用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教一下...女拔
go

請教一下...女拔 [複製鏈接]

首先恭喜有機會進入「女拔」第二輪面試的小朋友
預祝你們順利過關...考進心儀小學..
本人小囡也有幸獲得second-in機會,感到意外之餘亦替她高興,因她是細女而且在學術方面也不叻...所以不會有太大期望,只跟她說盡力而為便可以了....另外,從朋友口中得知每年「女拔」有很多sibling和舊生背景的考生也能進入second-in的,所以本人想請教一下各位前輩,學校是否會優先取錄的呢?
請指教
   0    0    0    1

唔可以講會優先,但一定有呢類人入到,但亦有唔得,最重要係小朋友!校長覺得佢潛質好就收,可以肯定女拔收唔小細女,即九月以後出生,佢地以我所知都是冇背景及普通家庭。連12月超細女都有!

回復 1# Babu0710 的帖子

唔該哂Babu0710你的資料!
仲以為DGJS唔喜歡收細女,個人認為大女係會醒目D,由其在學術方面...
以上只是個人意見,不知其他爸媽是否認同呢?

呢個亦係我心事,因現讀心儀KG不收超大,所以一早決定做'細女',祝所有9-12月小朋友加油!努力増高、增值!考小一盡顯實力!

唯一肯定是細女的準備會緊密啲,大女用差不多6年時間可拉長做,但細女只有5年。但如準備充足,父母培養得宜,如兩者資質差不多,出來結果分別不大,這亦可解釋女拔會收細女的原因。

請問DGJS 2ND INTERVIEW要悟要 IN父母o架?

上年不需要,父母一同在校長室門外等。
‹ 上一主題|下一主題