用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一補習gramma
go

小一補習gramma [複製鏈接]

人人都說要打好過底,所以小一開學就出去補習gramma,有無過來人分享下有無用呢?
   0    0    0    0

我囝囝小一開始學!!!係好啲!!!現在小四!!!!

有D學校小一下學期教GRAMMER.
家長上學期補定先. 呢D叫預習.
以前老師都係咁樣叫我們先預習, 在上課時有唔明白可問老師.
但我們總是在上課時第一次學, 不明白時再問補習老師.
有預習或補習當然好D.
但要時間安排及孩子肯做.

系呀,英文最緊要打好個底,自己識英文可以唔使出去補習,因為浄系學學校既英文系唔夠,比佢學多d生字,對佢reading有幫助

請pm我在哪里學, 可以嗎?謝謝。
原帖由 囝囝mama 於 11-10-27 01:24 發表
我囝囝小一開始學!!!係好啲!!!現在小四!!!!

我都想知道, 可否 pm比我呀! Thanks!

都唔知点解,而家學校學的,個個都覺得唔夠用,我仲以為小一可跟住學校課程自己教
就得添!

http://www.ymca.org.hk/upload/ctr134/common/08_01_Language.pdf

希望幫到你!!!(我囝囝在油麻地YMCA學!!!)
這間也不錯!!!www.coaselearning.com

你想向邊個區補呀

原帖由 Scarlet 於 11-10-27 17:43 發表
都唔知点解,而家學校學的,個個都覺得唔夠用,我仲以為小一可跟住學校課程自己教
就得添!

自己跟住學校課程教小一係OK. 但再高d年級就應該可以學多好多grammer, 學校未必教到. 我仔都係小一開始上grammer班, 小一至小三同學校的課程出入不大, 但到了小四開始有d出入, grammer班會教多咗d學校無教的grammer, 到了小五小六出入開始大, 學校接觸唔到的, 在grammer班可以學到, 由小一開始打好grammer個底, 對於升中有好大幫忙, 因為中學以文章作答, 對作文又會有幫忙. 現在已經中一都仲上緊.
(如果你本身英文好, 可以教到自己的子女, 當然唔需要出去補.)

請pm我你仔仔在邊間學. 謝謝

原帖由 Wendy212 於 11-10-28 11:05 發表

自己跟住學校課程教小一係OK. 但再高d年級就應該可以學多好多grammer, 學校未必教到. 我仔都係小一開始上grammer班, 小一至小三同學校的課程出入不大, 但到了小四開始有d出入, grammer班會教多咗d學校無教的gramme ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

我選擇請私人上門補習,一對一,效果很好。但要找一位好導師很難。

原帖由 亞舜 於 28-10-2011 14:47 發表
我選擇請私人上門補習,一對一,效果很好。但要找一位好導師很難。

補習老師同我講1對3是最好, 另1對2都比1對1好(以佢經驗), 因為1:1要求學生非常專注於1時內是極度辛苦. 但1:3時學生可以感覺輕鬆一些, 3個人一齊有比賽feel, 可起到互動鼓勵作用及互相提點. 有點像brainstorming.

回覆 1# Scarlet 的文章

請問沙田馬鞍山區有無介紹呀?pls pm me! tks!

請問沙田馬鞍山區有無介紹呀?
我都係住呢度, 有請PM埋我, thank~

真的幾好的安排,請問老師在那區,可否pm我,謝謝!

原帖由 sofan 於 11-10-29 00:10 發表
我都覺得有用. 我小朋友放暑假開始上grammar班, 1.5小時(1小時grammar+comprehension+vocabulary, 另有0.5小時oral practice with NET), 一班唔多過4人, 效果幾好, 佢上完堂我問返佢,佢真係明白, 不過當然都要睇老師 ...

東區, 銅鑼湾或灣仔有無介紹?

回復 1# Scarlet 的帖子

請問沙田有無好的補習GRAMMAR補習社介紹, 請PM我, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題