用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤 vs 播道
go

陸慶濤 vs 播道 [複製鏈接]

各位家長,兩間小學你哋會點揀呀?
   1    0    0    0

陸慶濤資料供你參考:

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1#pid34064093

醒目開學勳章

我本人真係頂唔順LHT個校舍。

如只看校舍, LHT 可算數一數二差, 但感覺學生水準應比EC 高.

我都有同樣煩惱,但今日未收信,唔知有無播道offer,但聽聞註冊都幾趕下,都要諗定,費時hold 住d位阻住其他mami。

這幾日問過下d功課輔道班老師意見,他們說陸慶濤的學術性較高,無論中英文,程度都好有要求。另外聽其他家長說,學校要求要學識游水同埋要學一種樂器。老師較資深有經驗。

而播道就開心d,英文較淺但他們英文科是用英國書的,中文較深因他們與中大合作故要不停看書例如西遊記等,所以無範圍比較難溫。老師較green經驗不多。而這幾天出現有播道小六家長的負面評價,都要諗清楚自己心目中的理想小學究竟是否適合孩子,及對他將來的影響。畢竟是一讀12年的學校,不想太主觀做錯決定害苦他。

現暫註冊了陸慶濤,如果無播道offer就不變。但如果有播道offer 都會想一想,畢竟播道是我first choice!

原帖由 Trada 於 11-10-27 12:16 發表
各位家長,兩間小學你哋會點揀呀?  

我問過教小學的朋友,佢話論成績,LHT 是全港保良局小學的龍頭大哥,成績比陳守仁更好,但因為校舍較細,所以陳守仁比較受歡迎,但排除校舍的硬件因素,他都是一間不錯的高增長學校,如果有得擴校就好啦。

原帖由 Naurto 於 11-10-27 12:32 發表
如只看校舍, LHT 可算數一數二差, 但感覺學生水準應比EC 高.

係呀,播道都係我First Choice,LHT都註咗冊喇,但呢兩間我都心大心小,唔知點揀

咁我地情況一樣,咁你無乜意見分享。我都心大心細,一有播道offer就要認真想想!

原帖由 Trada 於 11-10-27 12:58 發表
係呀,播道都係我First Choice,LHT都註咗冊喇,但呢兩間我都心大心小,唔知點揀  

我覺得LHTD,播道開心D,但仲有細佬妹嘛,LHT又唔係收硬,但播道一定收,所以好煩呀。我有其他朋友都收到信喇,我諗都係………. ,要預備叩門

我唔熟LHT呢間學校, 但聽你地講, 黎黎去去都係學術性高同埋谷, 咁其實佢同一間普通地區津校有什麼分別呢? 我住果區好多呢類出晒名好谷又深既津校, 呢d學校應該區區都唔少.

唔係播,我問過LHT 個主任,佢話如有兄弟姊妹讀緊係收硬播,但表哥表姊就唔計。我又問過d LHT 其他家長都係咁話。

原帖由 Trada 於 11-10-27 14:13 發表
我覺得LHT谷D,播道開心D,但仲有細佬妹嘛,LHT又唔係收硬,但播道一定收,所以好煩呀。我有其他朋友都收到信喇,我諗都係………. ,要預備叩門 ...

回復 11# Lovelybbs 的帖子

中哂我心諗,正正就係如你所講,所以冇去註冊到! 係比津校多左保證上佢間英中!

分別係無一條龍同無百分百保証入到羅氏這類band 1 又校風好的中學。讀其他津校 eg 馮x ,你要小五小六狂谷才有機,要痛苦多2年及經歷多一次比升小更難的派位及髏驗多一次幻得幻失及失望的感覺,我覺得一次就夠了。一條龍唔駛煩可以專心學業上的事情多好。

你入到普通津校,如果入唔到精英班,讀band 1 的機會不大,到時入左d band 2 or 3 的學校,又正處於少年反叛期學壞左點算?

平衡風險處理的關係,學費只是千多元但教學質素會好些,又何樂而不為?而一般津校老師要應付很多行政工作,工作壓力很大,就算有教學熱誠及愛心都會被磨滅不少。相對直資有較大自主權,行政壓力相對較少,會可以投放在教育上會較多。這是一些教小學的朋友說給我知的。

原帖由 Lovelybbs 於 11-10-27 14:32 發表
我唔熟LHT呢間學校, 但聽你地講, 黎黎去去都係學術性高同埋谷, 咁其實佢同一間普通地區津校有什麼分別呢? 我住果區好多呢類出晒名好谷又深既津校, 呢d學校應該區區都唔少. ...

回復 14# roccolamar 的帖子

唉....你又講得好岩,仲要連收2個REJECT,又放棄左LHT,都頭來可能得個吉!

仲有3間未知,不過出面個D 更加冇咩希望!渡日如年!

唔駛灰心還有機的,如你是LHT waiting,你主動打去問機會會大d,如果reject,你就先寫封信叩門,跟著K3每出一個評估send 佢俾佢update下同話俾佢知小朋友在進步中,6月再就叩門,機會會大d。如未申請過,聽其他mami講過,6月叩門都有機會。

原帖由 kirstyau 於 11-10-27 15:07 發表
唉....你又講得好岩,仲要連收2個REJECT,又放棄左LHT,都頭來可能得個吉!

仲有3間未知,不過出面個D 更加冇咩希望!渡日如年!

thanks  roccolamar 的分享, 我的想法跟妳一樣, 我昨天也去了LHT註冊了, 還在等EC的result... 其實, 真的掙扎了很久才决定去註冊, 現在感覺是放下心頭大石... 硬件設備真的不重要, 教學質素及長遠發展/升中才是重點... 希望日後能成為同校生並多多指教

哩幾日都講咗大家對LHT的睇法,不如又講吓播道呀
Chun Chun was born on May 25, 2006. 05/25/2006 - 3.65kgs, 53cm 06/28/2006 - 4.91kgs 08/05/2006 - 6.42kgs, 62.5cm 10/14/2006 - 7.57kgs, 70cm 11/24/2006 - 8.41kgs

我聽過播道的小一簡介會,成個talk 盧校長用了很多時間表達他的教育理念及鄰舍精神,覺得學校充滿愛心,孩子應該會讀得開心及有禮貌。但我朋友都有講,雖然是英文小學,但英文程度又不是想象中咁高,同埋唔多NET

原帖由 c3616 於 11-10-27 18:04 發表
哩幾日都講咗大家對LHT的睇法,不如又講吓播道呀

我仔仔下年至考2013年小一,但經已做緊功課,LHT係我們心水之一....

鄰居有兩兄弟,哥哥是LHT讀緊高年級,弟弟2011年剛入小一, 但LHT唔取錄! 叩門都係無收!但弟弟無咩問題,相信真係interview表現好差!
真人真事, 所以兄弟姊妹讀緊LHT都唔係收硬架!

原帖由 roccolamar 於 11-10-27 14:44 發表
唔係播,我問過LHT 個主任,佢話如有兄弟姊妹讀緊係收硬播,但表哥表姊就唔計。我又問過d LHT 其他家長都係咁話。
Music is my Life, my Love, my Everything,
‹ 上一主題|下一主題