用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 叻嘅小朋友係咪機會多
go

叻嘅小朋友係咪機會多 [複製鏈接]

係唔係無論私校定津校,叻嘅小朋友係咪機會會多過其他小朋友,在學校係咪多些機會參與,有冇家長可分享經驗之談?
   0    0    0    0

成績好,比老師個印象都好d啦,起碼個小朋友向果個學科上面老師可以同校長交代呀!但好多叻既小朋友都冇乜"品"喎!依d老師系唔知既

學校就係社會縮影,好現實的,但我女學校,有些比賽可以自己選擇參加,由學校報名,代表學校參賽,學校又吾怕被影衰,Li 樣我幾欣賞!

老師都會喜歡叻既學生, 所以無論什麼學校都一樣, 呢個係不變的定律:loveliness:

回復 2# idy926 的帖子

我希望找到這類學校,起碼每個小朋友都有機會參與!自己個囡唔係特別叻,但都希望比佢見多啲,知多啲!

唔係一定呢。反而唔乖的學生老師唔 like 。

你嘅意思係指讀書叻?讀書叻,老師當然會喜歡多D,唔洗跟咁多野!但係米機會多D,都睇個學生特質,有D齋讀書叻,但未必有表演慾嘅,又冇其他天份,咁又未必多機會參加各種比賽!有D人讀書MAMA...但運動叻,成績唔好,都有人招攬...!我覺得唔一定

回復 4# Whitesnow 的帖子

但凡事有例外!小ㄦ不材,但生得可愛(似我嘛! haha~~勿怪我自己讚自己)小學並非精英班,在普通班也並非排名最前的,但他的中英老師常給他機會:早會以普/英說主題,班主任更疼他,為了升中有服務,讓他當班長……所以有時候,0吾叻嘅小朋友0既機會也會多,別氣餒

多謝您們!我同囡囡都會努力,只是有時感到無形嘅壓力,實在需要抖下氣!

回覆 2# anna59 的文章

其實都好多讀書唔叻的小朋友好無'品', 就好似每個國籍都有好人和壞人一樣, 所以不能一概而論的.

不過通常讀書叻的人, 自律性會高D, 會受老師歡迎D, 所以機會比其他人多D.

其實我覺得小朋友乖,勤力,同有教養的話,老師都會喜歡,當然如果成績出眾的話就更好,但這是不容易辦到的.

原帖由 Gmajor 於 11-10-26 21:49 發表
係唔係無論私校定津校,叻嘅小朋友係咪機會會多過其他小朋友,在學校係咪多些機會參與,有冇家長可分享經驗之談?

這一點就可以肯定....

大囡成績好, 但少說話, 沒有代表學校或表演機會.
細囡開朗, 醒目, 成績平平, 反而多機會表演.
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題