用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 犠牲的定義
樓主: conconma
go

犠牲的定義 [複製鏈接]

我就無你地咁偉人,無乜野高薪厚職....我一大肚就做左全職C6.
我仔幾個月大,我己懷疑佢有問題...大約2歲評估先CONFIRM自傾....到而家3歲了,我從未因佢係自傾而哭過....但教佢時勞氣就有唔開心,又因為打過佢而哭...等等.
我地無用$去比佢做任何TRAINING,只係剛剛入左S位....平時都係帶佢去遊樂場玩,響屋企又係玩...我好懶....我只想仔仔日日開心,當然都想佢可以有進步.....
我身邊都有朋友既仔仔女女好難搞,有乜唔開心我地都會傾計.....有同路人間唔中傾下,真係乜屈都會散咁D!
ANYWAY,大家一齊加油呀!

犠牲的定義---------------->>>都曾幾何時閃過一個念頭, ~~~早知唔生細佬哥, 兩公婆自由自在, 搵幾多洗幾多, 一年去幾多次旅行都得............................~~.不過, 呢個念頭只係一次閃過就無啦, 自從亞仔每次同我講: 媽咪我好鐘意你呀, 我已經覺得就算明天是世界沒日都無所謂, 因為愛一個人係不問回報

原帖由 autunmbb 於 11-10-27 22:53 發表

個媽咪自殺係因為有抑鬱症,佢唔係因為個仔難教而自殺,係因為佢有病

好同意。

跟有depression的人傾計,不能用太理性/理論的approach. 佢地只會講得你唔明白佢,更加唔同你講。

多D聽佢地講,建立信任後,有需要真係要叫佢睇醫生。

回覆 1# Olympian 的文章

yes totally agree...dont worry gals, since i studied the Counseling psychology, i wont preaching to her n i'm glad that i persuaded her to consult the doctor tmr, i ll accompany with her to see the doctor...(this doctor is my fd)...

i'll try my best to stop her to do any silly things or attempt suicide

我由2歲半開幫佢已知道佢自閉症
成曰想仲細BBD慢D訓練下就可以返k1
冇事啲之後一路訓練自己帶住佢辛苦好痛苦佢好衝動心急活躍喊好多次自己頂唔順
好彩有同路人分享下
而家佢4歲半我仍然靠私人密集式訓練因家庭唔接受仔去s位我仍然自己帶出帶入上午I位下午私人訓練我亦開始心力好累
我看唔清前面路但我亦盡我能力也會想將來小學最差輕度如佢得主流容合我好感恩
亦唔想迫得仔太緊我唔想佢辛苦去追不停咁做到盡量玩下開心下放鬆D將要求再放低
我唔知我做得對不對但算盡到責任和比好多愛對仔仔

每個人總有佢既長處....有時我會借用視線轉移一下...HEHE

回覆 2# ling619 的文章

量力而為, 不要迫得太緊...小朋友也有自己的時間表, 有時候急都急唔來...
‹ 上一主題|下一主題