用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 請教高年級家長:小一GS 測驗形式是怎樣的? ...
go

請教高年級家長:小一GS 測驗形式是怎樣的? [複製鏈接]

請問小一GS 測驗形式是怎樣的?老師派了張vocabulary list,是否要識串和應用,測驗時是否不供詞?因為模測不包括GS,所以不清楚會怎樣測?謝謝指教!
   0    0    0    0

回覆 1# janssenma 的文章

是供字填充.  但我會勸小朋友串字.  一來你知有d小朋友照抄都抄錯, 二來要build up vocabs, 唔只為GS一科, 亦為英文科, 更為他日通識科.  有看圖題, T/F題, MC 題& 生活常識(課外)題.  記得提小朋友睇清楚大題目(2nd semester要自己讀卷), 有時老師叫circle the correct answers, 有時underline, 有時put a tick, 有時又put a circle....etc.  答o岩但唔照instruction做會成part無晒分架.

Yanamami,

非常詳盡, 唔該晒,你真係好好人!

請問生活常識題佔多少分,是否如其他學校的時事常識題般的形式?

quote]原帖由 Yanamami 於 11-10-27 19:46 發表
是供字填充.  但我會勸小朋友串字.  一來你知有d小朋友照抄都抄錯, 二來要build up vocabs, 唔只為GS一科, 亦為英文科, 更為他日通識科.  有看圖題, T/F題, MC 題& 生活常識(課外)題.  記得提小朋友睇清楚大題目(2nd ... [/quote]

根據開學時派的常識科備忘, 一年級下學期先開始有時事題和生活常識題, 所以上學期集中溫習課堂知識便足夠了.

GS我只是溫了vocab list和做番啲WorkSheet, 嘗試叫阿仔串vocab list的詞語但失敗, 希望到時佢唔好抄錯字.

原帖由 Charmainetowin 於 11-11-6 02:29 發表
請問生活常識題佔多少分,是否如其他學校的時事常識題般的形式?

quote]原帖由 Yanamami 於 11-10-27 19:46 發表
是供字填充.  但我會勸小朋友串字.  一來你知 ...

回覆 2# Charmainetowin 的文章

生活常識:  E.g. 鯨魚是: a)XX類  b)XX類  c)哺乳類  d)XX類  動物.  

歷史博物館逢星期  a)一  b)二  c)三  d)日  休息

之類問題啦......

嘩,D內容都好廣泛!

原帖由 Yanamami 於 11-11-6 13:21 發表
生活常識:  E.g. 鯨魚是: a)XX類  b)XX類  c)哺乳類  d)XX類  動物.  

歷史博物館逢星期  a)一  b)二  c)三  d)日  休息

之類問題啦......
‹ 上一主題|下一主題