用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 褔建中學附屬學校 VS 港大同學會小學
樓主: fongshan11
go

褔建中學附屬學校 VS 港大同學會小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

從2012-13學年唔再分中文班及英文班了
單一全部是英文班,普教中
我估英文班應該英數吧...但常識係????

原帖由 viv-viv 於 11-10-31 14:53 發表
看呀看也越對福附有些興趣,在其網上見學費有分中文系及英文系,請問:

(1) 課程有甚麼具體分別?
(2) 一級有4班,點分中文系及英文系幾多班/學位?
(3) 想了解多些上課時間表/上下課時間資料,但從網站看不到,哪裡有這些 ...

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 11-10-31 15:16 發表

yes, 2011年度小一入學已不再設有中文班, 網上資料可能只供參考, 例如for插班生參考而已.

對, 英文班是普教中, 另外常識(福附分為Thematic Study 以及 Life Education), PE, Music, Art Visal, Computer 都係英語授課.  換言之, 只有中文與普通話係普通話授課.

原帖由 ziyi 於 11-10-31 15:16 發表

福附有呢兩科冇常識

Thematic Studies - Eng
Life Education - Eng
重有
IT -Eng
PE - Eng+普
有錯請指正

醒目開學勳章

另外上課時間為 08:15 - 15:55

暫時不設簡介會, 只有Open House, 要留意學校網頁公佈.  簡介會只會於1st Interview後有.    校長講, 下年可能會有不同之安排, 例如會設有簡介會.

醒目開學勳章

2013-14 年度, 你要9月開始留意網頁公佈Open Day時間.

學校係要呈分的.

醒目開學勳章

如果這樣說...福小係唔係唔呈分的?
因為呈分來說...每個主科都有不同的比重分?
而常識都有一定比重
而小學30,000一年.但睇返中學的學費都平很多,其實吸引好多,但會唔會當呢批小一起去到中學時加學費.
現時中學好似9800~12000,相差很大?
而如果升中時成績入唔返英文班去了雙語班點處理?

原帖由 AgnesBB 於 11-10-31 15:26 發表

福附有呢兩科冇常識

Thematic Studies - Eng
Life Education - Eng
重有
IT -Eng
PE - Eng+普
有錯請指正

福附(小)係小班教學加雙班任(其中一個係NET), 成本高D

校長說,我們的thematic study 係比出面的常識深的, 原因係for將來的通識科...他說,通識要從少就去接觸,才達到目的.....

其實福小算不算嚴選學生

• 其實福小算不算嚴選學生,聽聞第一輪都有六佰人 申請,現在又接受申請。我朋友仔仔係第一輪連waiting list都沒有。

打過去福附問今年係6月open application的,
請問round 1約幾時(1st) interview?
是否要2nd in及幾時?
幾時收取錄信/rejection?

想幫小兒下年報名...thanks
Music is my Life, my Love, my Everything,

請問round 1約幾時(1st) interview?
9月3號交form 的, 大約是9月24日面試, 9月17日有個open day, 可到校內參觀及看教學模擬示範

是否要2nd in及幾時?
10月8日

幾時收取錄信/rejection?
10月30日前, 大約10月26日左右
‹ 上一主題|下一主題