用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 褔建中學附屬學校 VS 港大同學會小學
樓主: fongshan11
go

褔建中學附屬學校 VS 港大同學會小學 [複製鏈接]

原帖由 tmr 於 11-10-28 21:39 發表
GBM,
謝謝你的回覆!
要in家長嗎?

唔需要.

GBM你答得好詳盡令我更加覺得冇决定錯,因放棄大抽奘41網,現在鬆哂唔使再玩大抽奘

actually fukien didn't need to interview parents....... The 2rd interview had arranged 10 couples of parents to interview with Fukien principle together.

Somebody mentioned the 2rd interivew means already accepted your child.   As my think, the 2rd interview is just for interview parents are attended together or not.   And enhance the parent confident of fukien school.  

This is what am I feeling....

好多謝大家所有的意見, 對我真的很有价值.  現增加好多信心入左FUKIEN 小學

我是1St round & accept ,她說看圖老師用英文問她圖內有多少數量的指定物件,要搶先舉手答,有數學題,只知咁多

原帖由 hinhinboy 於 11-10-28 21:11 發表
GBM,
你好。有幾條關於福附的問題想請教你。
1,每日多功課嗎?在功課堂上能否完成呢?功課內容是抄寫多還是project形式的多?提倡寫作嗎?
2,中,英默書,幾耐一次?默的範圍多嗎?
3,英語語境夠嗎?老師會否要求學生在校只可說英語和普 ...

1. 功課唔算多, 一日大慨4-5樣, 好多時 Home Guidance 都已完成7-80%.  暫時未有project.  抄寫唔多.  每周有english journal.  

2. Dictation 大概兩星期一次, 有默Vocab & sentances.  默嘅範圍都係教咗嘅1個unit入面嘅key words. Quiz 每完成2-3個課本Unit就會有.  上星期開始有統測.  你預算學校每完成1-2個unit會有quiz, 不過都係當review吓, 到統測時不太辛苦, 因平時有quiz幫助.  

3, 英語語境算足夠, 除普通話科, PE, Music之外, 其他都係兩位班主任教, 班主任係NET, 學生無選擇, 必須用英語與老師溝通, 開學時, 校長講過, 學校內係只說普通話及英語.

4, 閱讀, 暫未有閱讀報告須做.  學生每日都可去圖書館借書, 無一定要求小朋友每周要借幾多書, 呢方面係欠缺咗些少, 但我又唔知係咪學校暫未推行.  現可自由參加reading bugs programme (唔知有無記錯個名)

5,課外話動, 有日文, 法文, phonics, English Sing-Along; table tennis, badminton, 田徑, 游泳,
敲擊樂, 笛子, 牧童笛; 水墨畫, Art; Math Exploration, Science Experiments,  Playback Theatre, Lego creation.  基督教團契.  全部包括材料不收取任何費用.  (如果時間夾, 會有校車接送.

Thank you so much, GBM.
資料好有用。
另外,想多問有關校車的問題。
我家住土瓜灣的,請問有校車到嗎?上落車時間?
真的要再次的多謝你。

GMB & fongshan11,

謝謝你們的回覆,希望有機會做校友啦!

原帖由 hinhinboy 於 11-10-30 07:08 發表
Thank you so much, GBM.
資料好有用。
另外,想多問有關校車的問題。
我家住土瓜灣的,請問有校車到嗎?上落車時間?
真的要再次的多謝你。

係有車去土瓜灣的

Is there any school bus to Mei Foo?

原帖由 Clarawsf 於 11-10-30 14:41 發表
Is there any school bus to Mei Foo?

I don't know is there any school bus route to Mei Foo, may u try to call our school bus company to get those info.,  as I remember their tel nr was shown at our school website!

初小的課外活動一年有4項, 使學生可嘗試及認識不同的科目或活動, 所以並不深入及不會長期學, 如日文都不可以全年上. 但到了高小, 如果已發掘到專長可能全年都會被編到該項加以訓練.  其他學生就會一年2項課外活動.

不知將來會否改變, 今年應該是這樣安排.

原帖由 baba987 於 11-10-30 07:11 發表
Thank you very very much!
我無諗過會有日文,法文學架!
我本身好希望自己個小朋友英普要好之外,仲會選收多一兩種其他語言,我自己之前報嘅學校多數比較國際化同名校,而取錄我小兒嘅兩樣都有,不過我越來越覺得福附真係好啱 ...

回復 29# tmr 的帖子

tmr, 我都係等第二輪interview, 大家一齊努力,希望出年做同學。
GBM同其他福附的家長,好多謝你們的資料。

I sent out the 褔建 application form yesterday,  what is the date of the interview?

原帖由 ChinChinMammy 於 11-10-30 22:39 發表
I sent out the 褔建 application form yesterday,  what is the date of the interview?

As I learned form other parents here, the coming interview (I called 2nd phase) will be held on December.

點解會有第二次報名

我都是上星期才加入報名.
因佢仍未截止.

醒目開學勳章

原帖由 Carol728 於 11-10-31 12:14 發表
點解會有第二次報名

第二輪既位唔知實質有幾多, 應該係第一輪放棄既學生, 係12月前會 call waiting先, 餘下學位就留比2nd phase 申請人, so 2nd phase seats可能只有十幾個, 咁佢既成功率會比1st phase 低好多.

看呀看也越對福附有些興趣,在其網上見學費有分中文系及英文系,請問:

(1) 課程有甚麼具體分別?
(2) 一級有4班,點分中文系及英文系幾多班/學位?
(3) 想了解多些上課時間表/上下課時間資料,但從網站看不到,哪裡有這些資料?
(4) 請問指不參加中一派位,係咪指P.5,P.6不用呈分?
(5) 要報2013/14小一,約何時聽簡介會及何時最早報名?
thanks...
Music is my Life, my Love, my Everything,
‹ 上一主題|下一主題