用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 車撞學童五小時五宗,小一女生重創
go

車撞學童五小時五宗,小一女生重創 [複製鏈接]

慢慢走勿亂跑, 馬路如虎口, 交通規則要遵守, 安全第一, 呠呠, 命長久.

節錄蘋果日報  2011年10月28日

【本報訊】港九新界昨在短短五小時內至少發生五宗學童過馬路被車撞意外,其中四宗更是於上學繁忙時間的一小時內發生。一名 6歲小一女生由父親陪同上學,在葵涌石梨街學校門前過斑馬線時被小巴猛撞,飛彈數米倒地,頭部及雙腳重創送院救治,情況嚴重。記者:馬嘉鍵、馬耀文、劉柏麟

資料來源:
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111028&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=15748507

0    0    0    0

醒目開學勳章

回復 1# redkoni 的帖子

話我歧視又好, 偏見又好, 非常唔like d小巴&的士.

只係希望她會無事

咁離譜既呢d黑心司機

我而家都唔敢比阿女自己過馬路, 她小五了

醒目開學勳章 王國長老

我唔知當時情況係點, 但如果父母有拖住, 點會撞到成個飛開

上星期六, 我陪住2個童軍領袖帶一班細路去公園做分組活動, 約廿個小朋友, 其中一個領袖行前, 企O係馬路中間睇住小朋友過馬路(果度無交通燈)

我同另一個領袖帶住3個溜後既, 我叫前面2個唔好行喇, 因為有車黎緊我都想阿SIR先安全上返路面, 我寧願等下一次無車, 2個停左, 為安全計我都搭住佢地膊頭, 就O係呢個時候, 我身後果個細路(即我同另一個領袖中間)突然衝出去跑過對面

我地唔敢出聲怕嚇到佢停低跑返轉頭仲衰 (架車未至於好近但點都叫落緊斜)! 一過左對面, 個領袖鬧到個細路飛起

小朋友有D真係無咩危機意識架.....

醒目開學勳章 王國長老

我女小六, 我只敢俾佢過有晒紅綠燈既馬路(細細條果D)
所以我俾佢自己放學行天橋去搭地鐵, 但唔俾佢自己由地鐵站行返屋企! (我住銅鑼灣呀, 幾多車呀, 我邊敢呀)
原帖由 Whitesnow 於 11-10-28 01:17 PM 發表
我而家都唔敢比阿女自己過馬路, 她小五了

有紅綠燈都唔一定安全,我綠色人像燈亮着時過馬路,但比架車"必"我

斑馬線係最危險的過路地方, 因為過馬路的人以為好安全, 警覺變低咗,

唉.....搵食車 >_<
‹ 上一主題|下一主題