用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這成績考出面D名校得嗎?
樓主: doncheng
go

這成績考出面D名校得嗎? [複製鏈接]

原帖由 redkoni 於 11-10-31 11:03 發表

你太謙啦, 囡囡果間不衹是名英中, 更是港島傳統名女校,
又免學費, 拍得住SP喇.  其實小朋友去參與見識吓人生百態都是益處, 單是講試唔試都巳經咁精彩.  不過如果我話, 就算這些直資名校收我, 我都要考 ...

嘻嘻,我又嚟加一把嘴。
我女係晌港島讀一間有直屬中學嘅小學,名次就比 Crabpincers 個女差,考直資係我要佢去考嘅。
佢當初唔願意,我以為佢唔捨得 d 同學,同佢講就算考到都係由佢自己揀讀定唔讀,冇所謂、冇壓力。
結果佢真係考到之後,好有決心讀嗰個係佢,有猶疑嗰個變咗係我,學阿 redkoni 話齋,要俾錢,正所謂一闊三大。
咁既然協議咗咪俾佢試吓,慶幸阿女都叫做讀得開心 ok。

原帖由 Rattie 於 11-10-31 14:47 發表

嘻嘻,我又嚟加一把嘴。
我女係晌港島讀一間有直屬中學嘅小學,名次就比 Crabpincers 個女差,考直資係我要佢去考嘅。
佢當初唔願意,我以為佢唔捨得 d 同學,同佢講就算考到都係由佢自己揀讀定唔讀,冇所謂、冇壓力。
結果佢 ...

多謝你!又有一個case今我應該比佢試試!

原帖由 doncheng 於 11-10-31 14:36 發表
係我意願 噙晚個女話唔要讀女校,叫我千萬不可選,現在唯有選st.paul一間

If I were you, I am more than happy she made the final shot.

My son got into an elite DSS 5 yrs ago, no seniors he knew from his primary, except 2 seniors he met in US's summer school. Difficult to make friends initially, the standard is much higher than his primary school. On and off he complained to us....... then I said, do you want a change, do you love the school...... he will keep quiet and move on.

If the school is picked by you or me, as parents, what will they say to us........ how can we defend?

They need to learn the consequence of any decision they made, study, career, girl or boy friends..... more to come. We can see their maturity soon....

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回應Doncheng #40帖子

我個女當初都唔愿讀女校,但我說收到offer才考慮都未遲 (通常聽完S1簡佈會參觀完campus或完成interview後,她們的看法會有改變),事實上Band1頭的好學校都幾乎係女校,而通過這些名直資嘅interview,你大槪知道個女嘅實力,會作出最好嘅步署同安排。

原帖由 Rattie 於 11-10-31 14:47 發表

嘻嘻,我又嚟加一把嘴。
結果佢真係考到之後,好有決心讀嗰個係佢,有猶疑嗰個變咗係我,學阿 redkoni 話齋,要俾錢,正所謂一闊三大。
咁既然協議咗咪俾佢試吓,慶幸阿女都叫做讀得開心 ok。

就算一闊三大, 最多咪慳啲使少啲, 都係值得!  令千金的師姊, 近十年幾乎年年攞香港傑出學生獎,
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2341831&extra=page%3D2&page=1

入U率又高.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2337307&extra=page%3D5

出席越多面試對小朋友的膽量鍛鍊越好, 見多D野學多D野, 作最好的預備, 最壞的打算, 還有不要為小朋友加壓, 越鼓勵表現越好, 壓力還是留給我們自己吧, 我兒放榜前一晚我也睡不著還胃痛!

原帖由 fungsingma 於 11-11-2 12:16 發表
出席越多面試對小朋友的膽量鍛鍊越好, 見多D野學多D野, 作最好的預備, 最壞的打算, 還有不要為小朋友加壓, 越鼓勵表現越好, 壓力還是留給我們自己吧, 我兒放榜前一晚我也睡不著還胃痛! ...

Thank You!!!!!!!!!!

EK 真係需要多一些像你這樣有心、正能量的家長。
多謝

原帖由 redkoni 於 11-11-1 22:18 發表

就算一闊三大, 最多咪慳啲使少啲, 都係值得!  令千金的師姊, 近十年幾乎年年攞香港傑出學生獎,
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2341831&extra=page%3D2&page=1

入U率又高.
http://forum.edu-ki ...
‹ 上一主題|下一主題