用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血幼稚園
樓主: barney45
go

寶血幼稚園 [複製鏈接]

回覆 76# achun104 的文章

hi achun104,
小女都收到am offer, 我都係住TKO
現在個心十五十六, 如果讀寶血要坐一個小時校車,
就真係要搬去香港住,
但佢又冇guarantee派返寶血小學,
值唔值得搬去香港???

一個鐘太長喇...點解要報到咁遠? 九龍塘大把好學校啦! 我東區去都覺得遠, 跑馬地d交通係唔講得笑ga...

因為婆婆住係銅鑼灣,可以幫手睇囡囡,
所以念著luck draw 都係香港區.
讀小學先搬去香港住.

原帖由 MIC-MIC 於 11-11-7 14:08 發表
就真係要搬去香港住,
值唔值得搬去香港??? ...

My son guaduated 2 years a ago.  As far as I know, they will accept you during lock the door process.
I know that quite a number of kids with unsatisfactory lucky draw result can succesfully enroll.  The Principle will help you to write a letter.  The chance I will say is very very high.

據我所知, 就算大抽獎唔入到小學, 你叩門佢都好大幾會比你入返小學果喎, 同埋小學校長好似會比咗D 叩門位寶幼先.

咩而家住將軍澳要一個鐘至返到學校架, 我之前住將軍澳返寶血都係40分鐘到咋喎.

多謝你們意見!  聽完咁我就放心D呀 :

P1派位都是我 concern的問題, 我本身唔是住在灣仔區, 唔知在第一輪誇區報寶小的成功率高唔高呢 ???

我都係好擔心升小問題如果到時要上其他傳統小學銜接O 5 OK….

車程方面就5擔心因為坐校車其實都無咩分別我女E+ TKO返麗港城pn…./放學都係尾站返學only 5-10mins…可想而知幾近…but 放學同是尾站1hr 有時要
1hr10mins…

反而我1收到PB即打去查詢TKO 校車線學校提供o左個褓母車Tel我問佢答我去TKO就算放到頭站都只係45mins….& 我女平時好like 瞓覺的….E+ pn 校車ee話我G佢日日都瞓所以我覺得
OK…

同埋之前睇D人講住灣仔咁近上PB校車車程都要45mins

原帖由 MIC-MIC 於 11-11-7 14:08 發表
就真係要搬去香港住,

就真係要搬去香港住,

我住東區!!!
我每朝帶個女返學都見到個寶幼姐姐仔 7點50分已經要上校車....都係要預一個鐘多D!! 除非自己湊返學la!!

我女而家返北角都要 7點 35 分上校車..不過返黎就好快..5分鐘就返到屋k!!!

想請問如不是放第一志願,叩門還會大機會嗎?

原帖由 ymjoy 於 11-11-7 16:13 發表
據我所知, 就算大抽獎唔入到小學, 你叩門佢都好大幾會比你入返小學果喎, 同埋小學校長好似會比咗D 叩門位寶幼先.

咩而家住將軍澳要一個鐘至返到學校架, 我之前住將軍澳返寶血都係40分鐘到咋喎. ...

聽D 畢咗業既媽咪講, 佢地都無將寶小放第一志願既, 但都放係第2或第3志願, 不過叩門時都有收番喎.

另外, 暑假前有個"小一簡介會", 個小學校長有去演講, 我覺得佢係好希望寶幼既學生可以入返晒寶小既, 除咗兩間寶血有聯繫外, 佢話寶幼D學生好乖同好有禮貌.  

所以我覺得如果我有放寶小係頭3位, 叩門佢都應該會收'瓜'.

醒目開學勳章

原帖由 bopui0607 於 11-11-4 21:31 發表
不要灰心 ! 你仲報左邊D啊 ?

仲報左: 高主教, 靈糧, 真光
將會報: SPK, 聖公會

如果考唔到, 都可以留係明慧升K1的, 北角明慧的老師都唔錯呀! 我上星期六參加完親子旅行見到老師們都好好呀.

原帖由 jelly-pudding 於 11-11-8 13:18 發表

仲報左: 高主教, 靈糧, 真光
將會報: SPK, 聖公會

如果考唔到, 都可以留係明慧升K1的, 北角明慧的老師都唔錯呀! 我上星期六參加完親子旅行見到老師們都好好呀. ...

我都報左真光..
不過同蘇折同一日..
唔知時間係點!!

最終收到信, 係備收生(pm class), 其實係唔係所有後備生都係 pm class呢?

唔知有無機會入到呢?

醒目開學勳章

原帖由 淋魚魚 於 11-11-8 13:28 發表

我都報左真光..
不過同蘇折同一日..
唔知時間係點!!

我今年放棄蘇淅了, 因為聽聞學校好strict, 我擔心唔太適合我個仔.

寶幼學費交$188/mth? 扣咗學券?

原帖由 fingerbb 於 11-11-9 22:16 發表

咁平?

原帖由 fingerbb 於 11-11-9 22:16 發表

係?

學費$1788, 扣咗$16000全年十期學券, 唔係一個月交$188?

我既理解都係咁, $188 x 十期...好抵呀!!
(reference: http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/schooldetail.asp?ID=584)
‹ 上一主題|下一主題