用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 誠意請教課程問題, 請LMC家長指教!
go

誠意請教課程問題, 請LMC家長指教! [複製鏈接]

誠意請教課程問題, 請LMC家長指教!

(1) 有關LMC的閱讀風氣, 具體情況如何? 例如每週有沒有指定看幾本書, 甚麼類型的書, 要不要做相關的reading diary功課, 課堂中有安排閱讀時間嗎? 圖書館藏書豐富嗎?

(2) 雙班主任制是兩位都是本地老師嗎? 家長容易和班主任聯絡到嗎, 如電話, EMAIL.

(3) LMC注重音樂嗎? 有沒有樂器團體, 合唱團? 會訓練學生參加校際音樂節團體比賽嗎?

(4) 有制服團體如小童軍, 交通安全隊等?

(5) 英文堂是native english teacher教嗎? 一年級開始是否已有英文寫作?

問題很多請見諒, 這些都是我想知道的事, 除英文程度外, 我比較關心整體教學狀況.
   1    0    0    0

原帖由 helenli 於 11-10-30 01:19 AM 發表
誠意請教課程問題, 請LMC家長指教!

(1) 有關LMC的閱讀風氣, 具體情況如何? 例如每週有沒有指定看幾本書, 甚麼類型的書, 要不要做相關的reading diary功課, 課堂中有安排閱讀時間嗎? 圖書館藏書豐富嗎?

(2) 雙班主 ...

helen,

hi 你好, 又見到你 hohoooh :;pppp:
我即管答下啦.....

1. 我記得p1時, 早課會一齊睇書, 讀左一本要做reading record, 25本以上, 會有奬狀送比小朋友, p2 好似冇左呢一part, 但早會前, 可以自由去睇圖書, 仍然有reading record, 有一堆小朋友在操場玩, 有一堆就睇書. 另外每一周至兩周都要讀一本課外書, 再做record. 閱讀風氣不差架.

2. 雙班主任有可能係本地老師的, 聯絡方法, 只要你留低邊一班小朋友家長, 班主任都會在當日回覆你電話的.

3. 我覺得lmc 幾鍾意以音樂去感染小朋友, 如每朝早都會一齊唱歌, 每日唱的歌都不同, 上年我最鍾意小朋友唱lion king 的 I just can't wait to be King, 加埋動作, 好有動感, 另外學校亦有合唱團, 小提琴班. 學校係超級鼓勵同學出去參加活動的, 校際的音樂比賽, 基本上每位小朋友都會收到通告, 家長同小朋友只要想join, 就join 得架喇. hoooh

4. 噢, 呢兩樣冇囉, sorry ~~

5. 不是很多natvie teacher 啊.
一年級開始已有寫作, 簡單如周記開始.  

有冇其他家長補充啊 ?
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

bchi:

原帖由 bchi 於 11-11-4 15:33 發表

helen,

我即管答下啦.....

1. 我記得p1時, 早課會一齊睇書, 讀左一本要做reading record, 25本以上, 會有奬狀送比小朋友, p2 好似冇左呢一part, 但早會前, 可以自由去睇圖 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 Whitepine 於 11-11-4 04:07 PM 發表
bchi:

白松兄,  

叫你補充啊, 你豎起兩隻指公做乜姐 !!!  :;pppp: :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 11-11-4 15:33 發表

helen,

我即管答下啦.....

1. 我記得p1時, 早課會一齊睇書, 讀左一本要做reading record, 25本以上, 會有奬狀送比小朋友, p2 好似冇左呢一part, 但早會前, 可以自由去睇圖 ...

閱讀係最好及輕鬆的方法, 我勁like, 只要給孩子選取有興趣的圖書, 就可以吸引他們主動追看.

我都覺得係, 小朋友養成睇書既習慣, 將來就不怕他們會抗拒讀書/睇書了~~
對做閱書報告很有幫助呢~~

醒目開學勳章

bchi,

你答得好好!! 我無補充!!

原帖由 bchi 於 11-11-5 22:18 發表

白松兄,  

叫你補充啊, 你豎起兩隻指公做乜姐 !!!  :;pppp: :;pppp:
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人
‹ 上一主題|下一主題