活動上吓台取獎狀都驚....唉, 聽d mama話學吓朗誦比佢成日regularly表演會好d,是嗎...?

ilovethiscow:
   所以我咪想揾d course train 吓小女大擔, 好過响比賽or 表演先當training,
如果唔係d家長真係多得我唔少

醒目開學勳章

我囡以前都係咁, 連見到陌生人都唔夠膽講野, 當時我不知幾驚佢考小學會唔掂,所以我就任何時間都要佢自己開口, 例如:出街食飯自己叫野食 ,去見多D陌生人(例如去我公司) 當然同時我幫佢狂報比賽, 大小賽都去, 上台上到佢唔驚為止

回覆 9# F946 的文章

請唔好介意我咁講,我覺得你囡囡好可憐,佢愈怕你就愈迫佢,佢只不過係k3人仔,人人性格不同,佢可能係缺乏自信而唔係怕羞,唔係個個小朋友都咁享受於人前表演,試下從生活平常事多d比機會佢自己試,例如買下報紙,去七十一買吓嘢咁,試得多,自然加大自信心
原帖由 F946 於 11-11-2 11:33 發表
其實由K1至K3我做過好多野...但平時台下小女是沒有問題的,但一到上台表演or比賽, 開始扁嘴,嚴重的會喊,好驚好多人望住, 以前預備好的已經發揮唔到出來, 再加上有d是團隊性的好影響自己team...(我已經同佢報了出面的 ...

jollyma:
   其實佢其他野無問題架,買野食係佢叫自己果份, 去7-eleven係佢自己去買(我離遠睇住), 平時又有早晨aunt, uncle....
    就是上台這問題就難倒我了

原帖由 F946 於 11-11-2 22:57 發表
jollyma:
   其實佢其他野無問題架,買野食係佢叫自己果份, 去7-eleven係佢自己去買(我離遠睇住), 平時又有早晨aunt, uncle....
    就是上台這問題就難倒我了

請你唔好介意,既然佢其他野係無問題,不如嘗試尊重佢唔想上台這個意願.如果有人要我參加香港小姐,要我在幾百萬人前著3點式泳衣,我會令願死左去算了.其實最大問題只是考學校,我女都有相同問題,我見佢在台上喊我好心痛,於是我無再要佢上台,我決定搬屋抽學校,結果我抽倒名校.她現在P.3了,長大了,慢慢也接受上台表演.她是你的心肝寶貝,很需要你的保護

我囝囝第一次參加比賽我都驚佢會怯,因平時佢較內向.好在去到會場,見到2個同學仔係到,佢地一齊玩/傾計,完全唔當係比賽,大家都不知幾開心,反而d媽咪仲緊張.
你不如下次約埋同學仔一齊報名,大家當去玩,可能輕鬆d.

原帖由 do-re-me 於 11-11-2 23:32 發表

請你唔好介意,既然佢其他野係無問題,不如嘗試尊重佢唔想上台這個意願.如果有人要我參加香港小姐,要我在幾百萬人前著3點式泳衣,我會令願死左去算了.其實最大問題只是考學校,我女都有相同問題,我見佢在台上喊我好心痛 ...

同意,唔係每個人都喜歡站在鎂光燈下。K3小朋友只有5歲左右,可以自己去買野都好了不起。有時順其自然,過幾年又會夠勇氣走出去。
訓練班可以教technique, 但上台驚到喊,是“心”的問題。

just give her some time, she is just a k3 kid

小孩子很可憐

Agree no more!!!

小孩子的自信心是慢慢培養的,有些做得快d,有些可能一世都唔鍾意上台表演(如:林夕)。

大人的世界(和學校)若不懂欣賞不同性格的孩子,他們又怎會獨立和有自信心呢?!

只有愛能改變一個小孩。個人經驗,我在中學時加入教會,適應了在小組中分享;慢慢我勇於站在人前說話。

原帖由 do-re-me 於 11-11-2 23:32 發表

請你唔好介意,既然佢其他野係無問題,不如嘗試尊重佢唔想上台這個意願.如果有人要我參加香港小姐,要我在幾百萬人前著3點式泳衣,我會令願死左去算了.其實最大問題只是考學校,我女都有相同問題,我見佢在台上喊我好心痛 ...
‹ 上一主題|下一主題